Με σεμνότητα και σεβασμό στη Μνήμη των Ηρώων και Αγωνιστών της Αντίστασης, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων και Αγωνιστών της Αντίστασης στην Τοπική Κοινότητα Παντάνασσας, την Παρασκευή 19 Αυγούστου που διοργάνωσε ο Δήμος Αμαρίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παντάνασσας.

Τα αποκαλυπτήρια έκαναν η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κ. Μαίρη Λιονή και ο Δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, το Μνημείο πλαισίωναν νέοι και νέες από την Παντάνασσα, ντυμένοι με τις παραδοσιακές Κρητικές φορεσιές καθώς και αντιπροσωπεία του Στρατού.

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Χαράλαμπος Ιερωνυμάκης, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παντάνασσας, καλωσόρισε  τους παρευρισκόμενους και ευχαρίστησε το Δήμο Αμαρίου και το Δήμαρχο για τη συμβολή του στη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Ο Δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός, στο σύντομο χαιρετισμό του,   τόνισε πως «κανείς, είτε ως άτομο είτε ως οργανωμένη κοινωνία, δεν μπορεί να ζει με ήσυχη τη συνείδηση του όταν δεν τιμά τους νεκρούς του. Το Μνημείο αυτό αποτελεί ένα ακόμα μνημείο στην περιοχή μας που μαρτυρά και μας θυμίζει τους αγώνες και τη θυσία των προγόνων μας. Σήμερα λοιπόν, εμείς, οφείλουμε να υπακούσουμε στο μήνυμα της θυσίας τους και να βαδίσουμε στα χνάρια τους. Να αντισταθούμε, να ελπίσουμε, να οραματιστούμε. Μια πατρίδα αδούλωτη, ενωμένη και ελεύθερη».

Κλείνοντας ευχαρίστησε την Ομιλήτρια της εκδήλωσης κ. Καναβά – Καλαϊτζάκη, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παντάνασσας για την άψογη συνεργασία καθώς και όλους όσους συνέβαλλαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Ομιλήτρια ήταν η κ. Μαρία Καναβά – Καλαϊτζάκη, Φιλόλογος – Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου της Σορβόννης, η οποία κάλεσε τους παρευρισκόμενους: «…ατενίζοντας τη γαλανόλευκη, να γυρίσουμε πίσω στο χρόνο και να ξεδιπλώσουμε την περγαμηνή της ιστορίας της χώρας μας εστιάζοντας την προσοχή μας στην ιστορία του χωριού μας, της Παντάνασσας», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Με αναμφίβολα μοναδικό τρόπο,  η κ. Μαρία Καναβά – Καλαϊτζάκη παρουσίασε τους ήρωες και, άγνωστες ίσως για τους πολλούς, πτυχές της Ιστορίας της Παντάνασσας. Ενός χωριού που έδωσε αφειδώλευτα το αίμα του σε όλες τις περιόδους της Ιστορίας.  Με τον απέριττο, εύστοχο και ουσιαστικό λόγο της, καθήλωσε τους παρευρισκόμενους που με λαχτάρα περίμενε να ακούσει τη συνέχεια της ομιλίας της.

Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών και  ριζίτικο από την Αμαριώτικη  Παρέα. Μετά την κατάθεση στεφάνων, την τήρηση ενός λεπτού σιγής, η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου εξύψωσε το αίσθημα υπερηφάνειας όλων όσων παρακολουθούσαν την τελετή  Αποκαλυπτηρίων.

Η εκδήλωση έκλεισε με τη βράβευση του δωρητή του Μνημείου κ. Γεωργίου Χαράλαμπου Ιερωνυμάκη και την παράθεση δείπνου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παντάνασσας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κ. Μαίρη Λιονή, εκ Μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων ο Λοχαγός κ. Αντώνιος Κουτούδης, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ρεθύμνου-Αστυνομικός Υποδιευθυντής κ. Στέλιος Σταυρουλάκης, ο Υποπλοίαρχος Λιμενικού Σώματος   κ. Κωνσταντίνος Παττακός, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου Αντιπύραρχος κ. Εμμανουήλ Ακουμιανάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κώστας Δανδουλάκης, ο Αντιδήμαρχος Αγίου Βασιλείου κ. Βασίλειος     Θεοδωράκης,  ο Αντιδήμαρχος Αποκορώνου  κ. Γεώργιος  Γύπαρης, ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών κ. Εμμανουήλ Βεληβασάκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Μονάχου και Αντιπρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κρητών κ. Εμμανουήλ Κουγιουμτζής, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων  Επαρχίας Αμαρίου κ. Στέφανος Αντωνακάκης καθώς και πλήθος κόσμου.