Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης των πολιτών, η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Ρεθύμνου θέτοντας στόχο την ασφάλεια και προστασία της ζωής και περιουσίας των πολιτών και του Κράτους, του φυσικού περιβάλλοντος και ιδίως του δασικού πλούτου της Χώρας, υπενθυμίζει:

Πώς να περιορίσουμε τον κίνδυνο των δασικών πυρκαγιών

Η χώρα μας στο σύνολό της καλύπτεται από δασικές εκτάσεις με ποικιλία ευαίσθητων οικοσυστημάτων. Αυτό σε συνδυασμό με τις κλιματολογικές συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι) που επικρατούν τους θερινούς μήνες, έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός πυριγενούς περιβάλλοντος. Οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας οφείλονται κατά μεγάλο μέρος στην ανθρώπινη αμέλεια. Με δεδομένο ότι οι πυρκαγιές ως φυσικό φαινόμενο θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και στο μέλλον, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τις περιορίσουμε λαμβάνοντας όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα πρόληψης. Από την Υπηρεσία μας, πέραν της επίγειας επιτήρησης, πραγματοποιείται και από αέρος επιτήρηση σε διαφορετικούς χρόνους και τόπους.

Για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά από αμέλεια

  • Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρισκόμαστε στο δάσος.
  • Δεν καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά στην ύπαιθρο.
  • Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, ηλεκτροκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες).
  • Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.
  • Σεβόμαστε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου.
  • Δεν παρκάρουμε ποτέ το αυτοκίνητο εκεί που υπάρχουν εύφλεκτα υλικά όπως ξερά χόρτα που θα έρχονται σε επαφή με τον ζεστό καταλύτη.

Πως πρέπει να ενεργήσετε μόλις αντιληφθείτε μια πυρκαγιά

  • Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στον αριθμό κλήσης 199 και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπετε την πυρκαγιά.
  • Περιγράψτε το είδος της βλάστησης που καίγεται.
  • Προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
  • Η κλήση στον αριθμό αυτό είναι χωρίς χρέωση τόσο από σταθερό όσο και από κινητό τηλέφωνο. Σε περίπτωση που το κινητό τηλέφωνο μας δείχνει την ένδειξη «κλήσεις έκτακτης ανάγκης» ή «εκτός δικτύου» τηλεφωνείστε στο 112.

Διοικητικές και ποινικές επιπτώσεις των υπαιτίων των πυρκαγιών

  1. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη υπ’ αριθ. 19/2020 (ΦΕΚ 2233 Β΄), για τους παραβάτες προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα από διακόσια ευρώ (200€) έως και πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000€).
  2. Αυτεπάγγελτα διενεργείται προανάκριση από το Ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ενημερώνονται κατά περίπτωση και άλλες αρμόδιες αρχές (Δασαρχείο, Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. κλπ.)
  3. Επιβάλλονται ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 264 και 265 του Ποινικού Κώδικα με ποινές που ξεκινούν από φυλάκιση ενός έτους μέχρι και ισόβια κάθειρξη.
  4. Επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από το Πυροσβεστικό Σώμα, ύψους από 1.467,35 έως και 58.694 ευρώ (Κ.Υ.Α. 19826 Φ.106.1/27-6-2000 & άρθρο 26 του Ν.2800/29-02-2000).

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η συνδρομή όλων μας στην πρόληψη των πυρκαγιών είναι καθοριστικής σημασίας για την εξάλειψη της έναρξης αυτών.

Η προστασία των δασών είναι υπόθεση όλων μας.