Amari Green Festival

 

AMARI GREEN FESTIVAL 2019: Η ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Στο Αμάρι Ρεθύμνου, στην καρδιά της Κρήτης διοργανώνεται και φέτος το 4ο Amari Green Festival, ένας θεσμός πολιτισμού, που τιμά την ύπαιθρο χώρα και διεξάγεται στα χωριά του Δήμου Αμαρίου. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από 20 έως 24 Ιουλίου, με τη συμμετοχή των κατοίκων, επιστημόνων, καλλιτεχνών και εθελοντών!

Διοργανωτές του φεστιβάλ είναι ο Δήμος Αμαρίου, η Κοινωφελής Εταιρεία του Δήμου Αμαρίου και η Πολιτιστική Εταιρεία Είδομεν. Συνδιοργανωτές του Amari Green Festival είναι η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και το Επιμελητήριο Ρεθύμνης.

Ένα εξαιρετικό πρόγραμμα, με περισσότερες από 30 εκδηλώσεις θα ψυχαγωγήσει και θα διασκεδάσει τον κόσμο. Για πέντε ημέρες, 400 αμαριώτες, καλλιτέχνες, μουσικοί , επιστήμονες και εθελοντές από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον κόσμο, θα συμμετέχουν στη μεγάλη γιορτή για το διαπολιτισμό, την γνώση, το περιβάλλον και την ύπαιθρο χώρα.

Συναυλίες, θέατρα, χορός, εκθέσεις, τοπική γαστρονομία, έθιμα, εκδρομές, ημερίδες, εκπαίδευση, τέχνη, πολιτισμός και πολλά άλλα καθιστούν το Amari Green Festival μια μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με την αυθεντική Κρήτη.

Μεγάλο μέρος των εκδηλώσεων του Amari Green Festival 2019 θα πραγματοποιηθεί στην Σχολή Ασωμάτων – στο Κτήμα Πάνακρον – στο κέντρο του Δήμου Αμαρίου, ενώ πολλές παράλληλες δράσεις και δρώμενα θα πραγματοποιηθούν στα χωριά του Δήμου.

Η αναβίωση της καθημερινής ζωής, όπως αυτή ίσχυε τα παλιά χρόνια στα αμαριώτικα χωριά, μέσα από δραστηριότητες που ξυπνούν μνήμες ιστορικές, όπως η παλαιινή μπουγάδα στη βρύση, το ζύμωμα του ψωμιού και ο περίτεχνος στολισμός των κουλουριών του γάμου, τα παιχνίδια που έπαιζαν παλιά τα παιδιά στους δρόμους και τις αλάνες, είναι ανάμεσα στις εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν στα χωριά με τη συνεργασία των Πολιτιστικών τους Συλλόγων. Ξεναγήσεις φυσιολατρικού, αρχαιολογικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος, εργαστήρια και δράσεις για παιδιά, μαγειρικές του τόπου και στο φινάλε του Φεστιβάλ ένα μεγάλο αντάμωμα όλων για να απολαύσουν την εμπειρία της αυθεντικής Αμαριώτικης παρέας. Ημερίδες επιστημονικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος, θα πραγματοποιηθούν από τους σημαντικότερους κρατικούς φορείς και διακεκριμένους ομιλητές.

Εκθέσεις φωτογραφίας, διαγωνισμός Πρέφας, οινοξεναγήσεις κ.α. συμπληρώνουν το πρόγραμμα.

Κορυφαία εκδήλωση του Amari Green Festival 2019 έχει τίτλο, «Η λατρεία των Αγίων του Αμαρίου». Η Μαρία Καναβά, Φιλόλογος – Ερευνήτρια και υποψήφια Διδάκτωρ του Παν/μιου της Σορβόννης, θα παρουσιάσει «Ένα ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο της τοπικής Εκκλησίας της Επαρχίας Αμαρίου», φωτίζοντας τη σημασία της λατρείας των Αγίων στη ζωή των κατοίκων μέσα από τις πανηγύρεις των χωριών, τη σημαντικότητα των εκκλησιαστικών κειμηλίων και των υπολοίπων θησαυρών προκειμένου να τονωθεί το θρησκευτικό αίσθημα αλλά και την ανάγκη να διατηρηθεί αυτή η κληρονομιά στο ακέραιο στις επόμενες γενιές.

 

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του AGF2019, θα συμμετάσχουν σπουδαίοι Κρητικοί καλλιτέχνες, ερμηνευτές, μουσικοί και χορευτές! Με τις μεγάλες συναυλίες «Από τον Κορνάρο στο Χατζηδάκι, 100 Χρόνια Συρτό στην Κρήτη, Ριζίτικο στην Κρήτη, Δυο Λαούτα, Μια Λύρα, Μικρασιάτικα Τραγούδια και Χοροί.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Μάνος Πυροβολάκης, Μανώλης Ανδρουλιδάκης, Βασίλης Γισδάκης, Λεωνίδας Μαριδάκης, Κωνσταντίνος Αγγελάκης, Χαράλαμπος Αγγελάκης, Κωνσταντίνος Βεργιανάκης, Αριστοτέλης Καλοειδάς, Στέλιος Μουλακάκης, Βλαδίμηρος Ουρανός, Σπύρος Παπαδάκης, Δημήτρης Παπαδομανωλάκης, Τζανής Τζανιδάκης, Γιώργος Μανωλάκης, Δημήτρης Σιδερής, Ζαχάρης Σπυριδάκης.

Εκθέσεις τοπικών προϊόντων και επιχειρήσεων θα λειτουργήσουν Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη στο κτήμα Πάνακρον.

Όλες οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ έχουν δωρεάν είσοδο για το κοινό!

Λεωφορεία του ΚΤΕΛ θα μεταφέρουν δωρεάν το κοινό από και προς το Ρεθυμνο στο χώρο του Φεστιβάλ

Ο Δήμαρχος του Δήμου Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός σε δήλωση του τόνισε: «Οι εκδηλώσεις «Amari Green Festival» είναι πλέον θεσμός.

Για 4η συνεχή χρονιά σας προσκαλούμε σε μια γιορτή ιστορίας, πολιτισμού και λαϊκής παράδοσης. Μια γιορτή μουσικής και γαστρονομίας.

Oι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την περιοχή του Αμαρίου, τα ήθη και έθιμα της περιοχής, μιας περιοχής με σπουδαία και πολυσήμαντη ιστορική πορεία που χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Σας περιμένουμε από 20 έως 24 Ιουλίου στο Αμάρι να ζήσουμε μαζί ένα μοναδικό και υπέροχο πάντρεμα πολιτισμού, μουσικής και παράδοσης».

Ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Αμαρίου και προέδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβαλ κ. Μανώλης Ψαρουδάκης σε δήλωση του τόνισε: «Το Amari Green Festival δεν είναι ένα σύνολο εκδηλώσεων που έρχεται από παλιά, όμως είναι σίγουρο ότι θα πάει μακριά!

Είναι σίγουρο ότι θα πάει μακριά, γιατί μέσα από τέτοιας ποιότητας εκδηλώσεις, όπως είναι αυτές που τα προηγούμενα τρία χρόνια παρουσιάσαμε, δημιουργήσαμε μία φήμη η οποία έχει ξεπεράσει τα όρια του Αμαρίου. Έτσι συνεχίζουμε και φέτος σχεδιάζοντας ένα τετραήμερο που δίνεται η ευκαιρία στους κατοίκους, τους απόδημους, στους φιλοξενούμενούς μας, τους ξένους επισκέπτες και στα παιδιά όχι μόνο να διασκεδάσουν μαζί, να ψυχαγωγηθούν μέσα σε ένα όμορφο και ευχάριστο περιβάλλον και να διευρύνουν τις μεταξύ τους σχέσεις, αλλά και να ακούσουν προτάσεις ειδικών για την ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, μέσω της ανάδειξης της σημασίας της τυποποίησης των τοπικών προϊόντων και γενικότερα της εκμετάλλευσης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής. Για να διατηρήσουμε την παράδοσή μας και να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη της περιοχής, χρειαζόμασταν ανθρώπους κοινωνικά υγιείς, ανθρώπους που βρίσκουν διεξόδους στην κοινωνία που ζουν. Όμως για να έχουν διέξοδο, για να έχουμε αποτελέσματα, πρέπει να κυριαρχεί ο πολιτισμός σε όλες τις μορφές του. Γι’ αυτό και όλες οι δράσεις μας σχεδιάζονται, υλοποιούνται και στοχεύουν ακριβώς σε αυτό, σε μια υγιή κοινωνία, που να πάει το Αμάρι στο μέλλον».

Η Κρήτη, μέσα από το Αμάρι, στέλνει ένα μήνυμα εξωστρέφειας σε όλο τον κόσμο και προβάλει την αλήθεια και την αυθεντικότητα του τόπου.

Η Περιοχή του Αμαρίου

Ο τόπος πραγματοποίησης του Φεστιβάλ, δεν είναι άλλος από την εξαιρετικού φυσικού κάλους και ιστορικής σημασίας, περιοχή της Σχολής Ασωμάτων, στην οποία βρίσκεται η Μονή των Ασωμάτων, είναι αφιερωμένη στη Σύναξη των Αγγέλων και κτίστηκε κατά τη Β’ βυζαντινή περίοδο.

Η περιοχή του Αμαρίου απλώνεται νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου σε μια καταπράσινη εύφορη κοιλάδα που περικλείεται από τα βουνά Κέντρος, Σάμιτος και βέβαια τον Ψηλορείτη. Πρόκειται για μια περιοχή ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς η οποία είναι διάσπαρτη από πολλά μικρά, γραφικά χωριά που διατηρούν το παραδοσιακό τους χρώμα. Ταυτόχρονα, είναι μια περιοχή με μακραίωνη ιστορία και σημαντικά πολιτιστικά μνημεία όπως ο μινωικός οικισμός στο Μοναστηράκι, η αρχαία Σύβριτος, το Αποδούλου και τα πολυάριθμα πανάρχαια εκκλησάκια. Σήμερα ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στα όμορφα αυτά χωριά, να ανακαλύψει αναπάντεχα αξιοθέατα, να θαυμάσει την υπέροχη φύση του Αμαρίου ανακαλύπτοντας τη μέσα από πεζοπορίες και να βιώσει την πλούσια παράδοση της περιοχής μέσα από τα πανηγύρια και τις παραδοσιακές γιορτές που αναβιώνουν στα χωριά της.

Η περιοχή του Αμαρίου από την Μινωική περίοδο υπήρξε η φυσική έξοδος και πέρασμα απ’ τα νότια παράλια της Κρήτης και την εύφορη πεδιάδα της Μεσσαράς προς τις βόρειες και δυτικές περιοχές του νησιού. Ίχνη της Μινωικής αυτής οδού, αποτελούν σταθμοί και χώροι που έχουν έρθει στο φως απ’ την αρχαιολογική σκαπάνη. Μέσα στο ήρεμο τοπίο με την απαράμιλλη ομορφιά του συναντούμε, σε κάθε σημείο της περιοχής του Δήμου, διάσπαρτους μικρούς κεραμοσκέπαστους ναούς με πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο και καλοδιατηρημένες αγιογραφίες που επιβεβαιώνουν την ανάπτυξη της περιοχής και στα χρόνια που ακολουθούν την ελληνική αρχαιότητα.

Xορηγοί του Amari Green Festival 2019 είναι: ΑΜΑΡΙ ΑΕ ΟΤΑ, DELTAnet, Περνιεντάκης Δ. ΑΕΒΕ., Μπύρα ΑΛΦΑ, Το Κτήμα Πάνακρον, Τυροκομείο Αμάρι, Αγροκτήματα Κρήτης,  Mεταφραστικές Υπηρεσίες Πόπη Γ, Κοτσίφη, ΑΝΕΚ LINES, Blue Star Ferries, ΚΤΕΛ Ρεθύμνης – Χανίων, Ταβέρνα Δρυμός, Αναψυκτικά ΗΔΗ, Stampa Fun, Pixel Plus.

Χορηγοί Επικοινωνίας: STAR CHANNEL, ΚΡΗΤΗ TV, ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και όλα τα Μέσα Ενημέρωσης της Κρήτης.

Ομάδα Έργου: Μανώλης Ψαρουδάκης, Γαλάτιος Μοσχονάς, Στέλλα Βασιλάκη, Μαίρη Κοτσίφη, Βίκη Βαμιεδάκη

Οργανωτική Επιτροπή

  • Μανώλης Γ. Ψαρουδάκης: Αντιδήμαρχος και Αντιπρόεδρος  της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αμαρίου.
  • Γαλάτιος Μοσχονάς : Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου
  • Κόκκινος Νίκος: Πρόεδρος ΔΗΚΕΔΑΜ
  • Μενέλαος Φραγκιουδάκης, Βασίλης Κλάδος, Σταθωράκης Γεώργιος: Αντιδήμαρχοι
  • Στέλλα Βασιλάκη: Πρόεδρος Αμάρι Α.Ε ΟΤΑ

FaceBook: www.facebook.com/amarigreenfestival/

Hashtags: #AMGF2019 , #amarigreenfestival

Το πρόγραμμα του Amari Green Festival 2019

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

09:30 – 14:00 Αποδούλου: Γιορτάζουμε τον Ηλία στο εκκλησάκι του χωριού και μετά παραδοσιακό ξεφούρνισμα ψωμιού και κουλούρες ξομπλιαστές του γάμου από τις νοικοκυράδες του χωριού.

