Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες εξεύρεσης πόρων για την χρηματοδότηση του πρώτου μέρους του έργου κατασκευής του φράγματος Πλατύ Ποταμού στο Αμάρι.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο κ. Παντελή Μουρτζανό η πολιτικής ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα κονδύλια για την κατασκευή του κυρίως φράγματος.

Σε ό,τι αφορά τις μελέτες για την αξιοποίηση του νερού στις περιοχές του Δήμου Αμαρίου, δηλαδή, την κατασκευή των λιμνοδεξαμενών στην περιοχή Γερακαρίου – Ελενών, η διαδικασία βρίσκεται στην φάση της αναγνωριστικής γεωλογικής μελέτης.

Ειδικότερα, ερωτηθείς ο κ. Μουρτζανός για το στάδιο που βρίσκεται το φιλόδοξο έργο κατασκευής του Φράγματος Πλατύ, απάντησε στην εφημερίδα «Ρέθεμνος», ότι

«Σε ότι αφορά το πρώτο μέρος του έργου, την κατασκευή δηλαδή του φράγματος Πλατύ, του αγωγού μεταφοράς νερού στην πεδιάδα της Μεσσαράς και του αρδευτικού δικτύου σε μεγάλο βαθμό σε περιοχές του Δήμου Αμαρίου (37.000 στρ.) και σε μικρότερο του Δήμου Αγίου Βασιλείου (8.000 στρ.), το αρμόδιο Υπουργείο βρίσκεται στην διαδικασία διαβουλεύσεων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την εξασφάλιση χρηματοδότησης. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, παρά το γεγονός ότι πρόσφατα δόθηκε 3η τρίμηνη παράταση στον τεχνικό σύμβουλο έως τις 7 Ιουλίου, το βασικό έργο, εφόσον εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, θα είναι σε θέση να δημοπρατηθεί άμεσα, καθώς το έργο είναι ώριμο.»

Σε ό,τι αφορά τώρα το δεύτερο μέρος του έργου, το οποίο αφορά την κατασκευή δύο λιμνοδεξαμενών στη περιοχή Γερακαρίου – Ελενών, «βρισκόμαστε στη διαδικασία εκπόνησης σχετικής αναγνωριστικής γεωλογικής μελέτης και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ολοκληρωμένη μελέτη» είπε ο Δήμαρχος Αμαρίου, ο οποίος πρόσθεσε τα εξής:

«Υπενθυμίζω ότι από το 2018, με απόφαση της Δ/νσης Αντιπλημμυρικών & Αγγειοβελτιωτικών έργων (ΔΑΕΕ) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το εν λόγω έργο, συνολικά, έχειχαρακτηριστεί ως μεγάλο, σύνθετο και Εθνικού επιπέδου και έχουν δεσμευτεί 2 εκ. ευρώ προκειμένου να υλοποιηθεί η μελέτη των δύο λιμνοδεξαμενών και των κατάντη αρδευτικών έργων του Φράγματος Πλατύ.»

Τέλος ο κ. Μουρτζανός, δήλωσε στο «Ρέθεμνος», ότι «Όπως είναι φυσικό, η υλοποίηση ενός εμβληματικού έργου όπως η κατασκευή του φράγματος του Πλατύ ποταμού οφείλει να συνοδευτεί με σημαντικά ανταποδοτικά έργα για τον τόπο μας. Σε αυτό το πλαίσιο είναι αναγκαίο να συμπεριληφθεί στο σχεδιασμό μέριμνα για κατασκευή στους πέριξ οικισμούς σύγχροναδίκτυα ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης, καθώς και βιολογικοίεπεξεργασίας λυμάτων, έργα για τα οποία ήδη εκπονούνται μελέτες από το Δήμο μας. Παράλληλα, το Υπουργείοέχει δεσμευτεί για την κατασκευή περιφερειακού δρόμου γύρω από το φράγμα προς εξυπηρέτηση των δημοτών και επισκεπτών, καθώς και συνδετήριου άξονα του Δήμου Αμαρίου με την περιοχή της Μεσσαράς Ηρακλείου. Πέρα των παραπάνω, διεκδικούμε και απαιτούμε την υλοποίηση έργων ανάπλασης με σκοπό την τουριστική αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής».