«Οι Άγιες αυτές ημέρες και η έλευση του νέου έτους είθισται να σηματοδοτούν πάντοτε μια ευκαιρία απολογισμού και αναστοχασμού για όλους μας. Μέσα σε αναμφίβολα δύσκολες οικονομικά συνθήκες, όχι μόνο για την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά για το σύνολο της κοινωνίας μας, οφείλουμε να αναλογιστούμε και να εκτιμήσουμε όσα με κόπο και αγώνα πετύχαμε.

Σε μια χρονιά που οι συνέπειες της πανδημίας παραμένουν ορατές και οι προεκτάσεις του πολέμου στην Ουκρανία, ιδιαίτερα σε ότι αφορά το ενεργειακό κόστος και την ακρίβεια, απειλούν ευθέως την οικονομική βιωσιμότητα, ιδιαίτερα μικρών, ορεινών και οικονομικά αδύναμων δήμων, όπως ο δικός μας, εμείς, συνεχίζουμε και καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια εξασφαλίζοντας και διαθέτοντας σημαντικούς πόρους για τη βελτίωση του συνόλου των υποδομών του Δήμου μας.

Τη φετινή χρονιά, στο Δήμο Αμαρίου ολοκληρώθηκαν, μικρά και μεγάλα έργα, προϋπολογισμού 4.000.000 €, ενώ παράλληλα, εγκρίθηκαν νέες χρηματοδοτήσεις που ανέρχονται περίπου σε 2.000.000 €. Επιπρόσθετα, η Τεχνική Υπηρεσία κατά τη διάρκεια του έτους έχει υποβάλλει νέες προτάσεις έργων που αγγίζουν τα 13.000.000 €, καθώς επίσης, έχει δημοπρατήσει και έργα συνολικού προϋπολογισμού 6.640.000 €. Σήμερα, οι ενεργές συμβάσεις του Δήμου μας ανέρχονται στα 9.500.000 €, ενώ με την ολοκλήρωση του πρώτου τρίμηνου του 2023, το πόσο αυτό αναμένεται να αυξηθεί, περίπου στα 15.000.000 €, γεγονός που αντικατοπτρίζει το 84% των έργων που ενσωματώνονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου μας, συνολικού προϋπολογισμού 17.600.000 €.

Παράλληλα, σημαντικές εξελίξεις υπήρξαν και στα μεγάλα και εμβληματικά έργα του τόπου μας. Σε ότι αφορά το φράγμα του Πλατύ ποταμού, βρισκόμαστε πλέον στο τελικό στάδιο αξιολόγησης των μελετών κόστους – οφέλους από τα ελεγκτικά κλιμάκια των ευρωπαϊκών τραπεζών, προκειμένου να προχωρήσει η χρηματοδότηση, ενώ ολοκληρώθηκε και η αναγνωριστική μελέτη για τις δύο λιμνοδεξαμενές στην ευρύτερη περιοχή του Γερακαρίου και αναμένεται το επόμενο διάστημα να προχωρήσει η δημοπράτηση της οριστικής μελέτης. Το δρόμο υλοποίησης έχει πάρει, μετά την απόφαση του ΣτΕ και το υβριδικό έργο παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας στο φράγμα Ποταμών. Σε ότι αφορά την Σχολή Ασωμάτων, ανατέθηκαν οι μελέτες για τις κτηριακές υποδομές. Τέλος, δημοπρατήθηκε το ένα από τα τρία μέρη του αμαριώτικου δρόμου και αναμένεται εντός του πρώτου τριμήνου του 2023 να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή και να ξεκινήσει η εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Αμαρίου.

Αφήνουμε λοιπόν πίσω μας μια δύσκολη, αλλά συνάμα ιδιαίτερα παραγωγική χρονιά. Εύχομαι και το 2023 να αποτελέσει χρονιά δημιουργίας, διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον για τους δημότες μας και τον τόπο μας. Καλή χρονιά σε όλους, με υγεία αγάπη, ευημερία και οικογενειακή ευτυχία».