10:30 -13:30 Μοναστηράκι (Δημοτικό Σχολείο):  Εργαστήριο Αρχαιολογίας για παιδιά. Επιμέλεια: Κατερίνα Γιαβρίδη, εικαστικός.

18:00 – 20:00  Βισταγή: Ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο. Παίζουμε όπως παλιά: Αναβίωση παιδικών παιχνιδιών ενώ οι γιαγιάδες ετοιμάζουν παλαιϊνό κέρασμα για όλα τα παιδιά. Εγκαίνια νέας παιδικής χαράς.

19:30 – 20:30 Νευς Αμάρι (Δημοτικό Σχολείο):  Εργαστήριο παρασκευής με φυσικά υλικά προϊόντων για την υγιεινή και την περιποίηση.

20:00 – 20:30 Σχ. Ασωμάτων/Ι. Μονή Ασωμάτων:  Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας: «Αγαπημένες θύμησες» της φωτογράφου Ελένης Χριστοδουλάκη. Η Συλλογή αποτελείται  από 26 έργα που απαθανατίζουν την ζωή  των κατοίκων στο χωριό Βισταγή, απ’ όπου  προέρχεται η φωτογράφος.

20:00 – 21:30 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα Πάνακρον: Ημερίδα με θέμα «Δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης του εμπορίου και γενικότερα της επιχειρηματικότητας στο Αμάρι». Διοργάνωση: ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ. Εισηγητές: Μ. Μανιούδης, Χ. Αράχωβας.

21:00 – 22:30 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα Πάνακρον: «Από τον Κορνάρο στο Χατζιδάκι: 300 χρόνια ερωτικό τραγούδι στην Κρήτη». Ρεσιτάλ με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι με τίτλο «Απ’ την ψυχή… ως την ψυχή…». Τραγουδούν και παίζουν: Βασίλης Γισδάκης και Μανόλης Ανδρουλιδάκης.

22:30 – 00:00 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα Πάνακρον: Συναυλία με το Μάνο Πυροβολάκη. Ο ιδιαίτερος τραγουδοποιός, που χρωμάτισε με τη  λύρα και τη φωνή του αγαπημένα τραγούδια, έρχεται με μια μουσική παράσταση  γεμάτη συγκίνηση και χρώμα.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

10:30 – 14:00 Μοναστηράκι (Δημοτικό Σχολείο): Συνεχίζοντας τις «ανασκαφές». Εργαστήριο για παιδιά. Επιμέλεια: Κατερίνα Γιαβρίδη, εικαστικός.

10:30 – 13:00 Μέρωνας: Οικοπεριηγητική δράση στο Μέρωνα – Αναβίωση Παλαιϊνής Μπουγάδας στη Μεσοχωριανή Βρύση. Σεριάνι στα σοκάκια του χωριού και επίσκεψη στους ναούς του. Η βόλτα θα καταλήξει στη Μεσοχωριανή βρύση όπου οι νοικοκυρές του χωριού αναβιώνουν τη μπουγάδα στη γούρνα της βρύσης, με το Μπουγαδοκόφινο, το αθομάντηλο, την κοπανίδα και το σαπούνι.

10:30 – 15:00 Φουρφουράς: Εκμάθηση και διαγωνισμός πρέφας στα καφενεία του χωριού.

18:30 – 20:00 Μοναστηράκι: Παρουσίαση του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας μαζί με έκθεση φωτογραφίας & σχεδίων από τις 40χρονες ανασκαφές στο Αμάρι.

18:00 – 20:00 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα Πάνακρον: Οματιές: Αμαριώτισες νοικοκυράδες παρουσιάζουν τη λιχουδιά του χειμώνα.

18:00 – 20:00 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα Πάνακρον:  ΔΟΤΕΣ ΖΩΗΣ: Ενημέρωση για τη δωρεά μυελού των οστών. Γίνε και εσύ δωρητής!

19:30 – 20.00 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα Πάνακρον: Μαγική κουτάλα από την Τόνια Δαβερώνα. Τα παιδιά φτιάχνουν τη δική τους κρητική πίτσα!

19:30 – 21.00 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα Πάνακρον: Ημερίδα με θέμα: «Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, το μέλλον της ανάπτυξης του Αμαρίου» με κεντρικό ομιλητή το Δρ Ι. Κριτσωτάκι.

21:00 – 22.00 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα Πάνακρον: Συναυλία «Στα χρόνια της υπομονής». Ένα Αφιέρωμα στο Μάνο Ελευθερίου από το συνθέτη και τραγουδιστή Λεωνίδα Μαριδάκη και την Εύη Παπαδοπούλου.

22:00 – 00:00 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα Πάνακρον: Συναυλία «100 χρόνια Συρτού στην Κρήτη». Παίζουν και τραγουδούν: Κωνσταντίνος Αγγελάκης, Χαράλαμπος Αγγελάκης, Κωνσταντίνος Βεργιανάκης, Αριστοτέλης Καλοειδάς, Στέλιος Μουλακάκης, Βλαδίμηρος Ουρανός, Σπύρος Παπαδάκης, Δημήτρης Παπαδομανωλάκης, Τζανής Τζανιδάκης. Επιμέλεια – παρουσίαση: Αριστέα Καλογρίδη. Χορεύουν οι χορευτικές ομάδες του Αμαρίου.

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

18:00 – 19:00 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα Πάνακρον: Ημερίδα με θέμα «Ανακύκλωση, κυκλική οικονομία, πράσινα σημεία, καλές πρακτικές για το Αμάρι». Διοργάνωση ΕΣΔΑΚ – ΑΜΑΡΙ ΑΕ ΟΤΑ.

18:30 – 19:30 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα Πάνακρον: Η τέχνη του Χόντρου (Κρητικού Τραχανά). Παρουσίαση της διαδικασίας παρασκευής γλυκού και ξινού χόντρου – γευσιγνωσία από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παντάνασσας.

19:30 – 20:30 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα Πάνακρον: Εργαστήριο μαγειρικής: πίτες, λαδοκούλουρα κτλ. από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πετροχωρίου.

20:00 – 22:00 Σχ. Ασωμάτων/Ι. Μονή Ασωμάτων:  Αφιέρωμα στη λατρεία των Αγίων στην τοπική εκκλησία της επαρχίας Αμαρίου, με οπτικοακουστικό υλικό. Επιμέλεια – παρουσίαση: Μαρία Καναβά, Φιλόλογος – Ερευνήτρια.

22:00 – 22:30 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα Πάνακρον: Ριζίτικο στην Κρήτη: Συνάντηση ριζίτικου από όλο το νησί με τους ριζίτες του Αμαρίου.

22:30 – 00:00 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα Πάνακρον: Συναυλία: «Δυο Λαούτα, Μια Λύρα», με τους Γιώργο Μανωλάκη, Δημήτρη Σιδερή και Ζαχάρη Σπυριδάκη.

 

ΤΡΙΤΗ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

10:00 – 13:00 Κέντρο Δρυμός: Περίπατος στο φαράγγι του Αγίου Αντωνίου στην Πατσό. Φυσιολατρική, εκκλησιαστική & ιστορική ξενάγηση.

12:00 – 14:00 Οινοξενάγηση στο νεότερο οινοποιείο της Κρήτης, το οινοποιείο Κουρκουλού.

18:00 – 18:30 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα Πάνακρον: Συζήτηση: «Η συμβολή των μικρασιατών στον τοπικό πολιτισμό».

18:30 – 19:00 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα Πάνακρον: Συζήτηση: «Η επίδραση των μικρασιατών στην Αμαριώτικη κουζίνα». Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βολιώνων.

18:30 – 21:00 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα Πάνακρον: Βοτανικός – Γαστρονομικός περίπατος στο Αμάρι με τοπικά βιολογικά προϊόντα. Επιμέλεια ΔΗΩ.

19:30 – 21:00 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα Πάνακρον: Ημερίδα με θέμα «Εμβλυματική δράση για την έρευνα στον αγροδιατροφικό τομέα της Κρήτης». Οργάνωση: Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πανεπιστήμιο  Κρήτης, ΙΤΕ& ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

21:30 – 23:00: Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα Πάνακρον: Μικρασιάτικα τραγούδια και χοροί.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

11:00 – 1:00 (24ωρο) Φυσικό πάρκο Φουρφουρά: Παρεΐζοντας Αμαριώτικα. Συνάντηση Πολιτιστικών Συλλόγων, ενεργών πολιτών, μερακλήδων (ψήνουμε, παίζουμε παραδοσιακά παιχνίδια, συζητάμε, διασκεδάζουμε, κατασκηνώνουμε).

4th AMARI GREEN FESTIVAL
PROGRAM

4th AMARI GREEN FESTIVAL

          PROGRAM

Saturday 20th July 2019

09:30 – 14:00 Apodoulou: Celebrating the feast of Prophet Elijah in the church of the village. The housewives of the village will also bake bread and offer traditional treats.

10:30-13:30 Monastiraki (Primary School): Archeology Laboratory for children- Katerina Yavridis, visual artist.

18:00 – 20:00 Vistagi: Guided tour in the Folklore Museum. We play as we used to play in the past: Revival of games for kids with the grandmothers preparing a traditional treat for every child. Inauguration of a new playground.

19:30-20:30 Nefs Amari (Primary School): Laboratory using natural products for the hygiene and care.

20:30 – 20:30 Asomaton School / Asomaton Monastery: Inauguration of the photo exhibition: “Favorite memories” by the photographer Eleni Christodoulaki. The collection consists of 26 works that immortalize the life of the residents in the village of Vistagi, which is the photographer’s village.

20:00 – 21:30 Asomaton School / Panakron Estate: Workshop on the “Possibilities and prospects for the development of trade and entrepreneurship in the municipality of Amari “. Organization: INEMY – ESEE. Rapporteurs: M. Manioudis, Ch. Arahovas.

21:00 – 22:30 Asomaton School / Panakron Estate: “From Kornaros to Chatzidakis: the 300-year history of the love songs in Crete”. A concert with songs of Manos Chatzidakis with the title “From the soul … to the soul …”. Music-song: Vassilis Gisdakis and Manolis Androulidakis .

22:30 – 00:00 Asomaton School / Panakron Estate: A concert by Manos Pyrovolakis. This special songwriter, who colored popular songs with his lyre and voice, will give a musical performance full of emotion and color.

Sunday 21th  July 2019

10:30 – 14:00 Monastiraki (Primary School): Continuing the ‘’excavations’’. Laboratory for the kids. Katerina Giavridi-visual artist.

10:30 – 13:00 Maronas: Eco tour in Meronas – Revival of the old laundry methods in the ‘’Mesochoriani Vrissi’’, which is the central fountain of the village. Tour in the alleys of the village and a visit to its temples. The tour will end up in the ‘’ Mesochoriani Vrissi’’ where the housewives of the village will show how the laundry used to be done in the past.

10:30 – 15:00 Fourfouras: Learning how to play the card game ‘’Prefa’’ in the traditional coffee houses of the village.

18:30 – 20:00: Monastiraki: Presentation of the work of the Archaeological Service together with the exhibition of photographs and drawings from the 40-year excavations in Amari.

18:00 – 20:00 Asomaton School / Panakron Estate: ‘’Omaties’’: The housewives of Amari present this winter treat.

18:00 – 20:00 Asomaton School/ Panakron Estate: Information about bone marrow donation. Become also a donor!

19:30 – 20:00 Asomaton school/ Panakron Estate: Children make their own Cretan pizza with the help of Tonia Damverona!

19:30 – 21:00 Asomaton school / Panakron Estate: Workshop on “Alternative forms of tourism, the future of the development of Amari”, by Dr. I. Kritzotakis, as keynote speaker.

21:00 – 22:00 Asomaton School / Panakron Estate: Concert “In the years of patience”. A Tribute to Manos Eleftheriou by the composer and singer Leonidas Maridakis and Evi Papadopoulou.

22:00 – 00:00 Asomaton School / Panakron Estate: Concert “100 years of the cretan dance Syrtos in Crete”. Music-song: Konstantinos Angelakis, Charalambos Angelakis, Konstantinos Vergianakis, Aristotelis Kaloidas, Stelios Moulakakis, Vladimiros Ouranos, Spyros Papadakis, Dimitris Papadomanakolakis, Tzanis Tzanidakis. Editing – presentation: Aristea Kalogridi. Dance: The dance groups of Amari.

