Ένταξη της πράξης στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης

 

Στην ένταξη της πράξης με τίτλο «Εικονικό ψηφιακό ταξίδι στην Ιστορία του Δήμου Αμαρίου», συνολικού προϋπολογισμού 113.708 €, στον Άξονα «Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθλητισμός» του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», προέβη με απόφασή του ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης, κ. Στέλιος Πέτσας.

 

Συγκεκριμένα, η πράξη αφορά σε ένα εικονικό ψηφιακό ταξίδι στην νεότερη ιστορία του Δήμου εστιάζοντας στις πολυάριθμες εξεγέρσεις κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, καθώς και στη συνεισφορά της περιοχής στον σπουδαίο αντιστασιακό αγώνα της Κρήτης κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής, η οποία εν τέλει σημαδεύτηκε από το ολοκαύτωμα των χωριών του Κέντρους.

 

Μέσω της ψηφιακής αφήγησης (digital storytelling), τη χρήση τεχνολογιών επαυξημένης πραγματικότητας, τη δημιουργία εκπαιδευτικής εφαρμογής για κινητές συσκευής και οθόνες αφής, καθώς και το σχεδιασμό χαρτών και έντυπου υλικού, ο Δήμος Αμαρίου επιδιώκει την υλοποίηση ενός σύγχρονου ψηφιακού αποθετηρίου, το οποίο αποσκοπεί να διατηρήσει αναλλοίωτη στο χρόνο την συλλογική μνήμη της ευρύτερης περιοχής.

 

Με την υπογραφή της απόφασης ο Δήμαρχος Αμαρίου, κ. Παντελής Μουρτζανός δήλωσε τα εξής:

 

«Με την έγκριση της εν λόγω πράξης, προϋπολογισμού 113.000 €, ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση ενός ψηφιακού αποθετηρίου άυλης ιστορικής κληρονομιάς, συλλογικής μνήμης και πολιτιστικής παράδοσης του Δήμου Αμαρίου. Σκοπός μας, είναι με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, να δημιουργήσουμε μια ψηφιακή βάση αξιόπιστων δεδομένων, η οποία θα μπορεί συνεχώς να εμπλουτίζεται και να ανανεώνεται, καθιστώντας προσβάσιμα στο ευρύ κοινό αξιόλογα ιστορικά, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά στοιχεία. Μέσα από τις ιστορικές μαρτυρίες, τις αφηγήσεις, τα τραγούδια και τις μνήμες των Αμαριωτών, σύντομα, ο ψηφιακός επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί και να γνωρίσει την πλούσια νεότερη ιστορία του τόπου μας. Θέλω να ευχαριστήσω τόσο τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κ. Στέλιο Πέτσα, όσο και τον Βουλευτή Ρεθύμνου, κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη για τη συμβολή τους. Προχωράμε με σταθερά βήματα αξιοποιώντας στο έπακρο κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο».