Δέσμευση Πέτσα για άμεση κατ’ εξαίρεση ένταξη 4,8 εκ. ευρώ για τη διαχείριση λυμάτων σε οικισμούς του Δήμου

Διαδοχικές συναντήσεις εργασίας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κ. Στέλιο Πέτσα και τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη, πραγματοποίησε το πρωί της Δευτέρας, ο Δήμαρχος Αμαρίου, κ. Παντελής Μουρτζανός παρουσία του Βουλευτή Ρεθύμνου, κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Η συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της προγενέστερης επίσκεψης του Δημάρχου Αμαρίου και του Βουλευτή Ρεθύμνου τον περασμένο Απρίλιο στην Αθήνα, η οποία υπενθυμίζεται ότι είχε ως αποτέλεσμα την ένταξη στο πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» του έργου με τίτλο «Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις του Δήμου Αμαρίου», συνολικού προϋπολογισμού 2.532.716,39 €.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η οποία είχε ως βασικό θέμα τις αιτήσεις χρηματοδότησης του Δήμου Αμαρίου στο πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», κατατέθηκε πλήρης φάκελος του συνολικού σχεδιασμού του Δήμου, με τον κ. Πέτσα να δεσμεύεται πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσει η κατ’ εξαίρεση ένταξη στο πρόγραμμα του μεγάλου και σημαντικού έργου που αφορά τη διαχείριση λυμάτων σε σειρά οικισμών του Δήμου Αμαρίου, συνολικού προϋπολογισμού 4.857.971,94 €.

Επιπρόσθετα, συζητήθηκαν εκτενώς σημαντικά ζητήματα που αφορούν χρηματοδοτήσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας, την αποκατάσταση ζημιών από Θεομηνίες, καθώς και το έργο που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση, την αντικατάσταση στέγης και της ανάπλασης του αύλειου χώρου στο σχολικό συγκρότημα Πλατάνου.

Ακολούθως, οι δύο άντρες συναντήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, πραγματοποιώντας τεχνική σύσκεψη στην οποία συζητήθηκε αναλυτικά η ένταξη νέων αρδευτικών έργων βελτίωσης και συντήρησης στο ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Υποδομών Αγροτικής Ανάπτυξης και Μετριασμού των Επιπτώσεων από την Κλιματική Αλλαγή «ΗΣΙΟΔΟΣ», ενώ επιπλέον, ψηλά στη ατζέντα της συνάντησης βρέθηκαν συγκεκριμένα έργα αγροτικής οδοποιίας καθώς και εγγειοβελτιωτικά έργα του Δήμου Αμαρίου που αφορούν αγωγούς μεταφοράς, δευτερεύον και τριτεύον αρδευτικό δίκτυο, την κατασκευή ομβροδεξαμενών και διάφορα συνοδά έργα μέσω του ΠΑΑ 2023-2027.

Με την ολοκλήρωση των συναντήσεων ο Βουλευτής Ρεθύμνου, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Συνεχίζοντας μια ουσιαστική συνεργασία, μαζί με το Δήμαρχο κ. Παντελή Μουρτζανό, επισκεφτήκαμε δύο κομβικά υπουργεία για τον υλοποιούμενο σχεδιασμό του Δήμου Αμαρίου, διεκδικώντας σημαντικές χρηματοδοτήσεις και λαμβάνοντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Θέλω να ευχαριστήσω και δημόσια για τις ενέργειες τους τόσο τον Αν. Υπουργό Εσωτερικών, κ. Στέλιο Πέτσα, όσο και το Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη. Παραμένω πεπεισμένος πως σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τις προτεραιότητες που η ίδια θέτει, μπορούμε να διεκδικήσουμε και να υλοποιήσουμε σημαντικά έργα υποδομής, τόσο μέσω του αναπτυξιακού προγράμματος του υπουργείο Εσωτερικών «Αντώνης Τρίτσης», όσο και μέσα από μια σειρά άλλων πηγών χρηματοδότησης».

Με τη σειρά του στο ίδιο πλαίσιο ο Δήμαρχος Αμαρίου, κ. Παντελής Μουρτζανός δήλωσε τα εξής:

«Μαζί με το Βουλευτή Ρεθύμνου, κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη βρεθήκαμε σήμερα στην Αθήνα πραγματοποιώντας δύο εκ του αποτελέσματος ιδιαίτερα εποικοδομητικές συναντήσεις. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μας στο Υπουργείο Εσωτερικών είχα την ευκαιρία να ευχαριστήσω και δια ζώσης τον αρμόδιο Υπουργό, κ. Στέλιο Πέτσα για την πρόσφατη ένταξη στο πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» σημαντικών έργων αγροτικής οδοποιίας, με συνολικό προϋπολογισμό 2,5 εκ. ευρώ. Παράλληλα, κατέθεσα εκ νέου πλήρη φάκελο με τις αιτήσεις χρηματοδότησης του Δήμου μας, λαμβάνοντας δεσμεύσεις, τόσο για την άμεση κατ’ εξαίρεση έγκριση του σημαντικού έργου διαχείρισης των λυμάτων που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την κατασκευή αποχετευτικών δικτύων, επέκταση και αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης, υποδομές εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και έργα διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση καλλιεργειών στους οικισμούς Αγία Παρασκευή, Αποδούλου, Κουρούτες και Φουρφουράς που αγγίζει τα 5 εκ ευρώ, όσο και για την επιτάχυνση των διαδικασιών και την σταδιακή ένταξη των προτεραιοτήτων που έχει καταθέσει ο Δήμος μας στο πρόγραμμα. Ακολούθως, επισκεπτόμενοι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη συζητήσαμε εκτενώς για μια σειρά σημαντικών έργων αγροτικής οδοποιίας του Δήμου μας, καθώς και για αγγειοβελτιωτικά έργα, που αφορούν αρδευτικά δίκτυα και την κατασκευή δεκατριών ομβροδεξαμενών για τα οποία αναμένεται να αναζητηθεί χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος «ΗΣΙΟΔΟΣ» καθώς και του ΠΑΑ 2023-2027. Θέλω να ευχαριστήσω τόσο τον κ. Πέτσα, όσο και τον κ. Παπαγιαννίδη για την στήριξη και το ενδιαφέρον που επέδειξαν για τα θέματα του Δήμου μας. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω και δημόσια τον κ. Κεφαλογιάννη για την παρουσία του και τη συνεχή και αμέριστη στήριξη που επιδεικνύει σε κάθε μας αίτημα για το καλό του τόπου. Συνεχίζουμε σταθερά και διεκδικούμε με σχέδιο τη κατασκευή αναγκαίων υποδομών στο Δήμο μας αξιοποιώντας κάθε δυνατή πηγή χρηματοδότησης».