Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

8ο Amari Green Festival | Μια μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με την αυθεντική Κρήτη

24/07/2023

8ο Amari Green Festival | Μια μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με την αυθεντική Κρήτη

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από 21 έως 24 Ιουλίου στην περιοχή της Σχολής Ασωμάτων και χωριά του Δήμου Αμαρίου

Στο Αμάρι Ρεθύμνου, στην καρδιά της Κρήτης διοργανώνεται και φέτος το 8ο Amari Green Festival. Η μεγάλη γιορτή της υπαίθρου, θα είναι και πάλι αφιερωμένη στον πολιτισμό, την παράδοση, τη γνώση και το περιβάλλον.

Μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που περιλαμβάνει συναυλίες, εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, εξορμήσεις στην αμαριώτικη φύση, γαστρονομικά δρώμενα, εκπαιδευτικές ημερίδες, εκθέσεις και μια σειρά άλλες δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, το Amari Green Festival αποτελεί και φέτος μια μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με την αυθεντική Κρήτη.

Από τις 21 έως 24 Ιουλίου, μέσα από 30 και πλέον εκδηλώσεις και δρώμενα, επιστήμονες, καλλιτέχνες, μουσικοί, κάτοικοι των χωριών του Δήμου Αμαρίου και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της περιοχής θα χαρίσουν απλόχερα τη φιλοξενία, τη γνώση, το ταλέντο και την αγάπη τους σε επισκέπτες και συμμετέχοντες.

Το Amari Green Festival αποτελεί μια πρωτοβουλία του Δήμου Αμαρίου και της Κοινωφελής του Επιχείρησης και υλοποιείται με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου. Η διοργάνωση έχει επίσης την υποστήριξη του Δικτύου Δήμων του Ψηλορείτη «Ιδαίων», του Γεωπάρκου Ψηλορείτη και του Ινστιτούτου Οικολογικής Γεωργίας ΔΗΩ.

Σε όλες τις εκδηλώσεις και τα δρώμενα του φεστιβάλ υπάρχει ελεύθερη είσοδος.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της ημέρας:

Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023

10:00 – 14:00: Κουρουπητό: «Υποδοχή των αναβατών του Ψηλορείτη». Παραδοσιακή φιλοξενία – κέρασμα από τους κτηνοτρόφους της περιοχής.

Δημαρχείο Αγίας Φωτεινής: «Θρύλοι και παραδόσεις. Χαμένες ιστορίες που συνδέονται με έθιμα των χωριών του Αμαρίου με τοπωνύμια και τα κειμήλια που έχουμε» με στόχο:

  • Την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για την αξία της διαφύλαξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς ως στοιχείου συλλογικής ταυτότητας και μνήμης.
  • Την ενεργοποίηση της Τοπικής Κοινωνίας και η συμμετοχή σε ένα σχέδιο με σκοπό την συστηματική εργασία για τη διάσωση του άυλου πολιτισμού της περιοχής.
  • Την καταγραφή του άυλου πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής.
  • Την ανάδειξη του άυλου πολιτιστικού αποθέματος και η ενίσχυση των στοιχείων που θεωρούνται βιώσιμα.

19:00 – 20:30:  1η εκδήλωση: «Φωνές – η Προφορική Ιστορία στο Προσκήνιο». Με αφορμή συνεργασία του Δήμου Αμαρίου και της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης στο πλαίσιο του προγράμματος «Κρήτη, Προφορική Ιστορία / Crete Oral History» συζητάμε για την προφορική ιστορία, τη διάσωση και την ανάδειξη του άυλου Πολιτισμού.

Στην συζήτηση συμμετέχουν οι σχεδιαστές του προγράμματος:

 

  • Χαρά Ανδρεάδου (ΜΑ, ΜEd, PhD candidate) ιστορικός, αρχαιολόγος, πολιτισμολόγος, εκπαιδευτικός, επιστημονικός συνεργάτης Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.
  • Ματθαίος Φραντζεσκάκης, μαθηματικός, δημοσιογράφος, εκπαιδευτής ενηλίκων, Διευθυντής Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης και Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

Εκ μέρους του Δήμου Αμαρίου συμμετέχουν οι:

  • Μαρία Καναβά, Φιλόλογος – Ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Σορβόννης,
  • Αρετή Μαρματάκη, Κοινωνιολόγος – Εκπαιδευτικός,
  • Εμμανουήλ Ψαρουδάκης, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του AMGF.

Κινητοποιούμε ερευνητές – συγγραφείς – ιστορικούς – καθηγητές – δασκάλους – επιστήμονες και ενεργούς πολίτες που θέλουν να συμβάλλουν στην υλοποίηση αυτής της προσπάθειας.

21:00 – 22:00: Πλάτανος: Παιδική παράσταση «Ο Θωμάς και τα κουτιά του». Μια διαδραστική Παιχνιδοπαράσταση για παιδιά από ενός έως 7 ετών. Ελάτε όλοι μαζί, να βρούμε το «μελένιο κλειδί» και να ξεκλειδώσουμε ένα-ένα τα 5 κουτιά! Να ανακαλύψουμε τι ιστορίες και τι παιχνίδια κρύβει μέσα του το καθένα από αυτά! Να παίξουμε, να χορέψουμε, να τραγουδήσουμε! Παρέα με τον Θωμά και του φίλους του, τον Ζάχο τον βατραχούλη, τον καφέ αρκούδο, την μικρή αράχνη, την παιχνιδιάρα κότα και το γλυκό κοκοράκι! Θα μετρήσουμε, θα αναγνωρίσουμε τα χρώματα, θα διασκεδάσουμε! Θα περάσουμε SUPER! Θωμάς Καντιφές: ηθοποιός – κείμενα – σκηνικά – σκηνοθεσία, Μαρία Καντιφέ: τραγούδι – ήχος, Άννα Τζανιδάκη: φωτισμός

 

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
24/07/2023

Διοργανωτής

Δήμος Αμαρίου

Χώρος Διεξαγωγής

ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΙΟΥ