Κατά την έκτακτη συνεδρίαση την Τρίτη 31 Οκτωβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμαρίου με ομόφωνη απόφαση του γνωμοδότησε αρνητικά στη συγχώνευση του Γυμνασίου Συβρίτου με το Γυμνάσιο Φουρφουρά καθώς ουσιαστικά δεν πρόκειται για συγχώνευση αλλά κατάργηση – κλείσιμο του Γυμνασίου Συβρίτου από τη σχολική περίοδο 2024-2025.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τα επιχειρήματα που αναφέρει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου προς το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κρίνονται απολύτως αβάσιμα και σε περίπτωση υιοθέτησης της πρότασης αυτής θα δημιουργηθούν έντονα προβλήματα στη μαθητική κοινότητα του Αμαρίου.

Επιπλέον επισημάνθηκαν τα εξής:

  • Τα τελευταία χρόνια, δεν υπάρχουν σοβαρές αλλαγές στον αριθμό των μαθητών αντιθέτως ο αριθμός παραμένει σταθερός.
  • Οι συνθήκες διδασκαλίας και οι εγκαταστάσεις του Γυμνασίου Συβρίτου έχουν αναβαθμιστεί, με τη δημιουργία αίθουσας Πληροφορικής, εργαστηρίου Φυσικής, γηπέδου ποδοσφαίρου 5X5, υπό κατασκευή γηπέδου βόλεϊ – τένις κ.α.
  • Σε περίπτωση κατάργησης του Γυμνασίου Συβρίτου θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στη μεταφορά των μαθητών λόγω των μεγάλων αποστάσεων και χωροθέτησης των χωριών.
  • Επίσης, εγκυμονεί ο κίνδυνος μεγαλύτερης μαθητικής διαρροής και αποθάρρυνσης των μαθητών για να φοιτήσουν σε ένα πιο μακρινό σχολείο και να μη ολοκληρώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καταλήγει ότι δε πρέπει να κλείσει καμία σχολική μονάδα, αντίθετα οι υπάρχουσες μονάδες πρέπει να γίνουν πιο ελκυστικές, πλήρως στελεχωμένες από εκπαιδευτικούς και από την πλευρά του ο Δήμος θα εξαντλεί στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του τη λειτουργική διευκόλυνση της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας του Αμαρίου.

Ο Δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός σε τοποθέτηση του δήλωσε: «Το πρόβλημα δε το λύνουμε με το να κλείνουμε σχολεία. Τι άλλαξε… όταν μάλιστα ο αριθμός των μαθητών ήταν στα ίδια επίπεδα τα τελευταία χρόνια και ξαφνικά θα πρέπει να κλείσει το ένα σχολείο από το σχολικό έτος 2024-2025; Προς τι η ξαφνική ευαισθητοποίηση της σημερινής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου όταν οι προτάσεις της τα προηγούμενα χρόνια ήταν να διατηρηθούν οι σχολικές μονάδες ως έχουν; Μήπως η σχετική πρόταση έρχεται για να λύσει προβλήματα του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την υποστελέχωση σχολείων, ιδιαίτερα ορεινών και απομακρυσμένων Δήμων όπως του Δήμου Αμαρίου; Επειδή οι μαθητές μας δεν είναι μαθητές β΄ κατηγορίας ζητούμε από το Υπουργείο να δώσει την ίδια βαρύτητα που δίνει στα σχολεία των μητροπολιτικών Δήμων και επιτέλους να δώσει λύση στο επί δεκαετίες πρόβλημα υποστελέχωσης των σχολείων μας και να καλυφθούν τα κενά με εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων. Αυτό είναι το πρόβλημα και δε το λύνεις με κλείσιμο σχολείων. Δε θα δεχτούμε στη προσπάθεια που καταβάλλουμε να διατηρήσουμε ζωντανή τη περιοχή μας, με τα όσα προβλήματα αντιμετωπίζουμε καθημερινά, μία άδικη απόφαση που θα αποτελέσει ταφόπλακα στο να ολοκληρώσουν ακόμα και τη στοιχειώδη υποχρεωτική εκπαίδευση τα παιδιά μας».