Παντελής Μουρτζανός: « Ένα σπουδαίο και εμβληματικό έργο για το οποίο εργαζόμαστε εδώ και αρκετά χρόνια ξεκίνησε να υλοποιείται»

 

Στην έναρξη των εργασιών που αφορούν την ανακατασκευή των κτηριακών υποδομών του πρώην οικοτροφείου θηλέων Φουρφουρά, όπου αναμένεται να στεγαστεί το «Κέντρο Πολιτιστικής, Φυσιολατρικής, Αθλητικής και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Αμαρίου», προχώρησε ο ανάδοχος εργολάβος μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης και την εγκατάσταση του από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

Υπενθυμίζεται ότι η πράξη, αποτελείται από τρία Υποέργα, με τη συνολική επιλέξιμη δαπάνη να ανέρχεται σε 2.010.000 € και έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, με ποσό ένταξης 1.150.000 € και στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης, με ποσό ένταξης 860.000 €.

Οι εν λόγω εργασίες αφορούν το Υποέργο 2, το οποίο περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις, ώστε να πραγματοποιηθεί η ενίσχυση των φέρων οργανισμών των κτιρίων, η ανακαίνιση και η αναδιαρρύθμιση τους, με σκοπό την επανάχρηση του συγκροτήματος των κτιριακών υποδομών.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, προβλέπεται η συνολική αναμόρφωση των εγκαταστάσεων, με τη δημιουργία χώρου υποδοχής επισκεπτών, δημοτικού γυμναστηρίου και αίθουσας εκδηλώσεων. Για τη λειτουργία του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης αναμένεται να δημιουργηθούν εκθεσιακός χώρος, χώροι ίντερνετ, δημοτική βιβλιοθήκη, καθώς και ειδικά διαμορφωμένος χώρος αναγνωστηρίου.

Παράλληλα, στη μελέτη προβλέπεται η λειτουργία χώρου φιλοξενίας για τις ανάγκες εκπαιδευτικών, ομιλητών, καλλιτεχνών, ερευνητών και επιστημόνων που θα συμμετέχουν στη λειτουργία του Κέντρου, καθώς και η δημιουργία μιας πολυμορφικής αίθουσας πολλαπλών χρήσεων για την υλοποίηση θεατρικών παραστάσεων και μουσικών εκδηλώσεων. Τέλος, έχει ληφθεί μέριμνα και για την προμήθεια του εξοπλισμού που απαιτείται για τη λειτουργία του συγκροτήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος, καθώς με την εγκατάσταση του εργολάβου και την έναρξη των απαραίτητων εργασιών καθαίρεσης, ένα σπουδαίο και εμβληματικό έργο, για το οποίο εργαζόμαστε εδώ και χρόνια, ξεκίνησε να υλοποιείται. Με την ανακατασκευή των κτηριακών υποδομών του πρώην οικοτροφείου θηλέων Φουρφουρά, στο οποίο αναμένεται να στεγαστεί το «Κέντρο Πολιτιστικής, Φυσιολατρικής, Αθλητικής και Δια Βίου Μάθησης» του Δήμου μας, αξιοποιούμε ένα χώρο ο οποίος εδώ και μισό αιώνα παρέμενε στα αζήτητα. Πρόκειται για μια τεράστια παρέμβαση, με τον συνολικό προϋπολογισμό του έργου να ξεπερνά τα 2.000.000 €. Υπενθυμίζω ότι και σε αυτή μας την προσπάθεια, η βοήθεια του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη υπήρξε καθοριστική, προκειμένου να ξεπεράσουμε τα όποια εμπόδια συνδέονταν με μη επιλέξιμες από το ΕΣΠΑ δαπάνες, οι οποίες και εν τέλει θα καλυφθούν με πόρους της Περιφέρειας Κρήτης. Με αποφασιστικότητα, αφοσίωση και στρατηγικό σχεδιασμό, προωθούμε καθημερινά τη βελτίωση των υποδομών της περιοχής μας, προσφέροντας ένα καλύτερο επίπεδο ζωής για όλους».