Ο σχεδιασμός πρόληψης και δράσης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κινδύνων σε ενδεχόμενη εκδήλωση δασικών πυρκαγιών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αποτέλεσαν το αντικείμενο της ειδικής συνεδρίασης του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αμαρίου, που πραγματοποιήθηκε την Μ. Τετάρτη, υπό την προεδρία του Δημάρχου κ. Παντελή Μουρτζανού, ενόψει της επικείμενης έναρξης της αντιπυρικής περιόδου για το 2022.

 

Στη συνεδρίαση, η οποία έλαβε χώρα στην Αγία Φωτεινή, παρουσιάστηκε αναλυτικά η πορεία υλοποίησης δράσεων πολιτικής προστασίας του Δήμου Αμαρίου, καθώς και όλα τα μέτρα πρόληψης τα οποία έχουν ληφθεί ή έχουν δρομολογηθεί να υλοποιηθούν σύμφωνα με τις οδηγίες το επόμενο διάστημα. Επιπρόσθετα, συζητήθηκαν εκτενώς ζητήματα υποστήριξης του πυροσβεστικού σώματος στο έργο της καταστολής δασικών πυρκαγιών, θέματα συντονισμού ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς και οι προβλεπόμενες ενέργειες για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και διαχείρισης συνεπειών σε ενδεχόμενη εκδήλωση δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή ευθύνης του Δήμου Αμαρίου.

 

Όπως επισημάνθηκε, παρά τους περιορισμένους πόρους του Δήμου, σε σχέση πάντοτε με την έκταση την οποία καλείται να διαχειριστεί, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός υλοποιείται κανονικά, πάντοτε στο μέτρο του εφικτού και σε απόλυτη συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Αμαρίου, με βάση τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, έχει ήδη εκπονήσει εξατομικευμένο «Σχέδιο Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών» με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ», το οποίο ενεργοποιείται και εφαρμόζεται σε καθημερινή βάση κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

 

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ρεθύμνου, Πύραρχος, κ. Αντώνης Πρωτοπαπαδάκης, καθώς και εκπρόσωποι του Αστυνομικού Τμήματος Αμαρίου, της Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Ρεθύμνου, της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι και εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Αμαρίου.