Με μεγάλη συμμετοχή δημοτών πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, στην Τοπική Κοινότητα Φουρφουρά, η εκδήλωση με θέμα: «Αφιέρωμα στον Ελευθέριο Βενιζέλο», που διοργάνωσε ο Δήμος Αμαρίου σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»  και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φουρφουρά.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας για τον Ελευθέριο Βενιζέλο δίνοντας, σε όλους, την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στιγμιότυπα της Νεότερης Ιστορίας μας, μέσα από το φωτογραφικό υλικό, που μεταφέρθηκε στην αίθουσα του Πολιτιστικού & Κοινωνικού Κέντρου Αμαρίου για τις ανάγκες της εκδήλωσης, από το Ίδρυμα.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Επαρχίας Αμαρίου π. Γεώργιος Καναβάς καθώς και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Φουρφουρά κ. Εμμανουήλ Μουρτζανός ο οποίος καλωσόρισε  τους παρευρισκόμενους και ευχαρίστησε το Δήμο Αμαρίου και το Εθνικό Ίδρυμα  για τη συμβολή τους στη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Ο Δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός, στο σύντομο χαιρετισμό του, ανάφερε πως η εκδήλωση αυτή αποτελεί μια εκδήλωση τιμής και μνήμης στο μεγάλο ηγέτη που με τις πράξεις του και τις επιλογές του καθόρισε τη μοίρα της νεότερης Ελλάδας και κατέκτησε εξέχουσα θέση στην Ιστορία του τόπου. Ευχαρίστησε το Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος κ. Νικόλαο Παπαδάκη, για την άψογη συνεργασία καθ’ όλη τη διαδικασία διοργάνωσης της εκδήλωσης.

Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι, «ο Ελευθέριος Βενιζέλος, από τα νεανικά του χρόνια, συνδεόταν με δεσμούς αδελφικής φιλίας  με τον αλτρουιστή Φουρφουριανό γιατρό και έντιμο αγωνιστή Γεώργιο Ανδρεδάκη ή Ανδρεδή. Μάλιστα, είναι στις προθέσεις του Δήμου η διοργάνωση μιας εκδήλωσης αφιερωμένη στον άνθρωπο που αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του υπηρετώντας ανυστερόβουλα τον τόπο του».

Κλείνοντας τόνισε  πως «η σημερινή εκδήλωση, μέσα από τη σκιαγράφηση της ξεχωριστής προσωπικότητας του Ελευθερίου Βενιζέλου, επιχειρεί να αντλήσει διδάγματα και να χαράξει κατευθυντήριες γραμμές για το μέλλον το δικό μας και ιδιαίτερα της χώρας».

Ο κ. Νικόλαος Παπαδάκης, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος, αναφέρθηκε στο ειρηνικό έργο του Ελευθερίου Βενιζέλου. Στη σύντομη αναφορά του μίλησε για τις πρωτοποριακές, όπως χαρακτηρίστηκαν για την εποχή τους, μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης Βενιζέλου που άλλαξαν την ζωή των Ελλήνων και που έχουν απήχηση έως και τις μέρες μας.  Κλείνοντας ευχαρίστησε και συνεχάρη το Δήμαρχο Αμαρίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φουρφουρά για την πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν το «Αφιέρωμα στον Ελευθέριο Βενιζέλο».

Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή της ταινίας του Βασίλη Μάρου  «Η Ελλάδα του Ελευθερίου Βενιζέλου»,  όπου  καταγράφεται η μεγαλειώδης πορεία του Ελευθερίου Βενιζέλου από το 1909 όταν τα σύνορα της Ελλάδας έφταναν μέχρι τη Λάρισα, έως το θάνατό του, το 1936 στο Παρίσι.

Ο Δήμος Αμαρίου σε συνεννόηση με τους Διευθυντές των Σχολείων διοργάνωσαν εκπαιδευτική εκδρομή στο Φουρφουρά την Τρίτη 31/01/2017 (Α/Βάθμια εκπαίδευση) και την Τετάρτη 01/02/2017(Β/βάθμια εκπαίδευση).

Η μεταφορά των μαθητών έγινε με την ευγενή προσφορά του ΚΤΕΛ  Χανίων – Ρεθύμνου. Έτσι, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί των Σχολείων του Δήμου μας, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την έκθεση φωτογραφίας και να παρακολουθήσουν την ταινία για τη ζωή του Ελευθερίου Βενιζέλου.