 

Monday July 22th 2019

18:00 – 19:00 Asomaton School / Panakron Estate: Workshop on “Recycling, cyclical economy, green spots, good practices for Amari”. Organization of EEDAK – AMARY AE OTA.

18:30 – 19:30 Asomatos / Panakron Estate: The Art of ‘’Chondros’’ (Cretan dry pasta). Tasting and presentation of the process of making sweet and sour ‘’chondros’’, organized by the Cultural Association of Pantanassa.

19:30 – 20:30 Asomaton School / Panakron Estate: Kitchen lab: pies, traditional cookies, etc. from the Cultural Association of Petrochori.

20:00 – 22:00 Asomaton School / Monastery of Assomaton: A tribute to the worship of the saints in the local church of the Amari province, with audiovisual material. Editing-presentation: Maria Kanava, Philologist – Researcher.

22:00 – 22:30 Asomaton School / Panakron Estate: ‘’Rizitiko’’ song in Crete.

22:30 – 00:00 Asomaton School / Panakron Estate: Concert: “Two Lutes, One Lyre”, by Giorgos Manolakis, Dimitris Sideris and Zacharis Spyridakis.

Tuesday 23th July 2019

10:00 – 13:00 Taverna Drymos: Walking in the gorge of Agios Antonios in Patsos. Natural, ecclesiastic & historical tour.

12: 00-14: 00 A wine tour at the newest winery in Crete, the Kourkoulou winery.

18:00 – 18:30 Asomaton School / Panakron Estate: Discussion: “The contribution of Asia Minor Greeks in the local culture”.

18:30 – 19:00 Asomaton school / Panakron Estate: Discussion: “The influence of Asia Minor Greeks on the cuisine of Amari”, in collaboration with the Cultural Association of Voliones.

18:30 – 21:00 Asomaton school/ Panakron Estate: Botanic – Gastronomic tour in Amari with local organic products. Editing: DIO.

19:30 – 21:00 Asomaton School/ Panakron Estate: Workshop on “Emblematic action for the research on the agri-food sector of Crete”. Organization: Hellenic Mediterranean University of Crete, University of Crete, ITE & ELGO DIMITRA.

21:30 – 23:00: Asomaton School / Panakron Estate: Songs and Dances from Asia Minor.

Wednesday July 24th 2019

11:00 – 1:00 (24 hours) Natural Park of Fourfouras: Meeting of Cultural Associations and active citizens (we will cook, play traditional games, discuss, play and camp).

*** The events in the villages are carried out by the Cultural Associations.

** Exhibitions of local products and businesses will take place on Saturday, Sunday, Monday and Tuesday at the Panakron Estate.

 

 

 

 

 

 

3ο ΑMARI GREEN FESTIVAL

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

10:00 – 14:00 Αποδούλου: Παραδοσιακό Αμαριώτικο ζύμωμα και φούρνισμα ψωμιού.

Οι νοικοκυράδες του χωριού ζύμωσαν και προετοίμασαν από την παραμονή και είναι έτοιμες να φουρνίσουν και να ψήσουν τα υπέροχα ψωμιά τους. Μας περιμένουν στη ξεφουρνιά με πλούσια παραδοσιακά κεράσματα. (Χωριό Αποδούλου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο) Πληροφορίες: Παπαγιαννάκης Νίκος – τηλ. επικοινωνίας 6983672862.

11:00-12:00 Αποδούλου: Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Αποδούλου σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου.

18:00 – 20:00 Μοναστηράκι: Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο στο Μοναστηράκι και στη συνέχεια εγκαίνια της Έκθεσης φωτογραφίας στο Δημοτικό σχολείο του χωριού με θέμα: «40 χρόνια αρχαιολογικές ανασκαφές στο Αμάρι» σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού. Πληροφορίες: Μανογιαννάκης Γεώργιος – τηλ. επικοινωνίας 6936584333.

20:00-21:00 Κτήμα ΠΑΝΑΚΡΟΝ: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμαρίου «Η ΣΑΜΙΤΟΣ» θα διεξάγει εργαστήριο παρασκευής παραδοσιακού σαπουνιού και σαπουνιού με αιθέρια έλαια τοπικών αρωματικών φυτών, των οποίων θα επεξηγηθούν οι ιδιότητες και οι τρόποι χρήσης τους. Η παρουσίαση θα γίνει από τον κ. Καλομενόπουλο Νίκο.

18:30 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα ΠΑΝΑΚΡΟΝ: Ημερίδα με θέμα «Τοπική επιχειρηματικότητα και εναλλακτικός τουρισμός». Επιχειρηματίες της περιοχής και όχι μόνο μεταφέρουν τις εμπειρίες τους. Την ημερίδα συντονίζει: Θοδωρής Τσαούλης, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Επιμελητηρίου Ρεθύμνης. Τηλ. επικοινωνίας 2831057330.

21:00 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα ΠΑΝΑΚΡΟΝ: Ταξιδεύοντας με τη φωνή της Κρήτης – Μαρία Λούκα

Η Μαρία Λούκα, με ευρύ ρεπερτόριο και συνεργασίες στις αποσκευές της, όπως με τον Σωκράτη Μάλαμα, τον Νίκο Παπάζογλου, τον Διονύση Σαββόπουλο, την Ελένη Βιτάλη, τον Γιάννη Χαρούλη κ.ά, συνευρίσκεται επί σκηνής με το σχήμα «Πύρηχος» για μια βραδιά γεμάτη άρωμα Ελλάδας. Μουσικές από όλα τα μέρη της χώρας, σε ένα πρόγραμμα όπου η παράδοση συναντά το σήμερα και τα ηχοχρώματα δημιουργούν κόσμους γεμάτους συγκίνηση και θύμησες. Συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι, οι: Γιώργος Ζαχαριουδάκης στα παραδοσιακά πνευστά, τα θιαμπόλια και την ασκομπαντούρα, Δημήτρης Στεφανάκης στη λύρα, Βαγγέλης Τσαγκαράκης στο λαούτο και Σταύρος Τσαγκαράκης στα κρουστά.

Ένα μουσικό ταξίδι με αφετηρία την Κρήτη και διαδρομή… σε όλη την Ελλάδα!

22:30 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα ΠΑΝΑΚΡΟΝ: Συναυλία με τους ΧΑΪΝΗΔΕΣ

Οι ΧΑΪΝΗΔΕΣ σε πλήρη σύνθεση και εφ’ όλης της ύλης. Σ’ ένα ταξίδι που διαπλέει όλη τη δισκογραφία τους και όχι μόνο. Σε μια τελετή που απλώνεται από τη μυσταγωγία μέχρι το γέλιο και την έκσταση. Ρυθμοί και ηχοχρώματα απ’ όλο τον πλανήτη, σε μια παιχνιδιάρικη και ανατρεπτική παράσταση.

Παίζουν και τραγουδούν:

Δημήτρης Αποστολάκης – (λύρα, τραγούδι)

Δημήτρης Ζαχαριουδάκης – (κιθάρα, τραγούδι)

Peter Jacques (τρομπέτα, φλικόρνο, κλαρίνο, νέι)

Τάκης Κανέλλος (τύμπανα)

Σπυριδούλα Μπάκα (τραγούδι)

Δημήτρης Μπρέντας (γκάιντα, κλαρίνο, καβάλι, φλογέρα)

Μιχάλης Νικόπουλος (λαούτο, μαντολίνο, μπουζούκι, τραγούδι)

Γιάννης Νόνης (μπάσο)

Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

10:00 – 14:00 Νευς Αμάρι: Φυσιολατρική – Πολιτιστική διαδρομή (Άγιος Τίτος – Κερά Παναγιά). Η πεζοπορία  θα ξεκινήσει από το οροπέδιο του Αγίου Τίτου και θα καταλήξει στον βυζαντινό ναό της Παναγίας της Κεράς όπου θα προσφερθεί κέρασμα από τον σύλλογο Αμαρίου. Για όσους το επιθυμούν, θα γίνει από τους ξεναγούς μικρή παράκαμψη και επίσκεψη στο βυζαντινό εκκλησάκι της Αγίας Άννας. Πληροφορίες: Τσαγκαράκη Μαρία – τηλ. επικοινωνίας 6946800711.

11:00 – 15:00 Φουρφουράς: Εκμάθηση και διαγωνισμός πρέφας. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φουρφουρά θα διεξάγει διαγωνισμό και μαθήματα πρέφας για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να βρίσκουν παρέα οι μεγαλύτεροι ώστε να ζωντανέψουν τα καφενεία μας. Πληροφορίες – δηλώσεις συμμετοχής: Μουρτζανού Γαρυφαλλιά – τηλ. επικοινωνίας 6984524567.

18:00 – 19:00 Νευς Αμάρι: «Εγκαίνια έκθεσης Λαϊκής Τέχνης στο παλαιό σχολείο στο Νευς Αμάρι». Υφαντά και κεντήματα από την παράδοση του Αμαρίου, του Οψιγιά και άλλων χωριών του Δήμου. Ανάμεσά τους και έργα της αείμνηστης λαϊκής ζωγράφου Ουρανίας Καλομενοπούλου, καθώς και έργα παλαιά και σύγχρονα, όπως υφαντά, ξυλόγλυπτα και άλλα αντικείμενα. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Νίκη Πετράκη. Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό  Σύλλογο Αμαρίου – Οψυγιά «Η ΣΑΜΙΤΟΣ» και την Κοινωνική Ομάδα Γυναικών Αμαρίου. Ωράριο έκθεσης Σάββατο & Κυριακή 11:00 – 20:00, Δευτέρα & Τρίτη από 11:00 – 14:00 & 17:00 – 20:00. Τις ώρες της έκθεσης θα είναι ανοικτό και το Σχολικό Μουσείο. Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό  Σύλλογο Αμαρίου – Οψυγιά «Η ΣΑΜΙΤΟΣ» και την Κοινωνική Ομάδα Γυναικών Αμαρίου.

18:30 – 20:00 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα ΠΑΝΑΚΡΟΝ: Παντρεύτηκαν Αμαριώτες, αγάπησαν τον τόπο και τα χωριά του Αμαρίου και έφεραν από τα δικά τους μέρη την τέχνη της κουζίνας τους. Οι Αμαριώτισσες νυφάδες παρουσιάζουν και κερνούν μαγειρικές του τόπου τους, στη Σχολή Ασωμάτων σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μέρωνα. Πληροφορίες – δηλώσεις συμμετοχής: Διαμαντούλα Δελήμπαση – Μοσχονά – τηλ. επικοινωνίας 6977924509.

19:00 – 20:30 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα ΠΑΝΑΚΡΟΝ: Ημερίδα με θέμα: «Το νερό και τα καιρικά φαινόμενα στο Αμάρι». Κορυφαίοι επιστήμονες και μελετητές εξηγούν και συζητούν μαζί μας τα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής. (Εισηγητές: Μ. Λέκκας, Μετεωρολόγος και Β. Μαμαγκάκης, Διευθυντής διαχείρισης των υδραυλικών έργων του ΟΑΚ). Ο Γεωλόγος Βασίλης Σιμιτζής θα αναφερθεί στο θέμα «Γεωλογία, Απολιθώματα και Παλαιοπεριβάλλον της λεκάνης του Αμαρίου». Την εκδήλωση συντονίζει ο Ευάγγελος Κουμεντάκης, Διευθυντής του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου.

20:30  Σχ. Ασωμάτων/Ι. Μονή Ασωμάτων: Εγκαίνια Έκθεσης ιστορικής φωτογραφίας «Αλλοτινοί καιροί» στο χώρο της Ιεράς Μονής Ασωμάτων. Σημαντικά Γεγονότα – Διασκέδαση – Μετανάστευση της περιόδου 1961-1981. Μέσα από τις φωτογραφίες και τις διηγήσεις ζωντανεύουν οι μνήμες από τις σημαντικότερες στιγμές του τόπου μας. (Η έκθεση θα διαρκέσει όλη την εβδομάδα από 21/7/2018 έως 29/7/2018).

17:00 – 22:00 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα ΠΑΝΑΚΡΟΝ: Στο χώρο του ΠΑΝΑΚΡΟΝ θα παρουσιαστεί «Εργαστήριο και Έκθεση Ψηφιδωτού» από τον Αμαριώτη καλλιτέχνη Μανώλη Ρουκούδη.

