Με τη δέουσα επισημότητα τελέστηκαν, το πρωί της Τρίτης στην Κοινότητα Άνω Μέρους, τα αποκαλυπτήρια της προτομής τους θρυλικού οπλαρχηγού της Επαρχίας Αμαρίου Αναγνώστη Ιωάννη Κατσαντώνη, ο οποίος γεννήθηκε στο Άνω Μέρος το 1817 και ευτύχησε να φύγει πλήρης ημερών το 1916 έχοντας την τύχη να  προλάβει να δει τους αγώνες του να δικαιώνονται και την Κρήτη να ενσωματώνεται και επίσημα στο κράτος της Ελλάδος.

 

Σύμφωνα με μαρτυρίες υπήρξε σπουδαίος πολεμιστής και έλαβε μέρος σε δεκάδες μάχες στις οποίες επέδειξε απαράμιλλο ηρωισμό και ανδρεία. Ενώ όπως γράφεται, παρά την καταρρακτώδη βροχή η οποία εν τέλει υπήρξε και καταλυτική ως προς τη συμμετοχή του στη μάχη, έσπευσε, χωρίς δισταγμό, σε βοήθεια των πολιορκημένων όταν ο τουρκικός στρατός, υπό τις οδηγίες του Μουσταφά Ναϊλή Πασά, επιτέθηκε στη Ιερά Μονή Αρκαδίου.

 

Η σεμνή και συγκινητική τελετή, αποτέλεσε πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Μέρους η οποία υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Αμαρίου στο πλαίσιο εορτασμού της 155ης επετείου από την Αρκαδική Εθελοθυσία και της επετείου της συμπλήρωσης 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 τιμώντας στο πρόσωπο του όλες οι αθάνατες μορφές των ηρώων οπλαρχηγών και το σύνολο των απλών πολεμιστών που γέννησε ο τόπος μας

 

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής πραγματοποιήθηκαν παρουσία πλήθος κόσμου από τον Δήμαρχο Αμαρίου κ. Παντελή Μουρτζανό, τον Περιφερειακό Σύμβουλο, κ. Κώστα Δανδουλάκη ως εκπρόσωπο της Περιφέρειας, τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Μέρους, κ. Ιάκωβο Παττακο, τον Πρόεδρο της Κοινότητας, κ. Στέφανο Χατζηδάκη,  καθώς και τον απόγονο της οικογένειας του τιμώμενου, κ. Γιώργο Κατσαντώνη, ο οποίος αποτέλεσε και τον κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης,  η οποία ολοκληρώθηκε με την προβολή του ντοκιμαντέρ της Εύας Λαδιά «Ιωάννης Αναγνώστης Κατσαντώνης: μια ηρωική μορφή στο Αρκάδι».

 

Εκτός από τους παραπάνω στην τελετή παρέστησαν, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης, κ. Θέμης Κωνσταντινίδης, ο Διευθυντής Αστυνομίας Ρεθύμνου, κ. Ευάγγελος Αλεβυζάκης, ο Λιμενάρχης Ρεθύμνου, κ. Κωνσταντίνος Καστρινάκης, ο Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αγ. Φωτεινής, κ. Μιχάλης Τζωρτζινάκης, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αγίου Βασιλείου, κ. Βασίλης Θεοδωράκης, καθώς και ο Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ανωγείων, κ. Γιάννης Σαλούστρος.

 

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Αμαρίου, κ. Παντελής Μουρτζανός «Η προτομή του Αναγνώστη Ιωάννη Κατσαντώνη μαρτυρά και θυμίζει σε όλους μας τους αγώνες, μα και την μεγαλοσύνη τόσο των μεγάλων οπλαρχηγών της Κρήτης, όσο και των απλών πολεμιστών, των οποίων η εισφορά αίματος σε κάθε απελευθερωτικό αγώνα του Έθνους μας, σε οποιαδήποτε περίοδο της μακράς και λαμπρής ελληνικής ιστορίας, παραμένει αψευδής μάρτυρας της αδούλωτης ψυχής και της γνήσιας αγάπης τους για το ύψιστο αγαθό της Ελευθερίας».