Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017 , στο Νευς Αμάρι, η εκδήλωση – αφιέρωμα στο Δημιουργό και Δεξιοτέχνη της Κρητικής Μουσικής Ροδάμανθο Ανδρουλάκη, που διοργάνωσε ο Δήμος Αμαρίου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αμαρίου – Οψυγιά «Η ΣΑΜΙΤΟΣ» και την Κοινωνική Ομάδα Γυναικών Αμαρίου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με προβολή βίντεο, όπου ο Ροδάμανθος, εμφανίζεται να παίζει και να τραγουδά ενώ τον συνοδεύουν με τα γλυκόλαλα λαούτα τους, ο γιος του Κώστας και ο Νίκος Καραβιράκης.

Ο Δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός απευθύνοντας χαιρετισμό υπογράμμισε ότι «Το Αμάρι, απόψε, τιμά τον Ροδάμανθο Ανδρουλάκη. Το Δεξιοτέχνη, που με σεβασμό και ευλάβεια εκτελούσε τα μουσικά κομμάτια που κληρονόμησε. Το Δημιουργό που με έμπνευση και ιδιαίτερη ποιότητα πλούτισε και εξέλιξε την Κρητική μας μουσική».  Συνεχίζοντας, τόνισε ότι «Πεποίθησή μας είναι, ότι η πολιτιστική ανάπτυξη είναι υπόθεση ευθύνης όλων μας. Είναι πράξη διάσωσης και διαφύλαξης της φυσιογνωμίας του λαού μας. Ο πολιτισμός είναι στοιχείο που προσδίδει βάθος και ποιότητα στη ζωή και που καθιστά κάθε λαό ξεχωριστή οντότητα.

Οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να διατηρήσουμε την ιδιαίτερη ταυτότητα μας και ταυτόχρονα να την εμπλουτίσουμε με στοιχεία που όμως, δεν αλλοιώνουν την πολιτιστική μας ταυτότητα».

Χαιρετισμό επίσης απεύθυναν, εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου ο κ. Νίκος Αντ. Καλομενόπουλος και ο Αντιπρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Κώστας Δανδουλάκης.

Είναι πραγματικά δύσκολο να περιγράψει κάποιος με λέξεις την ξεχωριστή αυτή βραδιά, κάτω από το καμπαναριό του Αμαρίου με το  ολόγιομο φεγγάρι να διαγράφει την κορυφογραμμή της Σάμιτου. Την μουσική που ξεχύθηκε, από τους μοναδικούς καλλιτέχνες: Μανώλη και Γιάννη Κακλή, Μανώλη Αλεξάκη, Κώστα Ανδρουλάκη, Κώστα Κακουδάκη, Κώστα και Μανώλη Βερδινάκη, Στέλιο Σταματογιανάκη, Ηλία Σαββάκη, Σπύρο Παπαδάκη, Στέλιο Τιτομιχελάκη, στην κατάμεστη από κόσμο πλατεία. Τα συναισθήματα που προκάλεσαν οι καταπληκτικές ερμηνείες των: Μανώλη και Γιάννη Κακλή, Στέφανου Αναστασάκη και Ηλία Σαββάκη. Τι να πει κανείς για τον μοναδικό Μανώλη Παπυράκη και για την βελούδινη φωνή της κόρης του Βιργινίας; Το Γιώργο Βιτώρο που με μαεστρία συντόνισε και παρουσίασε την εκδήλωση. Πώς να περιγράψει το καταπληκτικό κοινό που με θρησκευτική ευλάβεια παρακολουθούσε, σαν μαγεμένο, την τιμητική αυτή βραδιά.

Μία πλακέτα αφιερωμένη στον αείμνηστο Δημιουργό και Δεξιοτέχνη της Κρητικής Μουσικής παρέδωσε ο  Δήμαρχος Αμαρίου στην οικογένειά του, ως ελάχιστο φόρο τιμής στον αείμνηστο Ροδάμανθο Ανδρουλάκη, ενώ ανάλογη πλακέτα παρέδωσε, εκ μέρος των Πολιτιστικών Συλλόγων, η Πρόεδρος της Κοινωνικής Ομάδας Γυναικών κ. Μαρία Τζαγκαράκη.

Ο Γιώργος Βιτώρος, κλείνοντας την παρουσίαση, έδωσε συγχαρητήρια στο Δήμαρχο Αμαρίου και τους συνεργάτες του και τόνισε ότι «Απόψε ο Δήμος Αμαρίου έβαλε τον πήχη πολύ ψηλά. Οι άλλοι Δήμοι θα πρέπει να δουλέψουν πολύ για να τον φτάσουν, όταν  αποφασίσουν να διοργανώσουν ανάλογες εκδηλώσεις».

Ο κ. Γαλάτιος Μοσχονάς, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρίου, ο οποίος είχε αναλάβει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, έκλεισε τη βραδιά ευχαριστώντας έναν ένα προσωπικά τους καλλιτέχνες, τον ομιλητή, την αφηγήτρια καθώς και τον παρουσιαστή της εκδήλωσης επισημαίνοντας πως: « Οι Αμαριώτες είχαμε τόσο σπουδαίους δασκάλους σαν το μεγάλο δημιουργό και δεξιοτέχνη Ροδάμανθο Ανδρουλάκη, που η γνώση τους δεν περιοριζόταν μόνο στην ωραία μουσική και τα λόγια που τη συνόδευαν, μα άνοιγε την αγκάλη της και έκλεινε μέσα ήθος και ανθρωπιά. Μια τέτοια βραδιά, με την πανσέληνο του Αυγούστου να φωτίζει τη γενέτειρά του, τον αγαπημένο του Οψυγιά, μαζευτήκαμε όλοι μαζί στη γειτονιά του, να του πούμε ότι θα μας φωτίζει για πάντα, σαν το αποψινό Αμαριώτικο φεγγάρι».

Αξίζουν συγχαρητήρια στα Μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμαρίου – Οψυγιά και την Κοινωνική Ομάδα Γυναικών Αμαρίου, όχι μόνο για τη άψογη συνεργασία με τους υπεύθυνους της εκδήλωσης του Δήμου μας, αλλά και για τη ζεστή τους φιλοξενία σε όλους τους επισκέπτες που βρέθηκαν, τη μοναδική αυτή βραδιά, στο Νευς Αμάρι.

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον κ. Νίκο Αντ. Καλομενόπουλο καθώς και την κ. Μαρία Τζαγκαράκη για την βοήθεια που προσέφεραν σε κάθε στάδιο προετοιμασίας και εξέλιξης της εκδήλωσης, καθώς και όλους τους κατοίκους της Τ.Κ. Αμαρίου και Οψυγιά που με προθυμία έσπευσαν να δώσουν φωτογραφικό υλικό του Ροδάμανθου.

Ευχαριστούμε τα ΜΜΕ για την προβολή της τιμητικής εκδήλωσης, το studio Rethymno 9.80 για το διαφημιστικό ραδιοφωνικό σποτ που δημιούργησε και που προβλήθηκε  από συχνότητες ραδιοφωνικών σταθμών Ρεθύμνου, Χανίων και Ηρακλείου.