Παντελής Μουρτζανός: «Η συνεργασία μας με την Περιφέρεια Κρήτης αποτυπώνεται θετικά με έργα στο σύνολο των οικισμών του Δήμου μας»

 

Μέσα από δύο διαδοχικές εκδηλώσεις στις Κοινότητες Αποστόλων και Φουρφουρά, τελέστηκαν τη Δευτέρα 31 Ιουλίου, παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη, της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κας Μαίρης Λιονή και του Δημάρχου Αμαρίου κ. Παντελή Μουρτζανού, τα εγκαίνια τεσσάρων νέων γηπέδων ποδοσφαίρου 5×5 και του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αμαρίου.

Συγκεκριμένα, το πρώτο έργο χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά με πόρους της Περιφέρειας Κρήτης και αφορά την κατασκευή τεσσάρων νέων σύγχρονων γηπέδων ποδοσφαίρου 5×5 στις κοινότητες Αποστόλων, Μέρωνα, Πλατάνου και Φουρφουρά, συνολικού προϋπολογισμού 284.000 €.

«Ως Περιφέρεια Κρήτης, επενδύουμε στην νεολαία και τον Αθλητισμό και εδώ στο Δήμο Αμαρίου πάντα σε συνεργασία με τον Δήμο στηρίζουμε με έργα και δράσεις την τοπική κοινωνία όπως κάνουμε σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες του νησιού μας», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης,

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός, «το έργο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην υλοποίηση ενός ευρύτερου σχεδιασμού για την ενίσχυση και αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων στο Δήμο μας. Πρόκειται, ουσιαστικά, για τη μεγαλύτερη συγκροτημένη παρέμβαση στις αθλητικές υποδομές, με έργα που αγγίζουν το 1.400.000 . Ο σχεδιασμός αυτός, μαζί με το έργο κατασκευής των τεσσάρων νέων γηπέδων 5x5, περιλαμβάνει και την κατασκευή ενός ακόμα νέου γηπέδου 5x5 στην Κοινότητα Άνω Μέρους, την ολική ανακατασκευή και ανακαίνιση του Δημοτικού Σταδίου «Μιχάλης Μαράκης» στο Φουρφουρά, καθώς και την κατασκευή επτά νέων γηπέδων μπάσκετ, βόλεϊ και τένις στους οικισμούς Γερακάρι, Γέννα, Μέρωνα, Νευς Αμάρι, Πατσό, Φουρφουρά και Πλάτανο».

Με την ολοκλήρωση της τελετής, η οποία πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο χώρο του Γυμνασίου Συβρίτου, οι παρευρισκόμενοι μετέβησαν στο Φουρφουρά, στο χώρο όπου έχει κατασκευαστεί το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμαρίου. Όπως επισημάνθηκε, το έργο συνολικού προϋπολογισμού 1.680.000 €, αποτελεί και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας αγαστής διαχρονικής συνεργασίας ανάμεσα στον πρώτο και δεύτερο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς συγχρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης και ίδιους πόρους του Δήμου Αμαρίου.

«Ως Περιφέρεια Κρήτης υποστηρίζουμε την δημιουργία έργων που αναδεικνύουν την τοπική πολιτιστική δράση και έκφραση σε κάθε Δήμο και τοπική κοινωνία. Ο Δήμος Αμαρίου διαθέτει μια μεγάλη παράδοση και ο αυτός ο χώρος πολιτισμού θα βοηθήσει για την ανάδειξή και την διατήρησή της», επεσήμανε ο Σταύρος Αρναουτάκης εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση του Πολιτιστικού κέντρου και την παράδοσή του σε χρήση.

Σύμφωνα με τον κ. Μουρτζανό, χρειάστηκαν χρόνια και μια μεγάλη δικαστική περιπέτεια, προκειμένου ο Δήμος Αμαρίου να αποδείξει και να κατοχυρώσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οικοπέδου στέγασης του κτηρίου και να προχωρήσει πρόσφατα στην ηλεκτροδότηση του. Όπως ανέφερε ο ίδιος: «ξεπερνώντας σημαντικές δυσκολίες στο θέμα της ηλεκτροδότησης, παραδίδουμε σήμερα προς χρήση στους Αμαριώτες ένα σημαντικό έργο, ένα καινούργιο κτήριο, με νέο διαμορφωμένο περιβάλλοντα χώρο, έτοιμο να φιλοξενήσει Πολιτιστικά Τμήματα, Συλλόγους και Φορείς της περιοχής μας σε κάθε λογής κοινωνικές εκδηλώσεις. Είναι τώρα στο χέρι όλων μας να αγκαλιάσουμε αυτό το μεγάλο έργο και να μετατρέψουμε το πολιτιστικό μας κέντρο σε κεντρικό πυλώνα για την ενίσχυση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της εκπαίδευσης και της κοινωνικής μας συνοχής».

Στην τελετή εγκαινίων του Πολιτιστικού Κέντρου παρέστη μετά από πρόσκληση του κ. Μουρτζανού και ο πρώην Δήμαρχος Αμαρίου κ. Στέφανος Σημαντήρας, καθώς το εν λόγω έργο, συμβασιοποιήθηκε στις 02 Ιουλίου 2014, επί θητείας της δικής του Δημοτικής Αρχής. Επίσης, στις εκδηλώσεις παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Αμαριώτης Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κώστας Δανδουλάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Αμαρίου, καθώς και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.

Ο αγιασμός των εγκαινίων του Πολιτιστικού Κέντρου στο Φουρφουρά τελέστηκε, χοροστατούντος του εκπροσώπου του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ.κ. Ειρηναίου, Πρωτοσύγκελλου Αρχιμανδρίτη Αθανάσιου Καραχάλιου και των τοπικών εφημέριων, ενώ αντίστοιχα, ο αγιασμός των τεσσάρων νέων γηπέδων τελέστηκε χοροστατούντος του Αρχιερατικού Επιτρόπου Περιφέρειας Αμαρίου π. Γεώργιου Καναβά.