Με την τέλεση Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου της Κοιν. Βρυσών, επιμνημόσυνης δέησης, τρισάγιου και εν συνεχεία κατάθεση στεφάνων στα Μνημεία Πεσόντων στο Καρδάκι και τις Βρύσες Αμαρίου, τιμήθηκε η 77η επέτειος του ολοκαυτώματος των χωριών του Κέντρους από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 22 Αυγούστου 1944.

Τηρουμένων όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων προστασίας, με σεμνότητα και σεβασμό, ο Δήμος Αμαρίου μέσα από μια λιτή αλλά ταυτόχρονα ουσιαστική εκδήλωση απέδωσε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα 164 θύματα που άφησαν πίσω τους ως θλιβερό απολογισμό οι ναζιστικές θηριωδίες στα χωριά Βρύσες, Γουργούθοι, Καρδάκι, Σμιλές, Δρυγιές, Άνω Μέρος, Γερακάρι και Κρύα Βρύση.

Σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί άσβεστη η φλόγα της ιστορικής μας μνήμης, ο συνταξιούχος διδάσκαλος, κ. Γεώργιος Κουκλινός, μέσα από την απόδοση του πανηγυρικού της ημέρας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ήμουν τότε επτά ετών παιδάκι και μου έρχονται στην θύμηση μου οδυνηρές αναμνήσεις ύστερα από 77 χρόνια. Φρίττω διηγούμενος! Κραυγές μίσους και εκδίκησης ακούγονταν. Έχασαν οι γονείς τις ελπίδες τους, οι γυναίκες στερήθηκαν την αγάπη και τα παιδιά το ζεστό φιλί και τα γλυκά χάδια. Οι γυναίκες βουτήχτηκαν για πάντα στα μαύρα, δεν ξανάνιωσαν πραγματική χαρά, δεν ξανάρθε στα χείλη τους αληθινό χαμόγελο…». 

Με την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων ο Δήμαρχος Αμαρίου, κ. Παντελής Μουρτζανός τόνισε τα εξής: «Αποτελεί καθήκον, μα και χρέος μας, να διαφυλάξουμε την ιστορίας μας αλώβητη από τη φθορά του χρόνου. Είναι ιερή μας υποχρέωση να διδάξουμε στα παιδιά μας το ένδοξο παρελθόν και το παράδειγμα των προγόνων μας, καθώς και το μεγαλείο της αδάμαστης κρητικής ψυχής απέναντι στο θάνατο. Οι πρόγονοί μας κέρδισαν την ελευθερία τους καθώς έθεσαν ως αντίβαρο την ίδια τους τη ζωή. Όπως  εύστοχα έχει γράψει ο Ν. Καζαντζάκης, ούτε η Μοίρα, ούτε οι άνθρωποι μπόρεσαν ποτέ να τους κάμουν να σκύψουν το κεφάλι. Η σημερινή μέρα αποτελεί ένα ξεχωριστό σημείο στην ιστορία του τόπου μας που δεν μπορούμε, αλλά και δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ».

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσίας τους, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών και Βουλευτής Ρεθύμνου, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο τέως Υπουργός Υγείας και Βουλευτής Ρεθύμνου, κ. Αντρέας Ξανθός, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, κα. Μαίρη Λιονή, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, κ. Γιάννης Κουράκης, εκπρόσωποι των Δήμων Ρεθύμνου, Αγ. Βασιλείου και Ανωγείων, των Ένοπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και πλήθος φορέων και συλλόγων. Συγκινητική υπήρξε επίσης και η μεγάλη συμμετοχή του απλού κόσμου που θέλησε, με την παρουσία του, να αποδώσει φόρο τιμής στους θυσιασθέντες των Χωριών του Κέντρους.