Το δραματικό χρονικό της καταστροφής του Άνω Μέρους από τα στρατεύματα κατοχής στις 22 Αυγούστου 1944 μέσα από μαρτυρίες αυτών που τα έζησαν.

Η ταινία περιλαμβάνει σπάνια ντοκουμέντα που ρίχνουν περισσότερο φως σε μια ακόμα ματωμένη σελίδα της σύγχρονης ιστορίας.

 

Η συμμετοχή των Σπύρου Μαρνιέρου, Στέργιου Μανουρά και Γιώργη Τζίτζικα ( Μπαχρή) αλλά και των Γιάννη Φουρφουλάκη ,Κυριάκου Διαμαντάκη, Θεόδωρου Φουρφουλάκη , Λεωνίδα Χατζηδάκη , Μανόλη Καπαρού, Μανόλη Σταυρουλάκη ,Χρυσούλας Μπαγουράκη και Ολυμπίας Χανδράκη δίνουν περισσότερο κύρος στις καταγραφές και κάνουν το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ πολύτιμη πηγή πληροφοριών για τον σύγχρονο ιστορικό ερευνητή.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το απόσπασμα από διπλωματική εργασία της Αρχαιολόγου κ. Ευγενίας Λινοξυλάκη για το μνημείο του χωριού με σημαντικά στοιχεία που αναδεικνύονται για πρώτη φορά.

Έρευνα – Κείμενα -Σκηνοθεσία : Εύας Λαδιά

Μουσική Μπάμπη Πραματευτάκη : Αποσπάσματα από τα έργα του “Κέντρους Εγκώμιον” και ” Ενώσεως Κλέος” (Δοξαστικό)

Αφηγητές : Σταύρος Ρακιντζής-Αιμιλία Μιχελιδάκη- Κωστής Μεργέμογλου και Εύα Λαδιά

Απαγγελία φινάλε : Βαγγέλη Στεφανάκη (Απόσπασμα από το ΜΠΛΟΚΟ του Κώστα Απανωμεριτάκη )

Παραδοσιακό τραγούδι : Σταύρος Φωτάκης σε μουσική και ποίηση δική του

Είναι μια παραγωγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Μέρους επί προεδρίας Ιάκωβου Παττακού που ανέλαβε πρωτοβουλία από τον Αύγουστο του 2021, για την καθιέρωση εκδηλώσεων μνήμης για τους νεκρούς του ολοκαυτώματος σε κάθε επέτειο.