2.010.000 € ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου

Στην υπογραφή της σύμβασης του δεύτερου Υποέργου για τη δημιουργία του «Κέντρου Πολιτιστικής, Φυσιολατρικής, Αθλητικής και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Αμαρίου» προϋπολογισμού 1.600.000 €, προέβη, παρουσία του αναδόχου, ο Δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός.

Υπενθυμίζεται ότι η πράξη, η οποία αποτελείται από τρία Υποέργα, με τη συνολική επιλέξιμη δαπάνη να ανέρχεται σε 2.010.000 €, έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με ποσό ένταξης 1.150.000 € και στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης με ποσό ένταξης 860.000 €.

Ειδικότερα η πράξη, αποτελείται από:

Α) το «Υποέργο 1 – Μελέτη», το οποίο έχει ολοκληρωθεί, με παραδοτέα του την εκπόνηση του συνόλου των απαραίτητων μελετω΄ν σε επίπεδο εφαρμογής και των τευχών δημοπράτησης των Υποέργων 2 και 3,

Β) το «Υποέργο 2 – Έργο», για το οποίο υπογράφτηκε η σύμβαση και περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες εργασίες που πρέπει να γίνουν ώστε να πραγματοποιηθεί η ενίσχυση των φέρων οργανισμών των κτιρίων, η ανακαίνιση και αναδιαρρύθμιση με σκοπό την επανάχρηση του συγκροτήματος των κτιριακών υποδομών και

Γ) το «Υποέργο 3 – Προμήθεια», το οποίο αφορά την προμήθεια του εξοπλισμού που απαιτείται για τη λειτουργία του συγκροτήματος ως Κέντρο Πολιτιστικής, Φυσιολατρικής, Αθλητικής και Δια Βίου Μάθησης.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, προβλέπεται η συνολική αναμόρφωση των εγκαταστάσεων, με τη δημιουργία χώρου υποδοχής επισκεπτών, δημοτικού γυμναστηρίου και αίθουσας εκδηλώσεων. Για τη λειτουργία του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης αναμένεται να δημιουργηθούν εκθεσιακός χώρος, χώροι ίντερνετ, δημοτική βιβλιοθήκη καθώς και ειδικά διαμορφωμένος χώρος αναγνωστηρίου.

Παράλληλα, στη μελέτη προβλέπεται η λειτουργία χώρου φιλοξενίας για τις ανάγκες εκπαιδευτικών, ομιλητών, καλλιτεχνών, ερευνητών και επιστημόνων που θα συμμετέχουν στη λειτουργία του Κέντρου, καθώς και η δημιουργία μιας πολυμορφικής αίθουσας πολλαπλών χρήσεων για την υλοποίηση θεατρικών παραστάσεων και μουσικών εκδηλώσεων. Τέλος, έχει ληφθεί μέριμνα και για την προμήθεια του εξοπλισμού που απαιτείται για τη λειτουργία του συγκροτήματος.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υπογραφή της σύμβασης, ο Δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για το Δήμο μας, καθώς ένα σπουδαίο και εμβληματικό έργο για το οποίο εργαζόμαστε εδώ και αρκετά χρόνια, τίθεται πλέον σε τροχιά υλοποίησης. Η κατασκευή του «Κέντρου Πολιτιστικής, Φυσιολατρικής, Αθλητικής και Δια Βίου Μάθησης» του Δήμου μας, αποτελεί ένα πολυετές όραμα, το οποίο με την υλοποίηση του θα προσφέρει σύγχρονες υπηρεσίες στους δημότες μας. Το έργο αφορά την ανακατασκευή του πρώην 3όροφου οικοτροφείου Φουρφουρά, το οποίο για μισό αιώνα παρέμενε στα αζήτητα. Σήμερα, με ένα προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 2.000.000 € αναμένεται η πλήρης αξιοποίηση του. Θέλω για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω δημόσια τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, με τη βοήθεια του οποίου καταφέραμε τελικά να ξεπεράσουμε τα όποια εμπόδια που συνδέονταν με μη επιλέξιμες από το ΕΣΠΑ δαπάνες, οι οποίες και εν τέλει θα καλυφθούν με πόρους της Περιφέρειας Κρήτης. Θέλω επίσης να συγχαρώ την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας, η οποία αποδεικνύει ότι είναι σε θέση να υλοποιεί σημαντικές συγχρηματοδοτούμενες πράξεις ταμειακών προγραμμάτων. Με προγραμματισμό και πολλή δουλειά, μέσα από ένα φιλόδοξο, αλλά ρεαλιστικό σχεδιασμό, συνεχίζουμε καθημερινά να εμπλουτίζουμε και να βελτιώνουμε τις υποδομές του Δήμου μας αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής όλων μας».