Υπερηφάνεια και συγκίνηση στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στο Άνω Μέρος

 

Παρουσία πλήθους κόσμου, μέσα σε κλίμα υπερηφάνειας και συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν φέτος στο Άνω Μέρος οι διήμερες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 78η επέτειο από το Ολοκαύτωμα των χωριών του Κέντρους που διοργάνωσε ο Δήμος Αμαρίου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού.

Η αυλαία των εκδηλώσεων άνοιξε με τους καθιερωμένους «Αγώνες Θυσίας», οι οποίοι έλαβαν χώρα παραμονή της θλιβερής επετείου την Κυριακή το απόγευμα. Μέσα από δύο διαδρομές γεμάτες ιστορία και συναισθήματα, αθλήτριες και αθλητές κάθε ηλικίας απέδωσαν, συμμετέχοντας, τον οφειλόμενο φόρο τιμής στην μνήμη των 164ων θυμάτων που άφησαν πίσω τους οι ναζιστικές θηριωδίες της 22α Αυγούστου 1944, στα χωριά Άνω Μέρος, Δρυγιές, Βρύσες, Γερακάρι, Γουργούθοι, Καρδάκι, Σμιλές και Κρύα Βρύση.

Με την ολοκλήρωση των αγώνων και το καλωσόρισμα του Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Μέρους κ. Ιάκωβου Παττακού, τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως «το παράδειγμα πατριωτισμού και θυσίας των ηρώων προγόνων μας, αποτελεί διαχρονικά μήνυμα ζωής και ελπίδας για όλους μας». Υπενθυμίζοντας πως αποτελεί «χρέος μας, μα και Ιερό καθήκον, να διαφυλάξουμε ως ακριβή παρακαταθήκη την Ιστορία μας και να την παραδώσουμε στις νεότερες γενιές αλώβητη από τη φθορά του χρόνου».

Η πρώτη μέρα των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με την γλαφυρή παρουσίαση του χρονικού του ολοκαυτώματος των χωριών του Κέντρους μέσα από αρχεία και καταγεγραμμένες μαρτυρίες επιζώντων, με την αφήγηση της υπεύθυνης των πολιτιστικών του γραφείου Δημάρχου κας Ελένης Δασκαλάκη να πλαισιώνεται με επιλεγμένο μουσικό πρόγραμμα των Θανάση Παπαθανασίου και Αντιόπης Νικολουδάκη.

 

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το πρωί της Δευτέρας με την τέλεση Θείας Λειτουργίας στον Ι.Ν. Γεννήσεως της Θεοτόκου, καθώς και την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης στο χώρο του Μνημείου Πεσόντων προεξάρχοντος του Πρωτοσύγκελου της Ι.Μ. Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων π. Αθανάσιου Καραχάλιου.

Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από την φιλόλογο – ιστορικό κα Ευγενία Λινοξυλάκη, ενώ το προσκλητήριο νεκρών ακολούθησε η απαγγελία ποιήματος του Μιχάλη Κατσαντώνη «Το Κέντρος έχει καταχνιά» από την δημοσιογράφο και λογοτέχνη κα Εύα Λαδιά. Η τελετή απόδοσης τιμών ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων από αρχές και φορείς του τόπου.

Παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια των διήμερων εκδηλώσεων, στο  χώρο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου Άνω Μέρους, λειτούργησε έκθεση με σχέδια και μονοτυπίες της ζωγράφου Ελένης Παττακού με τίτλο «Κράτησα τη ζωή μου».

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Ρεθύμνου κ. Αντρέας Ξανθός, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κα. Μαίρη Λιονή, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης κ. Γιάννης Κουράκης, εκπρόσωποι των κομμάτων της Ελληνικής Βουλής, εκπρόσωποι των Δήμων Αγ. Βασιλείου και Ανωγείων, των Ένοπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, Περιφερειακοί και Δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων. Συγκινητική υπήρξε επίσης και η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου που θέλησε, με την παρουσία του, να αποδώσει φόρο τιμής στους θυσιασθέντες των Χωριών του Κέντρους.

 

 

Ακολουθούν τα αναλυτικά τα αποτελέσματα στους «Αγώνες Θυσίας»:

8km Γυναικών (Γερακάρι – Καρδάκι – Βρύσες- Δρυγιές – Άνω Μέρος)

1η   Τζανετάκου Παναγιώτα (Σύλλογος Δρομέων Υγείας Ρεθύμνου)

2η  Sophia Winklbauer (Γερμανία)

3η  Γκαλλά Μαρία – Σοφία (Σύλλογος Δρομέων Υγείας Ρεθύμνου)

 

8km Ανδρών (Γερακάρι – Καρδάκι – Βρύσες- Δρυγιές – Άνω Μέρος)

1ος  ΠαπαδάκηςΘωμάς (Ο.Κ.Α. Αρκάδι)

2ος  Γκόλης Γεώργιος (Σύλλογος Δρομέων Υγείας Ρεθύμνου)

3ος  Φανουράκης Μιχαήλ (Αγία Βαρβάρα)

 

4km Κοριτσιών (Βρύσες – Δρυγιές – Άνω Μέρος)

1η  Σταθοπούλου Ειρήνη (Ο.Κ.Α. Αρκάδι)

2η  Παπουτσιδάκη Βασιλική (Ο.Κ.Α. Αρκάδι)

3η  Μυρσιλίδη Ελπίδα (Ο.Κ.Α. Αρκάδι)

 

4km Αγοριών (Βρύσες – Δρυγιές – Άνω Μέρος)

1ος  Χαλκιαδάκης Οδυσσέας (Βολιώνες)

2ος  Σαμονάκης Αντώνιος (Νεφς Αμάρι)

3ος  Παπαδάκης Κωνσταντίνος (Βολιώνες)