Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 25 Ιουλίου,στη γενέτειρά του, τα Πλατάνια, η εκδήλωση – αφιέρωμα στο Μαέστρο της Κρητικής Μουσικής Λεωνίδα Κλάδο που διοργάνωσε ο Δήμος Αμαρίου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλατανίων.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με βίντεο, όπου ο Λεωνίδας Κλάδος, εμφανίζεται να παίζει λύρα σόλο-χωρίς συνοδεία. Βίντεο που προκάλεσε θετικά σχόλια από τον παρουσιαστή της εκδήλωσης, τον γνωστό σε όλους μας, Γιώργο Βιτώρο.

Χαιρετισμό απεύθυναν ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατανίων κ. Κώστας Λίτινας καθώς και ο Αμαριώτης Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κώστας Δανδουλάκης.

Ο Δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός απευθύνοντας χαιρετισμό υπογράμμισε ότι « ο Λεωνίδας Κλάδος ήταν ένας από τους μεγάλους και γνήσιους εκπροσώπους της Κρητικής Παράδοσης που ανέδειξαν την Κρητική Μουσική. Σήμερα, λοιπόν, 6 χρόνια περίπου από το θάνατό του, το Αμάρι Τιμά το Λεωνίδα Κλάδο, στη γενέτειρά του, τα Πλατάνια, το χωριό όπου είχε τα πρώτα μουσικά ακούσματα και εκεί όπου έκανε τα πρώτα του μουσικά βήματα». Συνεχίζοντας τόνισε ότι «ο Δήμος Αμαρίου με μια σειρά Πολιτιστικών Εκδηλώσεων και παρεμβάσεων επιχειρεί να συμβάλλει στην ανάδειξη της Πολιτιστικής ταυτότητας και στη διατήρηση και συνέχιση της Κρητικής μας παράδοσης καθώς μ΄ αυτό τον τρόπο συνδέεται δημιουργικά το χθες με το σήμερα».

Κλείνοντας, ευχαρίστησε τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλατανίων, όλους όσους βοήθησαν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, τους εκλεκτούς καλλιτέχνες, το Γιώργο Βιτώρο, το Μανώλη Παπυράκη και την κόρη του Βιργινία.

Αίσθηση, γέλιο αλλά και συγκίνηση προκάλεσε το βίντεο που προβλήθηκε, όπου ο Λεωνίδας Κλάδος το 1994 εξιστορεί, με το δικό του μοναδικό τρόπο, στον Μπάμπη Γαργανουράκη τα βάσανά του μέχρι να αποκτήσει την πολυπόθητη λύρα και να ξεκινήσει να παίζει, επαγγελματικά πια. Ταυτόχρονα, ξεναγεί τον παρουσιαστή στο αγαπημένο του χωριό, τα Πλατάνια, στο σπίτι όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, στα χωράφια όπου έπαιζε αδιάκοπα λύρα.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε ο κ. Μανώλης Παπυράκης, ο οποίος μίλησε με συγκίνηση, καθώς ως γνωστόν τους συνέδεε στενή φιλία, με το Λεωνίδα Κλάδο, το Μαέστρο της Κρητικής Μουσικής. Μίλησε για τη ζωή του, τις συνεργασίες του, το έργο του, με τρόπο μοναδικό όπως μόνο εκείνος θα μπορούσε.

Η κ. Βιργινία Παπυράκη, με τη βελούδινη φωνή της αφηγήθηκε, χρονολογικά την Μουσική πορεία του Λεωνίδα Κλάδου, ενώ οι δεξιοτέχνες της Λύρας και του Λαούτου, Ζαχαρίας Μελεσανάκης, Κώστας Κακουδάκης, Κώστας & Μανώλης Βερδινάκης, Στέλιος Παπαδάκης, πλαισιωμένοι από τους Σπύρο Παπαδάκη στην κιθάρα και Στέφανο Μαράκη στο μπάσο, εκτελούσαν επιδέξια τα κομμάτια του Κλάδου συνοδευόμενοι από τις υπέροχες ερμηνείες των : Μανώλη Κακλή, Παντελή Κρασαδάκη και Γιάννη Αγγελάκη. Το Μουσικό Πρόγραμμα έκλεισε με τον ανεπανάληπτο Μαλεβιζιώτη του Λεωνίδα Κλάδου. Μάλιστα οι μουσικοί αυτοσχεδιάζοντας, εκείνη τη στιγμή, εκτέλεσαν με μοναδικό τρόπο το μουσικό κομμάτι καταφέρνοντας έτσι να μαγέψουν το ακροατήριο.

Μία πλακέτα αφιερωμένη στον αείμνηστο Μαέστρο της Κρητικής Μουσικής Λεωνίδα Κλάδο παρέδωσε ο Δήμαρχος Αμαρίου στην οικογένειά του.

Θα ήταν πραγματικά μεγάλη παράλειψη να μην αναφερθούμε στην εξαιρετική παρουσίαση της εκδήλωσης από το Γιώργο Βιτώρο. Με την άνεση που πραγματικά τον χαρακτηρίζει, διάνθησε την παρουσίαση με μαντινάδες αφιερωμένες στο Λεωνίδα Κλάδο.

Ο κ. Γαλάτιος Μοσχονάς, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρίου, έκλεισε τη βραδιά ευχαριστώντας έναν ένα προσωπικά τους καλλιτέχνες, τον ομιλητή, την αφηγήτρια και τον παρουσιαστή της εκδήλωσης δίνοντάς τους Αναμνηστικά Διπλώματα για να θυμούνται, όπως χαρακτηριστικά είπε, την αποψινή βραδιά. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο κ. Γαλάτιος Μοσχονάς είχε αναλάβει το δύσκολο μέρος του Μουσικού Προγράμματος, μιας και ο ίδιος ανήκει στην ίδια μουσική οικογένεια.

Αξίζουν συγχαρητήρια στα Μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατανίων, για το παραδοσιακό κέρασμα που πρόσφεραν καλωσορίζοντας κάθε επισκέπτη, που βρέθηκε τη μαγική βραδιά της 25ης Ιουλίου, στο χωριό τους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Φαιστού κ. Γιώργος Αρμουτάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κώστας Δανδουλάκης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου κ. Μανώλης Ακουμιανάκης, ο πρώην βουλευτής Ρεθύμνου κ. Ηλίας Λαμπίρης, οι πρώην Νομάρχες Ρεθύμνου κ. Μανώλης Λίτινας και κ. Γιώργης Παπαδάκης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαρχίας Αμαρίου κ. Στέφανος Αντωνακάκης, ιερείς, εκπρόσωποι Υπηρεσιών και Φορέων και ασφαλώς η οικογένεια του Λεωνίδα Κλάδου.

Επίσης, πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή του Αμαρίου, παρακολούθησαν, στην κατάμεστη πλατεία της Τοπικής Κοινότητας Πλατανίων, την εκδήλωση.