Πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του Δήμου Αμαρίου η πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας με την επωνυμία « Δίκτυο Έρευνας και Κτηνοτροφικής Ανάπτυξης Σχολής Ασωμάτων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σκοπός της εταιρείας, που αποτελεί μία σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης και του Δήμου Αμαρίου,   είναι κοινωφελής, ερευνητικός και αναπτυξιακός και αφορά στην αξιοποίηση – αναβάθμιση του πρώην Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Ασωμάτων και του περιβάλλοντος χώρου και τη λειτουργία του ως «Πρότυπο Μεσογειακό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της αιγοπροβατοτροφίας σε ξηροθερμικές περιοχές» καθώς και την επαναλειτουργία της Πρακτικής Γεωργικής Σχολής Ασωμάτων, με στόχο τη διατήρηση, αναβάθμιση και διάθεση γενετικού υλικού ντόπιων φυλών αιγών και προβάτων της Περιφέρειας Κρήτης, την ερευνητική υποστήριξη του παραγωγικού συστήματος της αιγοπροβατοτροφίας και γενικά της πρωτογενούς παραγωγής και της μεταποίησης των προϊόντων της, τη διαρκή διάχυση τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης των κτηνοτρόφων για τη στήριξη της νησιωτικής κτηνοτροφίας και της κτηνοτροφίας των ξηροθερμικών περιοχών.

Στην πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου παρέστησαν οι εξής:
 • Λιονή Μαρία, Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, Πρόεδρος Δ.Σ.
 • Μουρτζανός Παντελής, Δήμαρχος Αμαρίου, Αντιπρόεδρος Δ.Σ.
 • Χνάρης Μανώλης, Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, μέλος Δ.Σ.
 • Κακογιαννάκης Νίκος, Περιφερειακός Σύμβουλος Ρεθύμνης, μέλος Δ.Σ.
 • Δανδουλάκης Κωνσταντίνος, Περιφερειακός Σύμβουλος, μέλος Δ.Σ.
 • Κουρκουλός Παύλος, Δημοτικός Σύμβουλος Αμαρίου, Μέλος Δ.Σ.
 • Δρ. Σμαράγδα Σωτηράκη, εκπρόσωπος « ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ», μέλος Δ.Σ.
 • Πατένας Κωνσταντίνος, Δημοτικός Σύμβουλος Αμαρίου, αναπληρωματικό μέλος Δ.Σ.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν επίσης η  νομική σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης κα Κάλλια Τσικνάκη και ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Αμαρίου, κ. Βασίλης Χριστοδουλάκης.

Τα θέματα ημερήσιας διάταξης που συζητήθηκαν είχαν ως εξής:
 • Ενημέρωση για τη μέχρι σήμερα πορεία της εταιρίας.
 • Προγραμματισμός Περιφέρειας Κρήτης σε σχέση με τον Οικονομοτεχνική Μελέτη για τη λειτουργία της Σχολής Ασωμάτων.
 • Ολοκλήρωση διαδικασιών σύστασης και καταχώρισης του Καταστατικού της εταιρίας στις αρμόδιες αρχές (Πρωτοδικείο, ΓΕΜΗ, ΔΟΥ, κλπ).
 • Λοιπά θέματα λειτουργίας της εταιρίας.

Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή, δήλωσε σχετικά:« Η σημερινή ημέρα έχει ιδιαίτερη σημασία για μας και είναι και συγκινησιακά φορτισμένη, καθώς ένας δεκαετής και πλέον αγώνας δρόμου, με πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια, είχε αίσιο τέλος. Σήμερα, συνεδρίασε σε πανηγυρικό κλίμα το Δ.Σ. της νεοσύστατης, αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Δίκτυο Έρευνας και Κτηνοτροφικής Ανάπτυξης Σχολής Ασωμάτων», που είναι πλέον γεγονός μετά από την επί σειρά ετών συνεργασία, που είχαμε ως Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης με το Δήμο Αμαρίου και τον «ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ» για την αναβίωση- αναβάθμιση της Σχολής Ασωμάτων μέσω της δημιουργίας  ενός πρότυπου εκπαιδευτικού και ερευνητικού κέντρου για την κτηνοτροφία και συγχρόνως την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής του Αμαρίου συνδέοντας τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό.

Στη σημερινή συνεδρίαση συζητήθηκε η μέχρι σήμερα πορεία του εγχειρήματος και θέματα, που αφορούν τη λειτουργία του και όλοι οι συμμετέχοντες, τόνισαν την ανάγκη να καταβληθεί από όλους η μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε να σχεδιάσουμε με προσοχή και μεθοδικότητα  τις απαιτούμενες ενέργειεςγια να εκπληρώσει με επιτυχία τους σκοπούς του προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και ανάπτυξης.

Μάλιστα,  η κα Σωτηράκη, εκ μέρους του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ τόνισε για μια ακόμα φορά ότι θα προσφέρει τη στήριξή του στο νέο Φορέα μέσα από την τεχνογνωσία και την υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων.

 Τα επόμενα βήματά μας  περιλαμβάνουν την άμεση δημοπράτηση  των μελετών για τα κτίρια της Σχολής Ασωμάτων, προϋπολογισμού 800.000 Ευρώ με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης, τη δημοπράτηση του έργου της Περίφραξης των κτημάτων, που έχουν παραχωρηθεί στη Σχολή από το ΥΠΑΑΤ, προϋπολογισμού 200.000 Ευρώ με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης και τέλος το σχεδιασμό και δρομολόγηση των προσλήψεων του αναγκαίου σε πρώτη φάση προσωπικού».

Από τη πλευρά του, ως Αντιπρόεδρος της εταιρίας διαχείρισης, ο Δήμαρχος Αμαρίου, κ. Παντελής Μουρτζανός, δήλωσε τα εξής: «Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για την υλοποίηση ενός οράματος που ξεκίνησε δέκα και πλέον χρόνια πίσω, με τη συμβολή της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου, κα Μαίρης Λιονή να είναι καταλυτική. Η παρουσία σας εδώ, στο Δήμο Αμαρίου, για την πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας «Δίκτυο Έρευνας και Κτηνοτροφικής Ανάπτυξης Σχολής Ασωμάτων», πέρα από τα ουσιαστικά θέματα τα οποία αναμένεται να επιλύσει, λαμβάνει και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην αναβίωση και επαναλειτουργία της Σχολής Ασωμάτων. Για το Δήμο Αμαρίου, αλλά και για την Περιφέρεια Κρήτης, η δημιουργία ενός πρότυπου Ερευνητικού Κέντρού Αιγοπροβατοτροφίας, το οποίο θα ξεπερνά τα όρια της Κρήτης, αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα, το οποίο πλέον μπορούμε να πούμε ότι εισέρχεται σε τροχιά υλοποίησης, γεγονός που αναμένεται να προσδώσει νέα αναπτυξιακή δυναμική στην ευρύτερη περιοχή. Η παραγωγή ανταγωνιστικών παραδοσιακών ποιοτικών προϊόντων από την αιγοπροβατοτροφία, τόσο της Κρήτης, όσο και της Ελλάδος, απαιτεί τεχνογνωσία στηριγμένη πάνω σε ερευνητικά αποτελέσματα που πρέπει να αξιολογούνται να προσαρμόζονται ανάλογα με τις συνθήκες. Εύχομαι ολόψυχα καλή θητεία σε όλους».