21:30 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα ΠΑΝΑΚΡΟΝ: «Ταμπαχανιώτικα – Αστικά Τραγούδια της Κρήτης»

Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή με τους πρόσφυγες, έφτασε και το Μικρασιατικό τραγούδι τους. Οι μουσικές των προσφύγων και των Κρητών, ενώθηκαν και δημιούργησαν ένα νέο είδος ακουσμάτων, που περισσότερο τραγουδούσαν οι κάτοικοι των πόλεων. Είναι τα αστικά τραγούδια της Κρήτης. Ο Ρεθεμνιώτης Στέλιος Φουσταλιεράκης (Φουσταλιέρης), μετά το τέλος της δεκαετίας του 1930, αφού είχε συνεργαστεί με τους ρεμπέτες του Πειραιά, αναδείχθηκε στον κυριότερο εκπρόσωπο του αστικού τραγουδιού. Ήταν εξαίρετος παίκτης του μπουλγκαρί, ενός οργάνου που ανήκει στην οικογένεια των ταμπουράδων. Οι μελωδίες των αστικών τραγουδιών, άλλες είναι πρωτότυπες , άλλες βασίζονται σε μικρασιατικά, νησιώτικα ή και ανατολίτικα πρότυπα, όμως όλες ανήκουν στην οικογένεια της βυζαντινής μουσικής.

Μουσικοί:

Γιώργος Παπαδάκης – μπουλγκαρί – τραγούδι

Ευγενία Τόλη – τραγούδι

Σπύρος Παπαδάκης – κιθάρα

Βασίλης Παπαδάκης – λαγούτο

Ερασιτέχνες και εραστές του τραγουδιού και της μουσικής 

 

22:30 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα ΠΑΝΑΚΡΟΝ: Συναυλία με τον Ψαρογιώργη

O Γιώργης Ξυλούρης καταφέρνει να συνδυάζει, με το δικό του λιτό και αρμονικό τρόπο, τον ήχο της Κρητικής παράδοσης με σύγχρονα στοιχεία που τονώνουν την ελεύθερη φαντασία, με σκοπό να δώσει στους ακροατές μια διάσταση της Κρητικής Μουσικής σ’ ένα ευρύ πεδίο διαχρονικών αρχέτυπων και αυθεντικής έκφρασης που πηγάζει από τη βαθιά του σχέση με την Κρητική Μουσική μέσα από μια πλούσια εμπειρία συνεργασιών με μουσικούς από άλλες μουσικές παραδόσεις καθώς και με κορυφαίους καλλιτέχνες της σύγχρονης μουσικής σκηνής.

Στο πρόγραμμά του θα παρουσιάσει παραδοσιακά και δικά του κομμάτια και θα αυτοσχεδιάσει.

Παίζουν και τραγουδούν:

Γιάννης Πολυχρονάκης Κόντρα – Μπάσο

Αντώνης Ξυλούρης Λαγούτο  – Τραγούδι

Νίκος Ξυλούρης Λύρα – Τραγούδι

Απολλωνία Ξυλούρη Κρουστό  – Τραγούδι

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

19:00 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα ΠΑΝΑΚΡΟΝ: «Παραδοσιακές Αμαριώτικες Πίτες». Παρασκευή και παρουσίαση διάφορων ειδών παραδοσιακών πιτών (μυζηθρόπιτα, σαρικόπιτα, νερόπιτα κ.α) με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πετροχωρίου.

19:30-21:00 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα ΠΑΝΑΚΡΟΝ: «Τα πλεονεκτήματα για την κτηνοτροφία και τα Κρητικά προϊόντα στην Αμαριώτικη Γη»

Θα συζητηθεί η δυναμική της τοπικής αιγοπροβατοτροφίας και των προϊόντων της. Θα παρουσιαστούν οι δράσεις που έγιναν στη Σχολή τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τους κτηνοτρόφους. Θα παρουσιαστεί επίσης η προσπάθεια που έγινε τον τελευταίο χρόνο από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Αμαρίου για την αναβάθμιση του Σταθμού.

Ομιλητές: Δρ Αλέξανδρος Στεφανάκης-Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Κρήτης, Δρ Σμαράγδα Σωτηράκη-Τακτική Ερευνήτρια Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Ευάγγελος Αλεξανδράκης-Γεωπόνος Ζωικής Παραγωγής.

Θα ακολουθήσει γευσιγνωσία τυριών και τοπικών προϊόντων.

Την εκδήλωση συντονίζει η κα Βαμιεδάκη Βίκη.

21:00 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα ΠΑΝΑΚΡΟΝ: ΣΤΟΥΣ ΗΧΟΥΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥΤΟΥ

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ – ΜΑΝΩΛΗΣ ΒΕΡΔΙΝΑΚΗΣ – ΣΤΕΛΛΑ ΣΕΙΡΑΓΑΚΗ

«Ένα τραγούδι θα σου πω…». Η μουσική, η Κρήτη, το Ρέθυμνο, η πολύχρονη συνεπής πορεία στη ζώσα παράδοση του τόπου στον οποίο ζουν και αγαπούν, τους ξανανταμώνουν και τους ορίζουν.

Οι «Ήχοι του λαούτου» συνεχίζουν το «διαφορετικό» τους ταξίδι έτσι όπως μας είχαν πρωτοσυστηθεί, αναζητώντας πάντα τη γλύκα του παλιού παραδοσιακού ήχου αλλά και τη δροσιά του καινούργιου, μέσα από δικές τους συνθέσεις-δισκογραφία, «Όσα ταξίδια με το νου», «Κουβέντιαζε μου του σεβντά», «Πρόβαλε χαϊδεμένο μου», «Έλα τη νύχτα τη γλυκιά» κ.ά.

22:30 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα ΠΑΝΑΚΡΟΝ: «Βετεράνοι Αμαριώτες Χορευτές συναντώνται στη σκηνή του Amari Green Festival!» Ξακουστοί σε όλη την Κρήτη και τον κόσμο για τον περίτεχνο χορό τους, Αμαριώτες χορευτές από 50 ετών και άνω, θα χορέψουν αγαπημένους τους σκοπούς, ζωντανεύοντας ξανά μνήμες και σημαντικές στιγμές από μεγάλα γλέντια και χαρές του τόπου μας. Μαζί τους, η νέα γενιά, με τα χορευτικά συγκροτήματα από τα χωριά του Δήμου Αμαρίου να παίρνουν τη σκυτάλη της τέχνης του χορού!
Αμαριώτες μουσικοί θα τους συνοδεύσουν στη λύρα, το λαούτο και το τραγούδι!
Μια μοναδική βραδιά για την παράδοση του Αμαρίου, ως φόρος τιμής στους σπουδαίους χορευτές του!

Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

10:00-14:00 Πλατάνια: «Αναζητώντας τη φύση» Φαράγγι Πλατανίων 10:00 Εκκίνηση για ανάβαση 11:30 Πιθανή ώρα για τερματισμό ανάβασης, διάλειμμα για ανάπαυση και ξενάγηση και στη συνέχεια επιστροφή στο χωριό για ξενάγηση και κέρασμα από τον Σύλλογο Πλατανίων. Το συντονισμό έχει ο κ. Κλάδος Βασίλης, Αντιδήμαρχος Δήμου Αμαρίου. Πληροφορίες: Κλάδος Βασίλης – τηλ. επικοινωνίας 6955801519.

18:30 – 19:30 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα ΠΑΝΑΚΡΟΝ: Ημερίδες με θέματα: α) «Γεωπάρκο Ψηλορείτη – Τουριστικό Οδοιπορικό και εργαλεία προώθησης τοπικών προϊόντων» σε συνεργασία με τον ΑΚΟΜΜ και β) «Βιολογική Γεωργία – Βιώσιμη Ανάπτυξη Υπαίθρου» από τον Οργανισμό ΔΗΩ, τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων όπου παρουσιάζεται η διαδικασία πιστοποίησης προϊόντων Βιολογικής Γεωργίας αλλά και η πιστοποίηση Συστημάτων Διαχείρισης της Ασφάλειας Τροφίμων & Συστημάτων διαχείρισης ποιότητας όπως επίσης και δράσεις ή ενέργειες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και διάδοση της βιολογικής γεωργίας και γενικότερα στην προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια τροφίμων.

Πληροφορίες: Φωτάκης Γεώργιος – τηλ. επικοινωνίας 6976501507.

19:30-20:30 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα ΠΑΝΑΚΡΟΝ: Ημερίδα με θέμα: «Κυκλική Οικονομία, Ανακύκλωση, Πράσινα σημεία και καλές πρακτικές» Συντονιστής της ημερίδας: ΑΜΑΡΙ ΑΕ ΟΤΑ. Πληροφορίες: Βαρούχας Νικόλαος – τηλ. επικοινωνίας 6972423552.

20:00 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα ΠΑΝΑΚΡΟΝ: «Προετοιμασία Χόντρου (Κρητικού Τραχανά)». Παρουσίαση της διαδικασίας παρασκευής γλυκού και ξινού χόντρου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παντάνασσας.

21:30 – 22:30 Γερακάρι: Κουκλοθέατρο: H ομάδα «ΟΥΠΣ» σας παρουσιάζει την διασκεδαστική και διαδραστική παράσταση «Ατρόμητοι Πειρατές», στο Γερακάρι στο χώρο του Νηπιαγωγείου και της νέας παιδικής χαράς. Προηγείται εργαστήριο δημιουργίας κούκλας.

21:30 – 22:30 Πλάτανος: «Αμαριώτικα Παραμύθια: Μία φορά και έναν καιρό… οι μύθοι συναντήθηκαν στο Αμάρι» από τον Γιώργο Ξενικάκη και την Βίκυ Φανέλη στον Πλάτανο στον χώρο της νέας παιδικής χαράς.

21:30 Σχ. Ασωμάτων/Κτήμα ΠΑΝΑΚΡΟΝ: «Ο Τρομάρας» του Γεώργιου Βιζυηνού

Συντελεστές της παράστασης:

Διασκευή – σκηνοθεσία – ερμηνεία, Μαρινέλλα Βλαχάκη, Κατασκευή σκηνικών αντικειμένων – θέατρο σκιών (βίντεο): Νίκος Μπλαζάκης, Μουσική – τραγούδι επί σκηνής: Λεωνίδας Μαριδάκης, Επιμέλεια κίνησης: Σοφία Φαλιέρου, Σχεδιασμός φώτων: Κατερίνα Παπανδρέου, Επεξεργασία βίντεο: Νίκος Κασιμάτης, Τεχνική υποστήριξη: Διονύσης Μανουσάκης.

 

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

18:00 Φουρφουράς: «50 + 2 χρόνια Γυμνασίου Φουρφουρά: Χθες, Σήμερα, Αύριο»

Περιλαμβάνει: Έκθεση φωτογραφιών από τη σχολική ζωή. Συναντήσεις μαθητών – καθηγητών – αποφοίτων στο προαύλιο του σχολείου. Ομιλίες – παρουσίαση της 50χρονης διαδρομής, σημερινή κατάσταση, στοχεύσεις για το μέλλον.

22:00 Φουρφουράς: Βραδιά Κρητικής και λαϊκής μουσικής με τον Λευτέρη Τζαγκαράκη και το συγκρότημά του.

Λύρα – Τραγούδι: Τζαγκαράκης Λευτέρης

Λαούτο – Τραγούδι: Σεισάκης Γιάννης

Μπουζούκι – Τραγούδι: Μαυρομάτης Γιάννης

Κιθάρα – Τραγούδι: Τζίμας Δημήτρης

Τύμπανα: Μάνος Ναζλής

 

Θα ακολουθήσει κέρασμα προσφορά των τοπικών επιχειρήσεων όπως και επιχειρήσεων αποφοίτων του σχολείου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φουρφουρά.

Την εκδήλωση συντονίζει η κα Βασιλάκη Στέλλα, Πρόεδρος της ΑΜΑΡΙ ΑΕ ΟΤΑ.

Εκθέσεις τοπικών προϊόντων και επιχειρήσεων θα λειτουργήσουν Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη στο κτήμα Πάνακρον.

AGF2018 – ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

  • Μανώλης Γ. Ψαρουδάκης: Αντιδήμαρχος και Αντιπρόεδρος  της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αμαρίου.
  • Γαλάτιος Μοσχονάς : Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου
  • Κόκκινος Νίκος: Πρόεδρος ΔΗΚΕΔΑΜ
  • Μενέλαος Φραγκιουδάκης, Βασίλης Κλάδος, Σταθωράκης Γεώργιος: Αντιδήμαρχοι
  • Στέλλα Βασιλάκη: Πρόεδρος Αμάρι Α.Ε ΟΤΑ

Ομάδα Έργου και συντονισμού: Μανώλης Ψαρουδάκης, Βίκη Βαμιεδάκη, Μαίρη Κοτσίφη

 

 

 

 

 

2ο AMARI GREEN FESTIVAL: Η καρδιά της Κρήτης χτυπά στο Αμάρι

Πέντε ημέρες, 40 εκδηλώσεις, 80 ώρες πρόγραμμα, 400 άνθρωποι από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον κόσμο στο 2ο Amari Green Festival, στην καρδιά της Κρήτης, το Δήμο Αμαρίου, του νομού Ρεθύμνου στην Κρήτη.

Το πρόγραμμα του Amari Green Festival 2017 που θα πραγματοποιηθεί από 21 – 25 Ιουλίου στο χώρο της Σχολής Ασωμάτων Αμαρίου, ανακοινώθηκε σήμερα σε συνέντευξη τύπου στο Ρέθυμνο, από την Οργανωτική Επιτροπή.

