Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Αυγούστου, στο Φουρφουρά, η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Αμαρίου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φουρφουρά με θέμα «Μια χαρισματική προσωπικότητα του Αμαρίου: Γεώργιος Ανδρεδάκης. Ο Αλτρουιστής Γιατρός, ο Ιδεαλιστής Πολιτικός, ο Φλογερός Επαναστάτης».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με απόδοση τιμών στο χώρο του Ιατρείου Φουρφουρά, όπου βρίσκεται η προτομή του Γεωργίου Ανδρεδάκη και συνεχίστηκε με έκθεση κειμηλίων και προσωπικών αντικειμένων του Γεωργίου Ανδρεδάκη, που διέθεσε η οικογένεια  καθώς και με έκθεση υλικού και τεκμηρίων από τις Κρητικές Επαναστάσεις του 19ου αιώνα την οποία επιμελήθηκαν οι κ.  Στέλιος Τριπαλιτάκης, Ιστορικός ερευνητής – συλλέκτης και ο κ. Ζαχαρίας Αντωνάκης, Φιλόλογος – Ιστορικός, υποψήφιος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης.

Χαιρετισμό απεύθυναν ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κ.κ. Ειρηναίου, πανοσιολογιότατος πρωτοσύγκελος  κ. Αθανάσιος και η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κ. Μαίρη Λιονή.

Ο Δήμαρχος Αμαρίου απευθύνοντας χαιρετισμό τόνισε πως: «Σήμερα, τιμούμε και υποκλινόμαστε  στο ηθικό μεγαλείο και ανάστημα του ανθρώπου που τίμησε την ιατρική επιστήμη, του ανδρός που αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στην πατρίδα και υπηρέτησε με ανιδιοτέλεια τον τόπο. Σήμερα τιμούμε μία προσωπικότητα του Αμαρίου: τον Γεώργιο Ανδρεδάκη ή Άνδρεδή.

Τον επαναστάτη που πρωτοστάτησε στην ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Τον έντιμο Πολιτικό, πρώτο έπαρχο Αμαρίου». Συνεχίζοντας, υπογράμμισε πως «Ο Δήμος Αμαρίου  θα συνεχίσει να διοργανώνει παρόμοιες εκδηλώσεις αναδεικνύοντας ξεχασμένες μεγάλες προσωπικότητες του Αμαρίου», και ανακοίνωσε  ότι στις προθέσεις του Δήμου είναι να δοθεί το όνομα του Γεωργίου Ανδρεδάκη στην πλατεία που βρίσκεται το Ιατρείο και η προτομή του ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της πολυσήμαντης και πολύπλευρης προσφοράς του στην πατρίδα μας.

Ο κ. Ζαχαρίας Αντωνάκης, στην ομιλία του με θέμα: «Ο Γεώργιος Εμμ. Ανδρεδάκης (1860 – 1933) κατά την επανάσταση του 1895-1897: Ζώντας σε καιρούς κατάκτησης, ατενίζοντας την αυγή της ελευθερίας», τόνισε μεταξύ άλλων τόνισε ότι «Ο Ανδρεδάκης στα Απομνημονεύματά του εμφανίζεται βαθύτατα πατριώτης, αγωνιστής φιλελεύθερος που διακαώς επιθυμούσε την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Στο σκοπό αυτό τάχθηκε προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες. Οι αρχειακές πηγές μαρτυρούν για την προσφορά του. Η συμπάθειά του για τον Ελευθέριο Βενιζέλο ήταν προφανής μέσα στις λίγες σελίδες των Απομνημονευμάτων. Ο ρόλος του, υπήρξε σημαντικός για τις επαναστατικές εξελίξεις και η προσφορά του στον Αγώνα πολύτιμη. Ζώντας κοντά σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον, ο Ανδρεδάκης, από νωρίς διαμόρφωσε μια φιλελεύθερη και ανοιχτή σε νεοτερισμούς πολιτική προσωπικότητα. Ήδη από τον καιρό των σπουδών του στην Ιατρική ο Ανδρεδάκης είχε έρθει σε επαφή με τον αστικό κόσμο της πρωτεύουσας. Η όσμωση αυτή τον διαμόρφωσε ως πολιτική προσωπικότητα. Οι επαφές του, οι εκεί φιλίες, τα ταξίδια απλά συγκεκριμενοποίησαν τον πολιτικό του στόχο. Την ελευθερία της Κρήτης και την Ένωσή της με την Ελλάδα».

