Δέσμευση του Αν. Υπουργού Εσωτερικών για την υλοποίηση των προτεραιοτήτων του Δήμου

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κ. Στέλιο Πέτσα, παρουσία του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών και Βουλευτή Ρεθύμνου, κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, αναφορικά με τα υπό ένταξη έργα του Δήμου Αμαρίου στο πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», πραγματοποίησε το πρωί της Τρίτης, ο Δήμαρχος Αμαρίου, κ. Παντελής Μουρτζανός.

Η συνάντηση, η οποία έλαβε χώρα στο Υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή και του Γενικού Γραμματέα Εσωτερικών κ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη, είχε ως αντικείμενο την τεκμηριωμένη παρουσίαση προς τον αρμόδιο Υπουργό, των προτάσεων και των προτεραιοτήτων του Δήμου Αμαρίου αναφορικά με τις αιτήσεις χρηματοδότησης που έχουν υποβληθεί, αλλά και αναμένεται να υποβληθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, καλύπτοντας την πλειοψηφία των προσκλήσεων του Προγράμματος.

Ο Δήμαρχος Αμαρίου, προσήλθε στη συνάντηση αναπτύσσοντας την αναγκαιότητα υλοποίησης του σχεδιασμού του Δήμου, ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ενσωματώνει εμβληματικά και άκρως σημαντικά έργα, τα οποία στοχεύουν στην ουσιαστική αναβάθμιση των υποδομών του Δήμου και της ποιότητας ζωής των δημοτών.

Επιχειρήματα, τα οποία υποστήριξε με τη σειρά του και ο Ρεθεμνιώτης Υφυπουργός, κ. Κεφαλογιάννης, τονίζοντας πως στόχος παραμένει η βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση του προγράμματος και των δυνατοτήτων του, έτσι ώστε να προγραμματιστούν, να υποστηριχθούν και να υλοποιηθούν σημαντικά έργα για την ευρύτερη περιοχή, πάντοτε σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και σύμφωνα με τις προτεραιότητες που η ίδια θέτει. Επιπρόσθετα, όπως ο ίδιος ανέφερε, ειδικά για την περιοχή του Αμαρίου, η οποία αναμένεται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο την επόμενη περίοδο, τα υπό συζήτηση έργα είναι άκρως απαραίτητα, με αποτέλεσμα να πρέπει άμεσα να τεθούν σε τροχιά υλοποίησης.

Από τη πλευρά του ο κ. Πέτσας, αποδέχτηκε την ορθότητα του σχεδιασμού και δεσμεύτηκε να εκκινήσει μια προσπάθεια ένταξης του συνόλου των προτεραιοτήτων του Δήμου Αμαρίου στο πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός του Δήμου Αμαρίου περιλαμβάνει τις εξής προτάσεις χρηματοδότησης έργων:
  • «Διαχείριση λυμάτων οικισμών Δήμου Αμαρίου», προϋπολογισμού 4.857.971,94 € , το οποίο έχει ήδη υποβληθεί.
  •  «Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις του Δήμου Αμαρίου», προϋπολογισμού 2.532.716,39 € , το οποίο έχει ήδη υποβληθεί.
  • «Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης με αντλίες θερμότητας στο Δημοτικό Σχολείο Αποστόλων του Δήμου Αμαρίου», προϋπολογισμού 57.680,67 € , το οποίο έχει ήδη υποβληθεί.
  • «Κέντρο οικοπεριηγητικής υποστήριξης με γραφεία διοίκησης και παροχές υγείας-ευεξίας», προϋπολογισμού 478.662,08 € , το οποίο έχει ήδη υποβληθεί.
  • «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Δήμου Αμαρίου, μέσω εγκατάστασης ευφυών εφαρμογών – συστημάτων, δημιουργία νέων υποδομών και απόκτηση εξοπλισμού για την ενίσχυση της Ασφάλειας και της πολιτικής προστασίας», με προϋπολογισμό 182.500,00 €, το οποίο αναμένεται να υποβληθεί.
  •  «Προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων Δήμου Αμαρίου», προϋπολογισμού 330.666,71 €, το οποίο αναμένεται να υποβληθεί.
  •  «Εικονικό ψηφιακό ταξίδι στην ιστορία του Δήμου Αμαρίου», προϋπολογισμού 162.440,00 €, το οποίο έχει ήδη υποβληθεί.
  •  «Προμήθεια και εγκατάσταση ευφυούς συστήματος τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού και εντοπισμού διαρροών εσωτερικών και εξωτερικών δικτύων του Δήμου Αμαρίου», προϋπολογισμού 5.573.085,02 €, το οποίο έχει ήδη υποβληθεί.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Δήμαρχος Αμαρίου, κ. Παντελής Μουρτζανός, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Μέσα από μια ουσιαστική και εποικοδομητική συνάντηση, είχαμε την ευκαιρία, σε συνεργασία με τον κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, να θέσουμε προς τον αρμόδιο Υπουργό, κ. Στέλιο Πέτσα, τον συνολικό σχεδιασμό και τις προτεραιότητες του Δήμου Αμαρίου, αναφορικά με τα προς ένταξη έργα που έχουν κατατεθεί, αλλά και όσα αναμένεται να κατατεθούν, τις επόμενες μέρες για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Αντώνης Τρίτσης». Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος, καθώς ο Υπουργός, επιδεικνύοντας διάθεση συνεργασίας, άκουσε με προσοχή τα αιτήματα μας, αποδεχόμενος την αναγκαιότητα υλοποίησης του σχεδιασμού μας, ο οποίος περιλαμβάνει εμβληματικά και άκρως σημαντικά έργα και δεσμεύτηκε για εκκίνηση μιας ουσιαστικής προσπάθειας ένταξης του συνόλου των προτεραιοτήτων του Δήμου Αμαρίου στο Πρόγραμμα. Θέλω να ευχαριστήσω τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κ. Στέλιο Πέτσα, για την άμεση ανταπόκριση και δέσμευση του να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ένταξης των προτεινόμενων στο πρόγραμμα έργων, καθώς και τον Υφυπουργό και Βουλευτή Ρεθύμνου, κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, για την αμέριστη υποστήριξη του. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μεθοδικά, επιλύοντας σημαντικά θέματα που αποσκοπούν στην ενίσχυση των υποδομών του Δήμου μας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των συνδημοτών μας».