Διοργανωτές του φεστιβάλ είναι ο Δήμος Αμαρίου, η Κοινωφελής Εταιρεία του Δήμου Αμαρίου και η Πολιτιστική Εταιρεία Είδομεν. Συνδιοργανωτές του Amari Green Festival είναι η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υπουργείο Τουρισμού, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η μεγάλη επιτυχία της πρώτης διοργάνωσης σε συνδυασμό με την οραματική σχέση των διοργανωτών με το Αμάρι, τους οδήγησε στην απόφαση της διατήρησης του φεστιβάλ και εγκαθίδρυσής του ως ένα θεσμό που θα αποκτά αυξανόμενη αναγνώριση και συμμετοχή και θα αποτελέσει παραδειγματική περίπτωση στο Ελληνικό χώρο σαν μια γιορτή για τον διαπολιτισμό, την γνώση, το περιβάλλον και την ύπαιθρο χώρα.

Το Amari Green Festival θα πραγματοποιηθεί σε 4 σημεία στην Σχολή Ασωμάτων, στο κέντρο του Δήμου Αμαρίου, ενώ πολλές παράλληλες δράσεις και δρώμενα θα πραγματοποιηθούν στα χωριά του Δήμου.

Ανάμεσα στις δράσεις που θα γίνουν κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ περιλαμβάνονται εκθέσεις παλαιών φωτογραφιών με θεματολογία τα πανηγύρια και τη διασκέδαση στα Αμαριώτικα χωριά, μαθήματα φωτογραφίας, κ.α. Παρουσιάσεις γαστρονομικού ενδιαφέροντος, όπως διαφόρων ειδών παραδοσιακών πιτών, ψωμιών κ.α. Στο κομμάτι της ψυχαγωγίας θα πραγματοποιηθούν διαγωνισμοί, μαθήματα παραδοσιακών χορών, αστροπαρατήρηση, κατασκευή ξεχασμένων παιχνιδιών, διαγωνισμός πρέφας, κ.α.

Στο φεστιβάλ από φέτος, θέλοντας θα επαναφέρει τον ιστορικό ρόλο της Σχολής Ασωμάτων στη δημιουργία και διάχυση της γνώσης, διεξάγει εκπαιδευτικές δράσεις, ξεκινώντας με το Σχολείο Συνεταιριστικής Επιχειρηματικότητας. Οι συμμετέχοντας στο Σχολείο θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν σημαντικές γνώσεις για την ίδρυση, λειτουργία και ανάπτυξη μιας ΚΟΙΝΣΕΠ. Το Σχολείο περιλαμβάνει ομαδικά εργαστήρια επιχειρηματικού σχεδιασμού και επικοινωνίας  που απαιτούν την ενεργή παρουσία και εργασία των συμμετεχόντων.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του AGF2017, συγκεντρώνει μεγάλο μέρος της ουσίας και της σημασίας όλων των στόχων του Amari Green Festival. Η έννοια του “Green”, στο όνομα του Φεστιβάλ που παραπέμπει (εκτός από το πράσινο της υπαίθρου του Αμαρίου) στην ευθύνη για το περιβάλλον και την πρόκληση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, συναντιέται με την τέχνη με πολλούς και ουσιαστικούς τρόπους. Οι εικαστικές και παραστατικές τέχνες μπορούν να επηρεάσουν θετικά την συμπεριφορά και την νοοτροπία απέναντι στο περιβάλλον, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Στο AGF2017 θα συμμετάσχουν παγκόσμιας κλάσης Κρητικοί καλλιτέχνες, ερμηνευτές, μουσικοί και χορευτές και θα ενώσουν τα έργα τους με διακεκριμένους διεθνείς συναδέλφους τους, σε ένα μοναδικό πάντρεμα πολιτισμού.

Σημειώνεται ότι όλα τα εργαστήρια αλλά και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις ήταν δωρεάν για το κοινό και απόφαση των διοργανωτών είναι να παραμείνει η είσοδος ελεύθερη σε όλες τις δράσεις και για τις επόμενες διοργανώσεις.

Ο Δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός σε δήλωση του τόνισε: «To Amari Green Festival κατάφερε από την πρώτη του διοργάνωση πέρυσι, να αναδειχθεί σε θεσμό. Ένα θεσμό που προβάλει τον τόπο, τους ανθρώπους τους, τον πολιτισμό, την παράδοση, την ουσία του Αμαρίου. Μια διοργάνωση αφιερωμένη στο διαπολιτισμό, την γνώση, το περιβάλλον και την ύπαιθρο χώρα. Μια μεγάλη γιορτή, με αυθεντικότητα, εξωστρέφεια. Το φετινό πρόγραμμα, γεμάτο εκπαιδευτικά προγράμματα, δράσεις που προβάλουν τη γαστρονομία, την παράδοση, τα έθιμα, εικαστικά δρώμενα,  παραστάσεις αλλά και ένα πρωτότυπο διαφορετικό από τα άλλα καλλιτεχνικό πρόγραμμα, είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς των διοργανωτών σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του Δήμου και πλήθους εθελοντών. Καλούμε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα τους επισκέπτες που θα βρίσκονται στο νησί μας εκείνες τις ημέρες, να έρθουν και να γνωρίσουν τον τόπο μας και να ζήσουν με τον παλμό που χτυπάει η καρδιά της Κρήτης, το Αμάρι μας».

Ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Αμαρίου και προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβαλ κ. Μανώλης Ψαρουδάκης σε δήλωση του τόνισε: «Αποτελεί μια προσπάθεια τομή στην πολιτισμική συνέχεια της περιοχής του Αμαρίου και είναι χρέος μας η διοργάνωση των εκδηλώσεων αυτών και των πρωτοβουλιών για να διατηρήσουμε τη φυσική, αρχαιολογική, πολιτιστική βιοποικιλότητα του τόπου μας. Το Amari Green Festival στοχεύει στο μεθαύριο του Αμαρίου».  

Το 1ο Amari Green Festival (AGF) πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2016, με μεγάλη επιτυχία. Περισσότεροι από 180 συντελεστές, μουσικοί, χορευτές, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, παραγωγοί, τεχνικοί ήχου και φωτισμού αλλά και περισσότεροι από 60 εθελοντές κάτοικοι του Αμαρίου και άλλων περιοχών, εργάστηκαν για περισσότερο από 10  ημέρες, για να παραγάγουν ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Πάνω από 5.000 συμμετέχοντες από την Κρήτη, την υπόλοιπη Ελλάδα και τον κόσμο ανταποκρίθηκαν σε ένα κάλεσμα ξεχωριστό, ενώνοντας τα χέρια και φτιάχνοντας γέφυρες πολιτισμού.

Η Κρήτη, μέσα από το Αμάρι, στέλνει ένα μήνυμα εξωστρέφειας σε όλο τον κόσμο και προβάλει την αλήθεια και την αυθεντικότητα του τόπου.  

Ο τόπος πραγματοποίησης του Φεστιβάλ, δεν είναι άλλος από την εξαιρετικού φυσικού κάλους και ιστορικής σημασίας, περιοχή της Σχολής Ασωμάτων, στην οποία βρίσκεται η Μονή των Ασωμάτων, είναι αφιερωμένη στη Σύναξη των Αγγέλων και κτίστηκε κατά τη Β’ βυζαντινή περίοδο.

Η περιοχή του Αμαρίου απλώνεται νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου σε μια καταπράσινη εύφορη κοιλάδα που περικλείεται από τα βουνά Κέντρος, Σάμιτος και βέβαια τον Ψηλορείτη. Πρόκειται για μια περιοχή ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς η οποία είναι διάσπαρτη από πολλά μικρά, γραφικά χωριά που διατηρούν το παραδοσιακό τους χρώμα. Ταυτόχρονα, είναι μια περιοχή με μακραίωνη ιστορία και σημαντικά πολιτιστικά μνημεία όπως ο μινωικός οικισμός στο Μοναστηράκι, η αρχαία Σύβριτος και τα πολυάριθμα πανάρχαια εκκλησάκια. Σήμερα ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στα όμορφα αυτά χωριά, να ανακαλύψει αναπάντεχα αξιοθέατα, να θαυμάσει την υπέροχη φύση του Αμαρίου ανακαλύπτοντας τη μέσα από πεζοπορίες και να βιώσει την πλούσια παράδοση της περιοχής μέσα από τα πανηγύρια και τις παραδοσιακές γιορτές που αναβιώνουν στα χωριά της.

Η περιοχή του Αμαρίου από την Μινωική περίοδο υπήρξε η φυσική έξοδος και πέρασμα απ’ τα νότια παράλια της Κρήτης και την εύφορη πεδιάδα της Μεσσαράς προς τις βόρειες και δυτικές περιοχές του νησιού. Ίχνη της Μινωικής αυτής οδού, αποτελούν σταθμοί και χώροι που έχουν έρθει στο φως απ’ την αρχαιολογική σκαπάνη. Μέσα στο ήρεμο τοπίο με την απαράμιλλη ομορφιά του συναντούμε, σε κάθε σημείο της περιοχής του Δήμου, διάσπαρτους μικρούς κεραμοσκέπαστους ναούς με πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο και καλοδιατηρημένες αγιογραφίες που επιβεβαιώνουν την ανάπτυξη της περιοχής και στα χρόνια που ακολουθούν την ελληνική αρχαιότητα.

Οργανωτική Επιτροπή

Εμμανουήλ Ψαρουδάκης — Πρόεδρος
Γιάννης Παπατζανής — Επιμέλεια Καλλιτεχνικού Προγράμματος
 Γιώργος Καπαρός — Υπεύθυνος Εκπαιδευτικών Δράσεων & Νέων Τεχνολογιών
Βίκη Βαμιεδάκη — Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Προβολής

Χρυσοί χορηγοί του Amari Green Festival 2017 είναι η Cosmote, η Terna Energy.

Χορηγοί: ΑΝΕΚ LINES, ΚΤΕΛ Ρεθύμνης – Χανίων, Κτήμα Πάνακρον, Ταβέρνα Δρυμός.

FaceBook: www.facebook.com/amarigreenfestival/

Hashtags: #AMGF2017 , #amarigreenfestival

Για τους Δημοσιογράφους:

Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό: κα. Βίκη Βαμιεδάκη 6978197743, vamiedaki@gmail.com

 

 

 

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ AMGF2017

Παρασκευή 21/7

Τίτλος

Εικαστικό Εργαστήριο για Παιδιά (1)

Από

11.30

Έως

13.30

Βασικοί Συντελεστές και Περιγραφή

Τα παιδιά θα δημιουργήσουν έργα με αφορμή τις παρεμβάσεις των φιλοξενούμενων εικαστικών (Στέλλα Δρυγιαννάκη, Μανώλης Ζαχαριουδάκης, Ιωάννα Ξημέρη), παίζοντας με τις σκιές (Ηλικίες 6-9). Πληροφορίες artAmari Residency τηλ. 6972 820023

 

 

Χώρος

Ιερά Μονή Ασωμάτων

 

Τίτλος

Εργαστήριο Δημιουργίας Αρωμάτοκηπου

Από

11.30

Έως

15.30

Βασικοί Συντελεστές και Περιγραφή

Επίδειξη αναπαραγωγής με μοσχεύματα και  μεταφυτεύσεις φυτών σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με την καθοδήγηση προσκεκλημένων από το ΕΛΓΟ Δήμητρα (Ερευνητικό Πρόγραμμα BigPicnic). Ομαδική δημιουργία μόνιμου αρωματόκηπου στο χώρο της Σχολής.    

