Σε αυτή τη συγκυρία ο ετήσιος απολογισμός έχει ιδιαίτερη αξία γιατί πρέπει από τη μια να περιγράφει τις δυνατότητες που υπάρχουν, και από την άλλη να γίνει κατανοητό ότι μπορούμε και θέλουμε να μην μείνει ή να αισθάνεται μόνος και αβοήθητος κανένας δημότης ή δημότισσα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο κοινωνικής απομόνωσης λόγω της πανδημίας αλλά και των οικονομικών επιπτώσεων εξαιτίας της.

Ενδεικτικά:  Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» υλοποιείται από τη Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αμαρίου (ΔΗΚΕΔΑΜ) με δύο ομάδες των τεσσάρων υπαλλήλων (Κοινωνική Λειτουργός / Κοινωνιολόγος, Νοσηλεύτρια και Οικογενειακές Βοηθούς) μία σε κάθε Δημοτική Ενότητα (Κουρητών και Συβρίτου) και εξυπηρετούν συνολικά 155 ωφελούμενους –ες από την προηγούμενη χρονιά.

Λόγω των αδειών ειδικού σκοπού ενισχυθήκαμε με τετράμηνη πρόσληψη νοσηλεύτριας την περίοδο 27/4/2020 έως 27/8/2020, όπως και με τρεις εργαζόμενες από το πρόγραμμα Κοινωφελούς εργασίας το τελευταίο διάστημα.

Από τα μέσα Αυγούστου αντιλαμβανόμενοι τον κίνδυνο από την εξάπλωση του COVID-19, το προσωπικό παρακολούθησε ειδικό σεμινάριο της Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Επίσης, προμηθευτήκαμε στολές, ρόμπες, ποδιές για να μπορούμε με περισσότερη ασφάλεια να επεκτείνουμε αναγκαία αιτήματα που αφορούσαν αγορά τροφίμων, συνταγογράφηση και αγορά φαρμάκων για συνδημότες μας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα ή άλλες ασθένειες και λόγω ηλικίας δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τους οικείους τους, αλλά και μοναχικά άτομα που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν. Το τηλέφωνο 2833340103 λειτούργησε όχι μόνο τις εργάσιμες ώρες με αξιοζήλευτα αποτελέσματα, έγκαιρες παρεμβάσεις και αξιολόγηση αναγκών.

Παράλληλα λειτούργησε εμπλουτισμένο το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου μας με 39 ωφελούμενες οικογένειες έπειτα από τον απαιτούμενο έλεγχο των δικαιολογητικών και με αριθμό ωφελούμενων ατόμων 80.

Κατά τα τελευταία χρόνια, πέραν των αγαθών τα οποία προμηθεύονται ανάλογα με τη σύνθεση της οικογένειας, έχουν επιπλέον να επιλέξουν από μία γκάμα προϊόντων 100 κωδικών (τρόφιμα, χαρτικά, απορρυπαντικά, υγειονομικά κα). Κατά τις διανομές που πραγματοποιήθηκαν δόθηκαν και επιπλέον προϊόντα ανάλογα με την περίοδο που διανύαμε (διανομή κοτόπουλων, τυροκομικών προϊόντων,  αυγών, θαλασσινών, αρνιού κτλ). Ενδεικτικά:

  • Στις 28/2/2020 (διανομή Αποκριών) έγινε διανομή κοτόπουλου και μυζήθρας.
  • Στις 15/4/2020 (διανομή Πάσχα) έγινε διανομή 2 κιλά αρνιού αγορά του Δήμου μας και ποσότητας αυγών.
  • Στις 24/6/2020 (διανομή καλοκαιριού) έγινε διανομή γραβιέρας.
  • Στις 31/7/2020 (διανομή Δεκαπενταύγουστου) έγινε διανομή ποσότητας θαλασσινών (καλαμάρι, σουπιά, χταπόδι) και φέτας.
  • Στις 22/9/2020 (1η διανομή φθινοπώρου) έγινε διανομή κοτόπουλου και γραβιέρας.
  • Στις 2/11/2020 (2η διανομή φθινοπώρου) έγινε διανομή ποσότητας θαλασσινών (χταπόδι, σουπιές).
  • Στις 16/12/2020 (διανομή Χριστουγέννων) έγινε διανομή προϊόντων μακράς διαρκείας (κονσέρβες, ταχίνι, φυτίνη), πακέτου με αντισηπτικά είδη και μάσκες αλλά και χριστόψωμων (1 τεμάχιο).

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τη δαπάνη του Δήμου μας, αρωγοί μας είναι το s/m ΣΥΝΚΑ στην οδό Παπαναστασίου, το s/m ΣΥΝΚΑ στην οδό Σταμαθιουδάκη, το s/m ΑΒ Βασιλόπουλος και το παντοπωλείο Διαμαντάκη στο Φουρφουρά στα οποία και έχουμε τοποθετήσει κουτιά συλλογής τροφίμων υπέρ του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Ο Οργανισμός «ΜΠΟΡΟΥΜΕ» της επιχείρησης ΑΒ Βασιλόπουλος τα τελευταία δύο χρόνια μας περιλαμβάνει στη δωρεά δωροεπιταγών για προμήθεια προϊόντων από το κατάστημά τους.

Αρωγοί στην προσπάθεια μας ήταν το Αγρόκτημα Μανωλιτσάκη με τη δωρεά αυγών και ο φούρνος Μανωλακάκη με τη δωρεά Χριστόψωμων, προϊόντα τα οποία και διανεμήθηκαν στους δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Επίσης από το 2020 συμμετέχει στην προσπάθεια μας και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με σημαντική ενίσχυση σε τρόφιμα, τα οποία επιλέξαμε μέσω της αλυσίδας ΜΕΤΡΟ.

Οι συνολικές αγορές – προσφορές – χορηγίες καταστημάτων και ιδιωτών υπερβαίνει σε αξία τις 16.000€ από τα οποία, τα μισά προέρχονται από τη δημοτική επιχορήγηση.

Παράλληλα υλοποιούμε και το σπουδαίο πρόγραμμα της Περιφέρειας, τη Διανομή των προϊόντων ΤΕΒΑ και για τη φετινή χρονιά με 9 διανομές σε 34 οικογένειες και συνολικά 72 ωφελούμενα άτομα.

Ο Δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός δήλωσε: «Καταφέραμε και φέτος να ανταπεξέλθουμε στην αποστολή των κοινωνικών δομών μας παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω της πανδημίας. Λειτουργούμε με αλληλεγγύη και αγάπη για τους συνδημότες μας και σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής, δίνοντας τους τη δυνατότητα επιλογής των παρεχόμενων υπηρεσιών. Το 2021, θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητές μας στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και ιδιαίτερα στην στήριξη των ευπαθών ομάδων του Δήμου μας».

Ο Αντιδήμαρχος Μανώλης Γ. Ψαρουδάκης δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τα σούπερ μάρκετ και τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες και τους καταναλωτές για τη συμβολή τους στο εγχείρημά μας αλλά και το προσωπικό που συμβάλλει στην προσπάθεια αυτή αλλά και τους συνεργάτες μου στην Επιτροπή Διαχείρισης του Κοινωνικού Παντοπωλείου αλλά και τα μέλη του ΔΣ της ΔΗΚΕΔΑΜ για τη σπουδαία συμβολή τους και θα θέλαμε να κινητοποιηθεί το Δημοτικό σύστημα να αυξήσουμε τους ωφελούμενους για τη νέα χρονιά».

Η νέα προκήρυξη για την εγγραφή δικαιούχων στο Κοινωνικό Παντοπωλείο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου.