Tα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι καινοτόμα δημόσια σχολεία εκπαίδευσης ενηλίκων, υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας και παρέχουν τη δυνατότητα σε ενήλικες, 18 ετών και άνω, που δεν έχουν ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, να συνεχίσουν τις σπουδές τους και να αποκτήσουν τίτλο ισότιμο με το απολυτήριο του Γυμνασίου (νόμος 2525/97) σε δύο μόνο χρόνια.

Οι υπηρεσίες των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) παρέχονται δωρεάν για όλους τους ενήλικες και οι ενήλικοι εκπαιδευόμενοι αποκτούν τίτλο ισότιμο με απολυτήριο Γυμνασίου, χωρίς εξετάσεις.

Η φοίτηση διαρκεί 18 μήνες (δύο σχολικά έτη) και τα μαθήματα πραγματοποιούνται τις απογευματινές ώρες. Το πρόγραμμα σπουδών είναι ευέλικτο και προσαρμόζεται στις ανάγκες και τις ικανότητες των εκπαιδευόμενων.

Με το απολυτήριο, οι απόφοιτοι έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν σε επόμενη εκπαιδευτική βαθμίδα (ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ή ΕΠΑ.Λ), δικαίωμα συμμετοχής σε προγράμματα του ΟΑΕΔ και σε προκηρύξεις φορέων για πρόσληψη στο δημόσιο τομέα. Επιπλέον, οι δικαιούχοι του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την εγγραφή τους στα ΣΔΕ, μπορούν να διεκδικήσουν το επίδομα.

Οι εγγραφές συνεχίζονται στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στο  Σπήλι και στο Ρέθυμνο μέχρι και την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου.

Εγγραφές για το παράρτημα ΣΔΕ Ρεθύμνου στο Δήμο Άγιου Βασιλείου στο Σπήλι (το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στον Άγιο Βασίλειο συστεγάζεται με το σχολικό κτήριο του Γυμνασίου Σπηλίου), από Δευτέρα έως Παρασκευή, 18:00-20:00. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2832022632 και στο 6944224563 (Τσοβίλης Θεόδωρος).

Εγγραφές για την έδρα του ΣΔΕ Ρεθύμνου από Δευτέρα έως Παρασκευή, 18:00-20:00,  στο ΣΔΕ Ρεθύμνου, Μισίρια, Μάχης Κρήτης 40 (το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ρεθύμνου συστεγάζεται με το σχολικό κτήριο του 4ου Γυμνασίου). Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2831035519.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και το Ελληνικό Δημόσιο.