 

 

Χώρος

Κήπος κέντρου πληροφόρησης φεστιβάλ

 

Τίτλος

Εργαστήριο Μακροφωτογραφίας Άγριας Φύσης (Wildlife Macrophotography)

Από

18.00

Έως

20.30

Βασικοί Συντελεστές και Περιγραφή

Ο μακροφωτογράφος Σταύρος Μαρκόπουλος, οποίος  ασχολείται με την μακροφωτογραφίας πάνω από 10 χρόνια στο φυσικό περιβάλλον της Κρήτης αλλά και του Αμαρίου,  θα μας μυήσει στις τεχνικές, τον εξοπλισμό και τους τρόπους προσέγγισης του θέματος. Θα γίνει περιήγηση στην φύση για την φωτογράφηση των λουλουδιών και αρθρόποδων στο φυσικό τους περιβάλλον. Απαιτούνται βασικές γνώσεις φωτογραφίας, κατοχή DSLR και μάκρο – φακού. Δηλώσεις Συμμετοχής στο τηλ. : 6943469999

 

 

Χώρος

Αίθουσα Μουσείου  (Κτήμα Πάνακρον)

 

Τίτλος

Παραδοσιακό Αμαριώτικο Ζύμωμα και Φούρνισμα Ψωμιού

Από

18.00

Έως

21.00

Βασικοί Συντελεστές και Περιγραφή

Μαγείρισσες από το Αμάρι και προσκεκλημένοι από το ερευνητικό πρόγραμμα BigPicnic (ΕΛΓΟ Δήμητρα) θα φτιάξουν ψωμί με τοπικά αρωματικά φυτά, των οποίων θα επεξηγηθούν οι ιδιότητες και οι τρόποι χρήσεις τους. Πληροφορίες κος Παπαγιαννάκης Νίκος τηλ. 6983692862

 

 

Χώρος

Χωριό Αποδούλου, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο

 

Τίτλος

Εισαγωγή στην Αστροπαρατήρηση και την Αστροφωτογραφία

Από

20.30

Έως

21.30

Βασικοί Συντελεστές και Περιγραφή

Ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης, η Αστρονομική Ομάδα Πανεπιστημίου Κρήτης και ο Αστροφωτογράφος Χρήστος Κοτσαύτης θα μας κάνουν μια εισαγωγή στην μυθολογία των αστερισμών και τον μαγικό κόσμο της Αστροπαρατήρησης και Αστροφωτογραφίας, μέσα από παρουσιάσεις και συζήτηση. Θα ακολουθήσει η προετοιμασία για την εξόρμηση και των στήσιμο των τηλεσκοπίων. Δηλώσεις Συμμετοχής στο τηλ. : 6943469999

 

 

Χώρος

Αίθουσα Μουσείου  (Κτήμα Πάνακρον)

 

Τίτλος

Αστροπαρατήρηση στον Αμαριώτικο Ουρανό

Από

21.30

Έως

22.30

 

 

Βασικοί Συντελεστές και Περιγραφή

Παρατήρηση ουράνιων αντικειμένων με τηλεσκόπια μαζί με τον Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης, την Αστρονομική Ομάδα Πανεπιστημίου Κρήτης και τον Αστροφωτογράφο Χρήστο Κοτσαύτη. Οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να δουν την σελήνη, πλανήτες όπως το Δία, νεφελώματα, αστρικά σμήνη και άλλα εκπληκτικά ουράνια αντικείμενα. Δηλώσεις Συμμετοχής στο τηλ.  6943469999

Χώρος

Εξωκκλήσι Αγίας Παρασκευής (Σχολή Ασωμάτων)

 

Τίτλος

Ζαχαρίας Σπυριδάκης – Hub Hildenbrand – Γαβριήλ Καραπατάκης

Από

21.30

Έως

22.30

Περιγραφή

Ένα διαπολιτισμικό έθνικ τζαζ κονσέρτο βασισμένο σε μία πρωτότυπη ηχητική ιδέα των Ζαχαρία Σπυριδάκη στη λύρα, Γαβριήλ Καραπατάκη στο Άταστο Μπάσο και Hub Hildenbrand στην κιθάρα. Το τρίο έχει δώσει συναυλίες στη Λευκωσία, στο Βερολίνο και στην Κολωνία με την υποστήριξη του Goethe Institute,  του Pharow Arts foundation και της Πρεσβείας της Κύπρου στη Γερμανία. Οι τρεις μουσικοί θα παρουσιάσουν δικές τους συνθέσεις, κομμάτια τα οποία ηχογράφησαν ήδη τον Αύγουστο του 2016 στο Βερολίνο, για τον πρώτο τους ψηφιακό δίσκο.

Χώρος

Κεντρική σκηνή Φεστιβάλ

 

Τίτλος

Athens Tango Ensemble

Από

22.30

Έως

23.30

Βασικοί Συντελεστές και Short Bio

Το κουιντέτο «Athens Tango Ensemble» αποτελείται από τους σπουδαίους σολίστες: Δήμο Βουγιούκα – μαντονεόν – ακορντεόν, Κυριάκο Γκουβέντα – βιολί, Παναγιώτη Μάρκο – πιάνο, Δημήτρη Κουφογιώργο – κιθάρα, Κώστα Αρσένη – κόντρα μπάσο, guest: Natalia Soledad Petsalis – τραγούδι. Θα ερμηνεύσουν αριστουργήματα από τη «χρυσή εποχή» του Αργεντίνικου τάνγκο (J. Darienzo, F. Canaro, A. Troillo), συνθέσεις του Astor Piazzolla (tango Nuevo).  Θα χορέψει η Ομάδα Tango Cultural του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρεθύμνου

Χώρος

Κεντρική σκηνή Φεστιβάλ

 

Τίτλος

Μαρία Φασουλάκη – Γιάννης Παξιμαδάκης: από το προπολεμικό ρεμπέτικο μέχρι τα τραγούδια του τεκέ

Από

23.30

Έως

01.00

Βασικοί Συντελεστές και Short Bio

Οι τεκέδες άκμασαν στα μεγάλα αστικά κέντρα στον κόσμο στις αρχές του 20ου αιώνα. Σε αυτούς τους χώρους σύχναζαν άνθρωποι του περιθωρίου (πρώην φυλακισμένοι, αγαπητικοί, κακοποιοί). Μέσα στους τεκέδες που οι ίδιοι έπαιζαν μουσικοί, γράφτηκαν ίσως τα ωραιότερα ρεμπέτικα τραγούδια. Ο Γιάννης Παξιμαδάκης θα είναι στο μπουζούκι και το τραγούδι, η Μαρία Φασουλάκη στο τραγούδι, ο Γιάννης Πολυχρονάκης στο κοντραμπάσο, ο Νίκος Σταματάκης στην κιθάρα και το τραγούδι και ο Γιάννης Κρητικός στον μπαγλαμά.

 

Χώρος

Κεντρική σκηνή Φεστιβάλ

 

Τίτλος

Νυχτέρι Αστροπαρατήρησης στον Αμαριώτικο Ουρανό

Από

01.00

Έως

03.00

Βασικοί Συντελεστές και Περιγραφή

 

 

Η συνέχεια της παρατήρησης των αντικειμένων με τηλεσκόπια, μαζί με τον Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης και την Αστρονομική Ομάδα Πανεπιστημίου Κρήτης, για όσους επιθυμούν να δουν και να μάθουν ακόμα περισσότερα για την σελήνη, τους πλανήτες τα νεφελώματα και τα αστρικά σμήνη.

Χώρος

Εξωκκλήσι Αγίας Παρασκευής (Σχολή Ασωμάτων)

 

 

 

 

Σάββατο 22/7

Τίτλος

Ξεφούρνισμα Ψωμιού και Κολατσιό με φρέσκο-αρωματισμένο λάδι

Από

09.30

Έως

13.00

Βασικοί Συντελεστές και Περιγραφή

Μαζί με τις Μαγείρισσες από το Αμάρι και τους προσκεκλημένοι από το ερευνητικό πρόγραμμα BigPicnic (ΕΛΓΟ Δήμητρα) θα ξεφουρνίσουμε το ψωμί στο Αποδούλου και θα ακολουθήσει εργαστήριο παρασκευής ελαιολάδου με αιθέρια έλαια τοπικών αρωματικών φυτών καθώς και παρασκευή αρωματικών αλατιών μαγειρικής από θαλασσινό αλάτι. Θα ακολουθήσει γευστική δοκιμή του ψωμιού με το αρωματισμένο λάδι και αλάτι. Νέοι του χωριού θα ντύσουν μουσικά τη δράση. Πληροφορίες  κος Παπαγιαννάκης Νίκος τηλ. 6983672862

 

 

Χώρος

Χωριό Αποδούλου

 

Τίτλος

Εγκαίνια  Έκθεσης Φωτογραφίας  Αλλοτινοί Καιροί

Από

17.30

Έως

18.30

Βασικοί Συντελεστές και Περιγραφή

Φωτογραφικές στιγμές από τη ζωή του Αμαρίου μέχρι το 1960. Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι χωριών του Αμαρίου συγκέντρωσαν υλικό από τους κατοίκους των χωριών, όπου απεικονίζονται στιγμές χαράς, δημιουργίας αλλά και ενθύμια αποχωρισμού και ξενιτέματος. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει κάνει η Αγγελική Δουβέρη.

 

 

Χώρος

Ιερά  Μονή Ασωμάτων  

 

Τίτλος

Εγκαίνια Εικαστικής Έκθεσης Noble Gestures (Ευγενικές Χειρονομίες)

Από

18.30

Έως

19.30

Βασικοί Συντελεστές και Περιγραφή

To artAmari Residency επιλέγει τρεις εικαστικούς της Κρήτης με αξιόλογο έργο και πορεία και επιμελείται μια σειρά από εικαστικές παρεμβάσεις και εφήμερες εγκαταστάσεις στο χώρο της Μονής Ασωμάτων. Οι τρεις καλλιτέχνες (Στέλλα Δρυγιαννάκη, Μανώλης Ζαχαριουδάκης, Ιωάννα Ξημέρη) θα δημιουργήσουν εφήμερα έργα από φυσικά υλικά ή άλλα υλικά που υπάρχουν στο χώρο από την ανθρώπινη δραστηριότητα, σε μια απόπειρα να αναδείξουν τη δυνατότητα της εικαστικής γλώσσας να αντλεί από τα ελάχιστα αλλά και τη δυναμική της περιοχής του Αμαρίου ως τόπο έμπνευσης εικαστικής δημιουργίας.

Η έκθεση Noble Gestures (Ευγενικές Χειρονομίες) αναφέρεται στο σεβασμό με τον οποίο προσεγγίζουν το χώρο οι καλλιτέχνες και στην πρόθεσή τους να δουν τον τόπο του Αμαρίου ως ζωντανό υλικό το οποίο θα «αφουγκραστούν» και στο οποίο θα παρέμβουν διακριτικά και όχι με διάθεση αλλοίωσης ή επιβολής.

Χώρος

Ιερά Μονή Ασωμάτων

 

Τίτλος

Εργαστήριο Παρασκευής Σαπουνιού από Ελαιόλαδο και αιθέρια έλαια

Από

18.30

Έως

20.30

Βασικοί Συντελεστές και Περιγραφή

Πολιτιστικός Σύλλογος Αμαρίου «Η ΣΑΜΙΤΟΣ» και προσκεκλημένοι από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα (Ερευνητικό Πρόγραμμα BigPicnic) θα διεξάγουν εργαστήριο παρασκευής παραδοσιακού σαπουνιού και σαπουνιού με αιθέρια έλαια τοπικών αρωματικών φυτών, των οποίων θα επεξηγηθούν οι ιδιότητες και οι τρόποι χρήσεις τους. Δηλώσεις Συμμετοχής κος Καλομενόπουλος Νίκος τηλ. 6937127646

 

 

Χώρος

Ιερά Μονή Ασωμάτων

 

Τίτλος

Θεατρική Παράσταση: ΣΙΛΑΝΣ ΣΙΛΒΟΥΠΛΕ

Από

21.00

Έως

22.00

Βασικοί Συντελεστές

Εταιρεία τέχνης «η Βιολέτα» Κείμενο – σκηνοθεσία: Μαρινέλλα Βλαχάκη, Δημιουργία video: Βαγγέλης Καλαϊτζής, Μουσική – τραγούδι επί σκηνής: Λεωνίδας Μαριδάκης

Χώρος

Ιερά Μονή Ασωμάτων

 

Τίτλος

Αμαριώτικα Παραμύθια: Μια φορά και έναν καιρό… οι μύθοι Συναντήθηκαν στο Αμάρι

Από

22:00

Έως

23:00

Βασικοί Συντελεστές

Από τον Γιώργο Ξενικάκη και την Βίκυ Φανέλη

Χώρος

Ιερά Μονή Ασωμάτων

 

 

Τίτλος

Μιχάλης Σταυρακάκης trio

Από

00:30

Έως

02:00

Βασικοί Συντελεστές

Ο Μιχάλης Σταυρακάκης στο μαντολίνο και το τραγούδι μαζί με τον Ισίδωρο Παπαδάκη  στο τσέλο και τον Αλέξανδρο Αλεβιζάκη στο λαούτο. Συμμετέχουν Ζαχαρίας Σπυριδάκης – λύρα και τραγούδι, Γιώργος Ζαχαριουδάκης – πνευστά, Γιάννης Παπατζανής – κρουστά και τραγούδι.

