Μια μαγευτική βραδιά, με ποιοτική μουσική και μελωδίες από τον Παγκρήτιο Σύλλογο Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής στην πλατεία της Βισταγής, απόλαυσαν όσοι παρευρέθηκαν  την Τετάρτη 7 Αυγούστου , στη συναυλία  που διοργάνωσε ο Δήμος Αμαρίου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βισταγής.

Είναι αδύνατο να περιγράψει κάποιος με λέξεις τα συναισθήματα που γεννήθηκαν όταν λύρες απόλυτα συγχρονισμένες με βιολιά και λαούτα, συνοδευόμενα από κιθάρα, μπάσο και κρουστά πλημμύρισαν με νότες ενώ, από τις μελωδικές φωνές των καλλιτεχνών του Συλλόγου ακούστηκαν αγαπημένα παραδοσιακά τραγούδια ολόκληρης της Κρήτης.   Μουσική και τραγούδια που ξύπνησαν αναμνήσεις και αναβίωσαν τη μουσική παράδοση του τόπου.

Οι καλλιτέχνες, Στέλλα Σειραγάκη στο τραγούδι, Δημήτρης Βακάκης, Κυριάκος Πιπεράκης, Γιώργος Στριλιγγάς, Τζανής Τζανιδάκης, Γρηγόρης Σαμόλης, Κώστας Νοδαράκης στη Λύρα – Τραγούδι, Μάρκος Ρενιέρης, Γιώργος Μυλωνάκης Βιολί – Τραγούδι, Λουκάς Μανδακάκης, Στέλιος Παπαδάκης, Μιχάλης Σταυρουλάκης στο Λαγούτο, Σπύρος Παπαδάκης στην Κιθάρα, Γιάννης Παυλουδάκης στο Μπάσο, Παναγιώτης Σφακιανάκης στα Κρουστά, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και καταχειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκόμενους. Το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η γνωστή παρουσιάστρια Αριστέα Καλογρίδη η οποία παρουσιάζει όλες τις φετινές συναυλίες του Συλλόγου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό – καλωσόρισμα από τον κ. Λαγουβάρδο Νίκο, Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Βισταγής ενώ στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε ο κ. Γαλάτιος Μοσχονάς ο οποίος είχε, όπως χαρακτηριστικά είπε, διπλό ρόλο « Του οικοδεσπότη – ως Πρόεδρος του Δ.Σ. του Δήμου Αμαρίου και του φιλοξενούμενου –  ως Πρόεδρος του Παγκρητίου Συλλόγου Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής». Ο κ. Μοσχονάς στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις δράσεις και στους στόχους του Συλλόγου επισημαίνοντας: «Η μουσική και το τραγούδι υπήρχε ανέκαθεν σε κάθε έκφραση της ζωής των Κρητικών, στη χαρά μα και στη λύπη. Θρύλοι ζωντανοί, οι δάσκαλοί μας στη μουσική. Δεν μας δίδαξαν μόνο πως να παίζουμε και να τραγουδούμε. Μα κυρίως πως να φερόμαστε. Και αυτή είναι μια βαριά κληρονομιά, που εμείς τα μέλη του συλλόγου οφείλουμε να διατηρήσουμε, να εξελίξουμε, και να την προσαρμόσουμε στο σήμερα χωρίς να την αλλοιώσουμε. Βάζοντας και το δικό μας λιθαράκι λοιπόν, με εκλεκτούς μουσικούς, διοργανώνουμε μεγάλες συναυλίες σε όλη την Κρήτη, όπως αυτή που θα απολαύσετε απόψε για να διαδώσουμε το σύνθημα ότι η ‘’Μουσική Ενώνει’’, ο ‘’Πολιτισμός Ενώνει’’. Και ο τόπος αυτός, η Κρήτη μας, παραμένει ξεχωριστή στα βάθη της ιστορίας γιατί ο λαός της ήταν πάντοτε ενωμένος». Συνεχίζοντας, ευχαρίστησε τα Μέλη του Συλλόγου που τους τελευταίους μήνες, κόντρα στις επαγγελματικές και οικογενειακές τους υποχρεώσεις, δουλεύουν ασταμάτητα για το καλύτερο αποτέλεσμα. Κλείνοντας αφιέρωσε τη συναυλία στον Πρόεδρο του Συλλόγου Καλλιτεχνών  Γιώργο Κατσαμά που πριν ένα χρόνο έφυγε πρόωρα από τη ζωή.

Στη συνέχεια προβλήθηκε ολιγόλεπτο βίντεο όπου ο αείμνηστος Γιώργος Κατσαμάς τραγουδά το «ΓΕΡΟΝΤΑ» (ΡΙΖΙΤΙΚΟ) στην συναυλία του Συλλόγου Καλλιτεχνών στα «ΤΑΛΑΙΑ 2017».

Μετά το τέλος της συναυλίας ο  Δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός παρέδωσε Τιμητική πλακέτα στον Παγκρήτιο Σύλλογο Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής για την προσφορά του στη διαφύλαξη, ανάπτυξη, προαγωγή και προβολή της Κρητικής Μουσικής.