Στη συνέχεια τη σκυτάλη, κλείνοντας τον κύκλο των ομιλιών, πήρε η κ. Ρουμπίνα Δ. Ανδρεδάκη, εγγονή του Γεωργίου Ανδρεδάκη, η οποία στην ομιλία της με θέμα «Γεώργιος Ανδρεδάκης. Ο ιδεαλιστής μαχητής της ζωής και της ελευθερίας», έκανε εκτενή αναφορά στη ζωή και το έργο του Γεωργίου Ανδρεδάκη, σημειώνοντας:  «Στην Ιατρική Σχολή, γνωρίσθηκε και φίλεψε με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Το 1885 εκλέχτηκε, εν αγνοία του, παμψηφεί βουλευτής από τους συμπατριώτες του.   Στη συνέλευση των Κρητικών, το 1886 ήταν  πληρεξούσιος της επαρχίας Αμαρίου. Μετά την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, η Βουλή των Ελλήνων υποδέχτηκε τους πρώτους

Κρητικούς βουλευτές μεταξύ των οποίων και ο Γεώργιος Ανδρεδάκης. Το 1920, απεφάσισε να εγκαταλείψει την βουλευτική έδρα, μετά από τριάντα πέντε συνεχόμενα χρόνια υπηρεσίας. Την ιατρική επιστήμη άσκησε ο Γεώργιος Ανδρεδάκης αποκλειστικά και μόνον σαν λειτούργημα και όχι σαν επάγγελμα βιοπορισμού. Η θεραπευτική του μέθοδος παρέμεινε επτασφράγιστο μυστικό.  Από άλλους επιζώντες έχουμε μάθει ότι για να θεραπεύσει την μόλυνση που θέριζε τότε τους τραυματίες του πολέμου, τους έδινε μουχλιασμένο ψωμί να φάνε.  Είχε ανακαλύψει ότι οι μύκητες της μούχλας εξουδετερώνουν τους μύκητες της μόλυνσης. Η δράση της πενικιλίνης! Και για αυτό θεωρείται πρόδρομος του Φλέμινγκ. Αυτός ο διαπρεπής επιστήμων, ο ακούραστος αγωνιστής του καθήκοντος προς τον άνθρωπο, την ελευθερία και την ζωή, η εξέχουσα αυτή πολιτική φυσιογνωμία της  Κρήτης, πέθανε πτωχός σ’ ένα θάλαμο του νοσοκομείου Ρεθύμνης, στις 16 Αυγούστου 1933», κατέληξε.

Στη συνέχεια, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν μαρτυρίες και μικρές ιστορίες που έχουν ακούσει από τους παλαιότερους και  που σχετίζονταν με τον Γεώργιο Ανδρεδάκη.

Μία Τιμητική πλακέτα παραδόθηκε, από το Δήμαρχο Αμαρίου, στον Γιατρό και Πρόεδρο του Συλλόγου Γενικών Οικογενειακών Γιατρών Α/βάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Κωνσταντίνο Χλίβερο. Η πλακέτα αυτή, παρόλο που είναι προσωπική θα παραμείνει στο Ιατρείο Φουρφουρά, για να θυμίζει στους νεότερους, τον Γεώργο Ανδρεδάκη. Τον Αλτρουιστή Γιατρό, το Ιδεαλιστή Πολιτικό, το Φλογερό Επαναστάτη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, πανοσιολογιότατος, πρωτοσύγκελος κ. Αθανάσιος,  η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαίρη Λιονή,  ο κ. Γεώργιος Καραπουλάκης – εκπρόσωπος του Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Μάριου Γεωργιάδη,  ο Καθηγητής και πρώην βουλευτής Ρεθύμνου κ. Ηλίας Λαμπίρης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαρχίας Αμαρίου κ. Νίκος Κραουνάκης, ιερείς, εκπρόσωποι Αρχών και Φορέων και πλήθος κόσμου.