 

 

Χώρος

Κεντρική Σκηνή Φεστιβάλ

 

Κυριακή 23/7

Τίτλος

Εκμάθηση και Διαγωνισμός Πρέφας

Από

11.00

Έως

15.00

Βασικοί Συντελεστές και Περιγραφή

Ο Πολιτιστικός σύλλογος Φουρφουρά θα διεξάγει διαγωνισμό και μαθήματα πρέφας για να μαθαίνουν οι νεότεροι, να βρίσκουν παρέα οι μεγαλύτεροι και να ζωντανέψουν τα καφενεία μας. Πληροφορίες: Μουρτζανός Μανώλης 6945538653

 

 

Χώρος

Χωριό Φουρφουράς

 

Τίτλος

Παιχνίδια για μικρούς μεγάλους

Από

11.00

Έως

13.00

Βασικοί Συντελεστές και Περιγράφει

Τα μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων Αγίου Ιωάννη και Κουρουτών παρουσιάζουν παραδοσιακά παιχνίδια και αυτοσχέδια όργανα Πληροφορίες: Αντώνης Καλογεράκης: τηλ. 6977330629

 

 

Χώρος

Αίθουσα Μουσείου  (Κτήμα Πάνακρον)

 

Τίτλος

Cook Show: Αμαριώτισες Μαγείρισσες εν δράσει & ομάδα από το BigPicnic

Από

12.00

Έως

14.00

Βασικοί Συντελεστές και Short Bio

Μαγείρισσες από το Αμάρι και προσκεκλημένοι από τον (Ερευνητικό Πρόγραμμα BigPicnic)

Περιγραφή

Οι Αμαριώτισες Μαγείρισσες μαγειρεύουν τοπικές συνταγές και σε συνεργασία με τους προσκεκλημένους από το ερευνητικό Πρόγραμμα BigPicnic (ΕΛΓΟ Δήμητρα) δημιουργούν μια νέα συνταγή την “Amari Green Festival 2017” με χρήση τοπικών αρωματικών φυτών.

Χώρος

Κτήμα Πάνακρον

 

Τίτλος

Εικαστικό Εργαστήριο για Παιδιά (2)

Από

12.00

Έως

14.00

Βασικοί Συντελεστές και Περιγραφή

Τα παιδιά θα δημιουργήσουν έργα με αφορμή τις παρεμβάσεις των φιλοξενούμενων εικαστικών (Στέλλα Δρυγιαννάκη, Μανώλης Ζαχαριουδάκης, Ιωάννα Ξημέρη), παίζοντας με ανάγλυφες επιφάνειες (Ηλικίες 9-12). Πληροφορίες artAmari Residency τηλ. 6972 820023

 

 

Χώρος

Ιερά Μονή Ασωμάτων

 

 

 

 

 

Τίτλος

Ελληνικά Φαρμακευτικά Φυτά και τα 7 γυαλιά της σκέψης

Από

14.00

Έως

16.00

Βασικοί Συντελεστές και Short Bio

Οι προσκεκλημένοι από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα (Ερευνητικό Πρόγραμμα BigPicnic) θα μας μυήσουν μέσα από ένα βιωματικό παιχνίδι, στα  ελληνικά  φαρμακευτικά φυτά και την επισιτιστική ασφάλεια. Δηλώσεις Συμμετοχής στο τηλ. : 6943469999

Περιγραφή

 

Χώρος

Αίθουσα Μουσείου  (Κτήμα Πάνακρον)

 

 

 

Τίτλος

Σχολείο Συνεταιριστικής Επιχειρηματικότητας (Day 1)

Από

17.00

Έως

20.00

Βασικοί Συντελεστές και Short Bio

CommonsLab, Καπαρός Γιώργος

Περιγραφή

Οι συμμετέχοντας στο Σχολείο θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν σημαντικές γνώσεις για την ίδρυση, λειτουργία και ανάπτυξη μιας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚΟΙΝΣΕΠ). Το Σχολείο περιλαμβάνει ομαδικά εργαστήρια επιχειρηματικού σχεδιασμού και επικοινωνίας  που απαιτούν την ενεργή παρουσία και εργασία των συμμετεχόντων. Στο Σχολείο μπορούν να λάβουν μέρος υφιστάμενες ΚΟΙΝΣΕΠ και ομάδες που σχεδιάζουν την σύσταση μιας ΚΟΙΝΣΕΠ. Το εργαστήριο θα διεξαχθεί από τον Μανώλη Μπριτζολάκη (CommonsLab) και τον Γιώργο Καπαρός Πληροφορίες:  Γιώργος Καπαρός 6977444544

Χώρος

Αίθουσα Μουσείου  (Κτήμα Πάνακρον)

 

 

 

 

 

Τίτλος

Matthaia X. Project. Passatempo +

Από

21.00

Έως

22.00

Βασικοί Συντελεστές και Short Bio

Παραδοσιακά, μικρασιάτικα και ρεμπετικα μουσικά θέματα,  πειραγμένα μας δίνουν funk, swing, reggae και χορευτικούς ρυθμούς- κομμάτια, σημερινά, από την pop σκηνή που κάτι μας θυμίζουν. Εκεί που τα παλιά αναδύουν τη φρεσκάδα του καινούργιου και τα καινούργια τη νοσταλγία του παλιού.. Χορός και πάλι χορός είναι αυτό που σας υπόσχεται αυτό το project από τη Ματθαία Σπιταδάκη και τη μπάντα της. Συντροφιά με passatempo οι Matthaia X, (vocals), Ελένη Ν. Αλεξαντωνάκη (πλήκτρα), Αργύρης Έξαρχος (ηλεκτρική κιθάρα), Philipe Muller (τύμπανα).

Περιγραφή

 

Χώρος

Κεντρική Σκηνή Φεστιβάλ

 

 

 

Τίτλος

Terra voce

Από

21.30

Έως

22.30

Βασικοί Συντελεστές και Περιγραφή

Το πολυφωνικό σύνολο Τerra Voce είναι μία γυναικεία μουσική παρέα που ασχολείται με τις μουσικές της Μεσογείου και την πολυφωνία. Τα τραγούδια τους συνθέτουν ποικίλες και απρόβλεπτες πολυφωνικές μουσικές διαδρομές από την Ήπειρο ως τη Βραζιλία κι από τα Βαλκάνια μέχρι τη Μεσόγειο και τη Νότια Ιταλία. Το σχήμα αποτελείται από τις μουσικούς: Αντιγόνη Στάππα, Ειρήνη Κωνσταντίνου, Ζωή Προκοπίου, Μαρίνα Ξαφολίδη, Μελίνα Χάρις

 

 

Χώρος

Κεντρική Σκηνή Φεστιβάλ

 

Τίτλος

Συναυλία: Encardia

Από

22.30

Έως

24.30

Βασικοί Συντελεστές και Περιγραφή

Οι  Encardia    είναι  ένα  ελληνικό  συγκρότημα  που  εμπνέεται,  δημιουργεί  και 

παρουσιάζει μουσικές και τραγούδια μέσα απο την πλούσια μουσική παράδοση της 

Κάτω Ιταλίας  αλλά  και  της  ευρύτερης  περιοχής  της  Μεσογείου.  Ιδρύθηκαν  το  2004 και  μέχρι  τώρα  έχουν  πραγματοποιήσει  περισσότερες  από  2000  ζωντανές 

εμφανίσεις σ’ όλη την Ελλάδα, Ιταλία, Νότια Γαλλία, Γερμανία, Αλγερία, Ελβετία και 

Κύπρο.  Θα ακούσουμε τα τραγούδια που δεν άκουσες από το νέο, ακυκλοφόρητο ακόμα δίσκο τους και θα χορέψουμε χορούς από το παρελθόν και το μέλλον. Συνάντηση για μια ακόμα γιορτή. Έτσι όπως ο χρόνος σταματά για να βρεθούμε πάλι όλοι μαζί.

 

 

Χώρος

Κεντρική Σκηνή Φεστιβάλ

 

Τίτλος

Σαντούρια, λύρες & λαούτα

Από

24.00

Έως

01.00

Βασικοί Συντελεστές και Περιγραφή

Μετά τη μαγευτική συνύπαρξη των Terra voce και των Encardia, τη σκυτάλη παίρνουν κρητικοί μουσικοί, κλείνοντας την πολύ ιδιαίτερη αυτή βραδιά υπό τους ήχους της λύρας, του σαντουριού και του λαούτου με σκοπούς και τραγούδια από την Κρήτη και όχι μόνο. Αντώνης Φραγκάκης – λύρα και τραγούδι, Δημήτρης Σιδέρης – λαούτο και τραγούδι, Φάνης Καρούσος – σαντούρι και τραγούδι, Συκάκης Στέλιος – λαούτο και τραγούδι, Γιάννης Παπατζανής – κρουστά.

 

 

Χώρος

Κεντρική Σκηνή Φεστιβάλ

 

 

Δευτέρα 24/7

Τίτλος

Σχολείο Συνεταιριστικής Επιχειρηματικότητας (Day 2)

Από

11.00

Έως

15.00

Βασικοί Συντελεστές και Περιγραφή

CommonsLab, Καπαρός Γιώργος και ομάδα μεντόρων

 

Στην δεύτερη μέρα του Σχολείου, οι ομάδες θα συνεχίσουν την δουλεία πάνω στις ιδέες τους υπό την καθοδήγηση των εισηγητών και των μεντόρων. Στο τέλος η κάθε ομάδα θα παρουσιάσει το επιχειρηματικό της μοντέλο. Το εργαστήριο θα διεξαχθεί από τον Πληροφορίες: Γιώργος Καπαρός 6977444544

Χώρος

Αίθουσα Μουσείου  (Κτήμα Πάνακρον)

 

 

 

Τίτλος

Εικαστικό Εργαστήριο για Παιδιά (3)

Από

11.30

Έως

13.30

Βασικοί Συντελεστές και Περιγραφή

Τα παιδιά θα δημιουργήσουν έργα με αφορμή τις παρεμβάσεις των φιλοξενούμενων εικαστικών (Στέλλα Δρυγιαννάκη, Μανώλης Ζαχαριουδάκης, Ιωάννα Ξημέρη), εμπνεόμενα από τοπικά φυτά και τεχνικές καλαθοπλεκτικής (Ηλικίες 12 – 16). Πληροφορίες artAmari Residency τηλ. 6972 820023

Περιγραφή

 

Χώρος

Ιερά Μονή Ασωμάτων

 

Τίτλος

Παραδοσιακές Αμαριώτικες πίτες

Από

17.00

Έως

20.00

Βασικοί Συντελεστές και Περιγραφή

 

 

Παρασκευή και παρουσίαση διαφόρων ειδών παραδοσιακών πιτών (μυζηθρόπιτα, σαρικόπιτα, νερόπιτα κ.α) με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πετροχωρίου

Χώρος

Κτήμα Πάνακρον

 

 

 

Τίτλος

Αμαριώτικοι Σκοποί, Τραγούδια και Xοροί

Από

20:30

Έως

22:30

Βασικοί Συντελεστές και Περιγραφή

Μια μοναδική διαδρομή στην Αμαριώτικη μουσική και χορευτική παράδοση. Θα συμμετάσχουν 11 Αμαριώτες  δεξιοτέχνες, 4 χορευτικά συγκροτήματα και θα παρουσιάσει η Φιλόλογος Μαρία Καναβά. Θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι.

 

 

Χώρος

Σκηνή Σχολής Ασωμάτων

 

 

 

Τρίτη 25/7

 

Τίτλος

Ημερίδα «Επιχειρώντας στο Αμάρι»

Από

11.00

Έως

13.30

Βασικοί Συντελεστές και Short Bio

 

Περιγραφή

Άνθρωποι που έχουν επιχειρήσει στο Αμάρι παρουσιάζουν τα εγχειρήματα /επιχείρησή τους, μοιράζονται την εμπειρία τους με τους συμμετέχοντες και συζητούν για τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες,  τις δυσκολίες και το όραμα τους. Στο πρώτο μέρος τα εγχειρήματα είναι από τον χώρο του τουρισμού – πολιτισμού και στην δεύτερη από τον χώρο της γεωργική παραγωγής και την διατροφής. Πληροφοφρίες: Επιμελητήριο Ρεθύμνου, κος Τσαούλης Θεόδωρος τηλ. 2831055692

Συντονισμός: Βαμιεδάκη Βίκυ – Καπαρός Γιώργος

Χώρος

Αίθουσα Μουσείου  (Κτήμα Πάνακρον)

 

Τίτλος

Αναγνωρίζοντας τα Αρωματικά φυτά. Περίπατος – ξενάγηση στο Αμάρι

Από

17.30

Έως

21:00

Βασικοί Συντελεστές και Περιγραφή

 

Περίπατος – ξενάγηση στη γύρω περιοχή της σχολής με στελέχη από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα και ντόπιους ξεναγούς-περιπατητές. Αναγνώριση και πληροφορίες για τα φυτά που θα συναντήσουμε. Στάση στο χωριό Βισταγή και κέρασμα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο.

 

 

 

 

 

 

Τίτλος

Προετοιμασία Χόντρου (Κρητικού Τραχανά)

Από

17.00

Έως

20.00

Βασικοί Συντελεστές και Περιγραφή

Παρουσίαση της διαδικασίας παρασκευής γλυκού και ξυνού χόντρου από τον Πολιτιστικό σύλλογο Παντάνασσας

 

 

Χώρος

Κτήμα Πάνακρον

 

 

 

Τίτλος

Θέατρο: «Εσωτερικαί Ειδήσεις»

Από

20.00

Έως

22.00

Βασικοί Συντελεστές

Η ομάδα της Κεντρική Σκηνής του Δημοτικού Θεάτρου Μυλοποτάμου ανεβάζει το θεατρικό έργο «Εσωτερικαί Ειδήσεις» σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Λιοδάκη.

