Άμεσα o ορισμός τεχνικού συμβούλου για την προετοιμασία δημοπράτησης της προκαταρκτικής μελέτης για τις δύο λιμνοδεξαμενές

Στο Δήμο Αμαρίου μετέβη το πρωί της Πέμπτης κλιμάκιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αποτελούμενο από τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, τον Γενικό Διευθυντή Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών, κ. Αντώνιο Κοτσώνη και σειρά υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου, έπειτα από πρόσκληση του Δημάρχου Αμαρίου, κ. Παντελή Μουρτζανού.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τις εξελίξεις που δρομολογούνται αναφορικά με το μεγάλο έργο της κατασκευής του Φράγματος Πλατύ ποταμού και σε συνέχεια της απόφασης που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμαρίου, προκρίνοντας την κατασκευή δύο λιμνοδεξαμενών έναντι του υποέργου που προέβλεπε την κατασκευή ενός δευτέρου μικρότερου Φράγματος στο Γερακάρι και τις Ελένες.

Υπενθυμίζεται ότι, έπειτα από αίτημα του Δημάρχου, κ. Μουρτζανού προς τον κ. Κεφαλογιάννη, στελέχη του αρμόδιου Υπουργείου συνοδευόμενα από τον κ. Κοτσώνη, είχαν επισκεφτεί την περιοχή ήδη από τον Οκτώβριο του 2019, πραγματοποιώντας μια εκτεταμένη σύσκεψη, παρουσία του συνόλου των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης Ά και ΄Β βαθμού, δεσμευόμενοι να δρομολογήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες έτσι ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα υιοθέτησης της παραπάνω πρότασης.

Στην επιτόπια αυτοψία που πραγματοποιήθηκε, οι αρμόδιοι μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τη συνοδεία τεχνικών συμβούλων είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν και να εξετάσουν ιδίοις όμμασι το σύνολο των προτεινόμενων περιοχών, έχοντας πλήρη και αναλυτική ενημέρωση για τα ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής.

Όπως επισημάνθηκε, το αμέσως επόμενο διάστημα το Υπουργείο θα προχωρήσει στον ορισμό τεχνικού συμβούλου για την προετοιμασία δημοπράτησης της προκαταρκτικής σχετικής μελέτης, ώστε να οριστικοποιηθεί η ακριβής θέση κατασκευής των προτεινόμενων λιμναδεξαμενών. Σε συνεργασία με το Δήμο Αμαρίου, ο μελετητής θα προχωρήσει στην καταγραφή των απαραίτητων συμπληρωματικών στοιχείων όπως αυτά έχουν ζητηθεί.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και στην περιοχή όπου έχει χωροθετηθεί η κατασκευή του Φράγματος Πλατύ ποταμού, όπου οι κάτοικοι της περιοχής εξέφρασαν προς τους υπηρεσιακούς παράγοντες και μελετητές  τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους.

Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών και Βουλευτής Ρεθύμνου ανέφερε τα εξής:

«Η αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού της ευρύτερης περιοχής είναι ένας αναπτυξιακός στόχος στρατηγικής σημασίας. Σε συνεργασία με τον δήμαρχο, τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και στην κατεύθυνση που έχει εκφραστεί από τους κατοίκους της περιοχής προχωράμε σε μια ολιστική προσέγγιση από κοινού. Με το κύριο έργο του φράγματος του Πλατύ, που αποτελεί εθνική προτεραιότητα αλλά και στοίχημα για τον τόπο μας, θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μια νέα προοπτική για την ευρύτερη περιοχή. Τα στελέχη του υπουργείου κατέγραψαν τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις απαιτούμενες προδιαγραφές οριοθετώντας, παράλληλα, τα επόμενα σημαντικά βήματα για την εξέλιξη του συνόλου των έργων σε ένα ενιαίο πλαίσιο. Σε ότι αφορά τις δύο λιμνοδεξαμενές αποφασίσαμε να οριστεί ήδη από την επόμενη εβδομάδα τεχνικός σύμβουλος για την προετοιμασία δημοπράτησης της σχετικής μελέτης με στόχο να προχωρήσει το έργο με ταχύτητα.  Σε σχέση με τις επισημάνσεις και παρατηρήσεις των κατοίκων η αρμόδια υπηρεσία αποδίδει  ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη όλων των ενεργειών για την υλοποίηση ρεαλιστικών και στοχευμένων προτάσεων για την ευρύτερη περιοχή που θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά στην αναπτυξιακή προοπτική του Αμαρίου. Προχωράμε με συνέπεια και αποτελεσματικότητα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης του υδάτινου δυναμικού της Κρήτης».

Στη συνέχεια  ο Δήμαρχος Αμαρίου, κ. Παντελής Μουρτζανός δήλωσε τα εξής:

«Μετά την αναγκαία αυτοψία η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία αρμόδιων μηχανικών και τεχνικών συμβούλων, εντός των επόμενων ημερών θα οριστεί από το Υπουργείο τεχνικός σύμβουλος ο οποίος, σε συνεργασία με το Δήμο, θα συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα δεδομένα και στοιχεία, έτσι ώστε οι υπηρεσιακοί παράγοντες  να είναι σε θέση να προχωρήσουν στις απαραίτητες διαδικασίες για να μπορέσει να υποστηριχθεί τεχνικά το έργο κατασκευής των δύο προτεινόμενων λιμνοδεξαμενών. Η σημερινή παρουσία, τόσο του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών και Βουλευτή Ρεθύμνου, κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, όσο και του Γενικού Διευθυντή Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών, κ. Αντώνιου Κοτσώνη, αποδεικνύει ότι υπάρχει η έμπρακτη πολιτική βούληση να προχωρήσει το έργο. Τους ευχαριστώ θερμά για αυτό, καθώς από την πρώτη στιγμή έχουν αντιληφθεί πλήρως το σκεπτικό μας. Το φράγμα του Πλατύ ποταμού σε συνδυασμό με τις προτεινόμενες λιμνοδεξαμενές, αναμένεται να επιλύσει μεγάλα ζητήματα άρδευσης στην ευρύτερη περιοχή και μάλιστα στη πλειοψηφία των περιπτώσεων με φυσική ροή, περιορίζοντας με αυτό τον τρόπο, τόσο το οικονομικό κόστος, όσο και ενδεχόμενες επιβλαβείς συνέπειες στις υφιστάμενες κλιματικές συνθήκες. Επιπρόσθετα, από το Δήμο Αμαρίου εκπονούνται μελέτες για αποχετευτικά δίκτυα και βιολογικούς σε μια σειρά οικισμών στη ευρύτερη περιοχή γύρω από την προτεινόμενη θέση κατασκευής των έργων, όπως για παράδειγμα στους οικισμούς Γερακαρίου, Ελενών και στα Μεσονήσια. Τα έργα αυτά κρίνονται απολύτως αναγκαία για την προστασία του υδάτινου δυναμικού της περιοχής. Ως αντισταθμιστικά οφέλη, μετά την ολοκλήρωση των μελετών, ζήτησα, μεταξύ άλλων, να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση τους από του Υπουργείο, καθώς και να δρομολογηθούν παρεμβάσεις για τη βελτίωση του υφιστάμενου οδικού δικτύου. Εμείς, ω Δημοτική Αρχή συνεχίζουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να εργαζόμαστε και να πράττουμε αναλογιζόμενοι τις ανάγκες των δημοτών μας και τα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος μας».