 

 

Χώρος

Ιερά Μονή Ασωμάτων

 

 

 

Τίτλος

Το Αμάρι ενώνει την Κρήτη: από τη Σητεία ως τα Χανιά

Από

21.30

Έως

02.00

Βασικοί Συντελεστές

Ο Σητειακός βιολάτορας, Βαγγέλης Βαρδάκης με το συγκρότημά του και το τμήμα χορού και παράδοσης του Δήμου Ιεράπετρας, χοροδιδάσκαλο Κατερίνα Βαγγέλα.  Ο Στρατής Σκαράκης με το συγκρότημά του (Κίσσαμος) και η Κισσαμίτικη χορευτική παρέα του Νίκου Γιακουμάκη. Κλείσιμο με τον Νίκο και Αντώνη  Ξυλούρη και Αμαριώτικη παρέα.

 

 

Χώρος

Κεντρική Σκηνή Φεστιβάλ

 

 

 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ/INSTALLATIONS AMGF2017

Τίτλος

Έκθεση Εικαστικών Noble Gestures (Ευγενικές Χειρονομίες)

Βασικοί Συντελεστές και Short Bio

Στέλλα Δρυγιαννάκη, Μανώλης Ζαχαριουδάκης, Ιωάννα Ξημέρη, artAmari Residency www.artamari.wordpress.com

Περιγραφή

Εικαστικές Παρεμβάσεις και Εφήμερες Εγκαταστάσεις.  To artAmari Residency επιλέγει τρεις εικαστικούς της Κρήτης με αξιόλογο έργο και πορεία και επιμελείται μια σειρά από παρεμβάσεις τους στο χώρο της Μονής Ασωμάτων. Οι τρεις καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν εφήμερα έργα από φυσικά υλικά ή άλλα υλικά που υπάρχουν στο χώρο από την ανθρώπινη δραστηριότητα, σε μια απόπειρα να αναδείξουν τη δυνατότητα της εικαστικής γλώσσας να αντλεί από τα ελάχιστα αλλά και τη δυναμική της περιοχής του Αμαρίου ως τόπο έμνευσης εικαστικής δημιουργίας.

Η έκθεση Noble Gestures (Ευγενικές Χειρονομίες) αναφέρεται στο σεβασμό με τον οποίο προσεγγίζουν το χώρο οι καλλιτέχνες και στην πρόθεσή τους να δουν τον τόπο του Αμαρίου ως ζωντανό υλικό το οποίο θα «αφουγγραστούν» και στο οποίο θα παρέμβουν διακριτικά και όχι με διάθεση αλλοίωσης ή επιβολής.

Χώρος

Ιερά Μονή Ασωμάτων

 

Τίτλος

Έκθεση Φωτογραφίας Αλλοτινοί Καιροί

Βασικοί Συντελεστές και Short Bio

Πολιτιστικοί Σύλλογοι  / Αγγελική Δουβέρη. Η Αγγελική Δουβέρη είναι Καλογεριανή Αμαριώτισα με σπουδές στη φωτογραφία, εικαστικό έργο που έχει παρουσιάσει σε 4 ατομικές και πάνω από 40 ομαδικές εκθέσεις κυρίως σε Ελλάδα και Ευρώπη, εργάζεται στην εικαστική εκπαίδευση και στην επιμέλεια και διοργάνωση εικαστικών δρώμενων, ιδρύτρια και γενική υπεύθυνη της αφιλοκερδούς  πρωτοβουλίας artAmari Residency με έδρα του Καλογέρου.

Περιγραφή

Φωτογραφικές στιγμές από τη ζωή του Αμαρίου μέχρι το 1960. Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι χωριών του Αμαρίου συγκέντρωσαν υλικό από τους κατοίκους των χωριών, όπου απεικονίζονται στιγμές χαράς, δημιουργίας αλλά και ενθύμια αποχωρισμού και ξενιτέματος. Την επιμέλεια της έκθεσης κάνει η Αγγελική Δουβέρη.

Χώρος

Ιερά Μονή Ασωμάτων

 

Τίτλος

Έκθεση Αστροφωτογραφίας

Βασικοί Συντελεστές και Περιγραφή

O Χρήστος Κοτσαύτης ασχολείται με την αστροφωτογράφιση αντικειμένων βαθέως ουρανού τα τελευταία 15 χρόνια και είναι ένας από τους ελάχιστους σε πανελλήνιο επίπεδο που αποτυπώνει- το παρελθόν σε παρόντα χρόνο με εξειδικευμένο εξοπλισμό- αντικείμενα πέρα από το πλανητικό μας σύστημα που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι ή ακόμα και με τηλεσκόπιο.

 

 

Χώρος

Αίθουσα Μουσείου  (Κτήμα Πάνακρον)

 

Τίτλος

Έκθεση Μακροφωτογραφίας (Wildlife Macrophotography)

Βασικοί Συντελεστές και Περιγραφή

Φωτογραφίες από την Άγρια Φύση της Κρήτης και του Αμαρίου με έμφαση στα λουλούδια και τα αρθρόποδα. Ο Σταύρος Μαρκόπουλος ασχολείται με την μακροφωτογραφία πάνω από 10 χρόνια και έχει κάνει σεμινάρια και εργαστήρια, μεταξύ άλλων, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

 

 

Χώρος

Αίθουσα Μουσείου  (Κτήμα Πάνακρον)

 

Τίτλος

The CO-OP BOX

Βασικοί Συντελεστές και Περιγραφή

CommonsLab Makerspace

 

Εγκατάσταση και λειτουργία καθ’ όλη την διάρκεια του φεστιβάλ, του ηλεκτρονικού κουτιού μικροχρηματοδότησης το οποίο θα συλλέγει από του επισκέπτες, δωρεές για το Amari Green Festival και την ΚΟΙΝΣΕΠ CommonsLab Makers Space

Χώρος

Αίθουσα Μουσείου  (Κτήμα Πάνακρον)

 

 

    Το 1ο Amari Green Festival (AGF) πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2016, με μεγάλη επιτυχία. Περισσότεροι από 180 συντελεστές, μουσικοί, χορευτές, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, παραγωγοί, τεχνικοί ήχου και φωτισμού αλλά και περισσότεροι από 60 εθελοντές κάτοικοι του Αμαρίου και άλλων περιοχών, εργάστηκαν για περισσότερο από 10  ημέρες, για να παραγάγουν ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Πάνω από 5.000 συμμετέχοντες από την Κρήτη, την υπόλοιπη Ελλάδα και τον κόσμο ανταποκρίθηκαν σε ένα κάλεσμα ξεχωριστό, ενώνοντας τα χέρια και φτιάχνοντας γέφυρες πολιτισμού.

Η Κρήτη, μέσα από το Αμάρι, στέλνει ένα μήνυμα εξωστρέφειας σε όλο τον κόσμο και προβάλει την αλήθεια και την αυθεντικότητα του τόπου.  

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ

10:00 – 13:00 Παραδοσιακές Συνταγές από μαγείρισσες της περιοχής με Αμαριώτικα υλικά. 19:00 – 20:30 Εργαστήριο Παραδοσιακών χορών από τον Παύλο Πωλιουδάκη και την Φερινίκη Χαιρέτη, χορευτές του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης. 20:30 – 21:00 Παραδοσιακοί χοροί από τη Σχολή Αποστόλων.

21:00 Θέατρο «ΘΑ ΣΟΥ ΜΙΛΩ ΩΣΠΟΥ ΝΑ ΦΕΞΕΙ» με τη Μαριλέννα Βλαχάκη.

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ 22:30 – 2:00   Λεωνίδας Μαριδάκης,             ΜΑΡΙΝΑ ΔΑΚΑΝΑΛΗ & ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΝΤΑΞΑΚΗΣ TRIO Αντώνης Βουμβουλάκης και Γιάννης Πολυχρονάκης


ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ

10:00 – 13:00 Παραδοσιακές Συνταγές από μαγείρισσες της περιοχής με Αμαριώτικα υλικά. 12:00 – 13:30 Ημερίδα με θέμα: «Η Αμπαδιά και το Αποδούλου Αμαρίου στις αρχές της 2ης χιλιετίας π.Χ. Οι δραστηριότητες των κατοίκων του μινωικού οικισμού στη θέση “Γούρνες”, μέσα από την κεραμική παραγωγή», με εισηγήτρια την Δρ. Γιάννα Βενιέρη, Αρχαιολόγο στο Επιγραφικό &Νομισματικό Μουσείο. 18:00 – 20:00  Ημερίδα με θέματα: Η Ανάπτυξη της σχολής Ασωμάτων και η  συμβολή στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα στην ευρύτερη περιοχή από τον Αλέκο Στεφανάκη Πρόεδρο ΓΕΩΤΕ. Φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές καλλιέργειας Ελιάς – πορεία προς πιστοποίηση, από τον Αριστείδη Σταματάκη Γεωπόνο ΜΑΙΧ. Ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου/ βρώσιμης ελιάς από  τον Σπυρίδων Γρηγοράκη Χημικό ΜΑΙΧ, 3. Καλλιέργεια χαρουπιού – χρήσεις παραγόμενου καρπού. Ακολουθεί συζήτηση.

19:00 – 20:00  Μαθήματα Κρητικών Παραδοσιακών χορών από Βισταγιανούς χορεύτες. 20:00 – 21:00 Παραδοσιακοί ήχοι από μικρούς Αμαριώτες μουσικούς. 

21:00 Θέατρο “ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ”  σε σκηνοθεσία Απόστολου Κουγιτάκη.

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ:  22:00 – 2:00 Αχιλλέας Περσίδης QUINTET.      Κρήτη – Αρμενία με Haig Yazdjian και Tigran Sargsyan, Ζαχαρίας Σπυριδάκης, Δημήτρης Σιδερής, Γιάννης Παπατζανής.           ΨΑΡΑΝΤΩΝΗΣ με τους Γιάννη Παξιμαδάκη και Γιάννη Παπατζανή.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ: 11:00 – 13:00 Εργαστήριο Αργαλιού  από την Δραμιτινού Κατερίνα. 11:00 – 21:00 Εργαστήριο Αγιογραφίας   από τον Λίτινα Αντώνιο. 13:00 – 18:00 Εργαστήριο Ψηφιδωτού σπό τον Ρουκούδη Εμμανουήλ . 19:00 – 21:00 Εργαστήριο Κεραμικής από την Δραμιτινού Κατερίνα.

ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ

11:00 – 13:30  Ημερίδα  με θέματα:  «Το Αμάρι στα Προϊστορικά χρόνια» από την Δρ. Αθανασία Κάντα Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων,  «Το Αμάρι στα Ιστορικά χρόνια» από την αρχαιολόγο Νότα Καραμαλίκη,              «Το Αμάρι κατά τα Βυζαντινά και μεταβυζαντινά χρόνια» από την Δρ. Αναστασία Φιολιτάκη Αρχαιολόγο , και την Πετρούλα Βαρθαλίτου Αρχαιολόγο.

«Ο  πολιτισμικός πλούτος του Αμαρίου. Η ανάδειξη και οι προοπτικές του», από την κα Τζιγκουνάκη Αναστασία, προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνης. Ακολουθεί συζήτηση.  18:00 – 20:00   Ημερίδα με θέματα:  Καλλιέργεια ρογδιάς και οι προοπτικές της από  τον πρόεδρο του Παγκρήτιου Συνεταιρισμού Ρογδιού Μανώλη Ν. Παττακό

 Φραγκόσυκο: Καλλιέργεια και παραγωγή, από τον  πρόεδρο της CEA CRETA, Γιώργο Φραγκούλη.  Επιχειρηματικότητα και αγροτική ανάπτυξη και προγράμματα Χρηματοδότησης.          από τον Μπουνάκη Νίκο, Τεχνολόγο – Γεωπόνο – Γεωργοοικονομολόγο MSC MBA,  Σύμβουλο Επιχειρήσεων.  

21:00  Θέατρο: “ME ΧΑΛΟΥΜΙ ΚΑΙ ΤΣΙΚΟΥΔΙΑ” Συνάντηση Κρήτης – Κύπρου.

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ: 22:00 – 2:00 Dalkania.       ΑΝΔΑΛΟΥΣΙΑ – ΚΡΗΤΗ 15 μουσικοί χορευτές συναντιούνται επί σκηνής.      ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ με τους: Στέλιο Πετράκη, Γιώργη Σταυρακάκη, Αντώνη Σταυρακάκη, Γιάννη Παπατζανή.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ:  11:00 – 21:00 Εργαστήριο Αγιογραφίας   από τον Λίτινα Αντώνιο. 12:30 – 15:00 Εργαστήριο Ψηφιδωτού σπό τον Ρουκούδη Εμμανουήλ .  19:00 – 21:00 Εργαστήριο Κεραμικής από την Δραμιτινού Κατερίνα.