Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

9o ΑMARI GREEN FESTIVAL 19 – 20 – 21 – 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

19 Ιουλίου - 22 Ιουλίου

Δωρεάν

9o ΑMARI GREEN FESTIVAL

19 – 20 – 21 – 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ – ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ και σε ΓΕΡΑΚΑΡΙ – ΦΟΥΡΦΟΥΡΑ – ΠΛΑΤΑΝΟ – ΑΝΩ ΜΕΡΟΣ – ΣΧΟΛΗ ΑΣΩΜΑΤΩΝ – ΒΙΣΤΑΓΗ – ΒΟΛΙΩΝΕΣ – ΠΑΤΣΟ – ΛΟΧΡΙΑ!

 Όμορφα που ‘ναι στα χωριά, μα πιο όμορφα στ’ Αμάρι

Μια μεγάλη γιορτή ετοιμάζει και φέτος ο Δήμος Αμαρίου Ρεθύμνης, ένας από τους μικρούς ορεινούς Δήμους της Κρήτης, σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους των μικρών χωριών του. Το 9ο Amari Green Festival, που θα διεξαχθεί από τις 19 έως τις 22 Ιουλίου 2024, περιλαμβάνει ένα πλούσιο πρόγραμμα 49 εκδηλώσεων που προάγει την πολιτιστική κληρονομιά, την κυκλική οικονομία και την αειφόρο ανάπτυξη.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν πεζοπορικές διαδρομές, ενημερωτικές ομιλίες, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, εργαστήρια κατασκευής παραδοσιακής κούκλας και πηλού, εκθέσεις, προβολές ταινιών και πρωταθλήματος 5Χ5 μεταξύ των χωριών. Μια από τις κεντρικές θεματικές του φεστιβάλ είναι ο κρητικός γάμος, με πολλές εκδηλώσεις αφιερωμένες στα έθιμα και τις παραδόσεις του.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Δήμο Αμαρίου με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης, την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου και το Επιμελητήριο Ρεθύμνου και με την υποστήριξη της ΑΜΑΡΙ ΜΑΕ – ΟΤΑ, του ΙΔΑΙΩΝ ΔΙΚΤΥΟΥ, του Γεωπάρκου Ψηλορείτη UNESCO, τη ΔΗΩ, το ΕΛΜΕΠΑ, την ΕΣΕΕ, τον Οργανισμό «Χαμόγελο του Παιδιού» και με τη συνεργασία των Πολιτιστικών Συλλόγων των χωριών Αγίου Ιωάννη, Κουρουτών, Αποστόλων, Γερακαρίου, Φουρφουρά, Μεσσονησίων, Άνω Μέρους, Λοχριάς, Βολιώνων, Βισταγής, Νίθαυρης, Θρόνους, Αποδούλου, Πλατάνου και Πατσού.

Σε όλες τις εκδηλώσεις και τα δρώμενα του φεστιβάλ υπάρχει ελεύθερη είσοδος.

Κρητικός Γάμος

Μια ξεχωριστή ενότητα του φεστιβάλ είναι αφιερωμένη στον κρητικό γάμο, αναβιώνοντας τα έθιμα, τα τραγούδια και τις παραδόσεις μιας άλλης εποχής. Την Παρασκευή 19 Ιουλίου στη Σχολή Ασωμάτων, θα ανοίξει το «σεντούκι του χρόνου» συγκεντρώνοντας γαμήλιες φωτογραφίες, βιβλία, τραγούδια και μαντινάδες από το παρελθόν. Το Σάββατο 20 Ιουλίου, στον Άγιο Ιωάννη, θα αναβιώσει η παραδοσιακή διαδικασία παρασκευής του γαμήλιου ψωμιού σε ξυλόφουρνο, ξυπνώντας μυρωδιές και αναμνήσεις μιας άλλης εποχής.

Το ίδιο βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο Αποστόλων, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη μουσικοχορευτική γιορτή με τίτλο «Σ’ όσους γάμους κι αν επήγα: Μουσικές της Ελλάδος», με τραγούδια και χορούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αναδεικνύοντας την πλούσια μουσική παράδοση που περιβάλλει το γάμο. Την Κυριακή 21 Ιουλίου, στο ίδιο θέατρο, θα παρουσιαστεί μια έκθεση προικιών νύφης και γαμοκούλουρων από διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους, καθώς και ένα μουσικό ταξίδι στην κρητική παράδοση από το Γυναικείο φωνητικό Σύνολο «ΑΝΕΜΙ», με αναπαράσταση των εθίμων του γάμου. Η ημέρα θα κλείσει με μια συναυλία από τη Νίκη Ξυλούρη και τους Cretan Winds, που θα μας ταξιδέψει μουσικά στην παράδοση της Κρήτης.

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

Η πρώτη μέρα του φεστιβάλ ξεκινάει με μια νοσταλγική αναδρομή στον γάμο μιας άλλης εποχής στη Σχολή Ασωμάτων, όπου θα συλλέγονται γαμήλιες φωτογραφίες και μαντινάδες. Στο χωριό Πλάτανος, πραγματοποιούνται προκριματικοί αγώνες 5Χ5, ενώ παράλληλα θα γίνει ξενάγηση στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και μια πεζοπορική διαδρομή και συμμετοχή στον εσπερινό του Προφήτη Ηλία στο χωριό Γερακάρι. Το απόγευμα, στο Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου θα γίνουν ομιλίες και προβολή ντοκιμαντέρ για τη διαχείριση των υδάτων και την αναγεννητική γεωργία, ενώ θα ακολουθήσει βραδιά θερινού σινεμά. Στο χωριό Φουρφουράς θα πραγματοποιηθούν ομιλίες για το Γεωπάρκο Ψηλορείτη, την κλιματική αλλαγή και την προφορική ιστορία, καθώς και θεατρική παράσταση. Στο Γερακάρι, θα γίνει ομιλία για το θέατρο στο Ρέθυμνο και στο Αμάρι και προβολή της ταινίας.

Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Η δεύτερη μέρα περιλαμβάνει πεζοπορίες στα χωριά Λοχριά για «Κάρταλο» και Φουρφουρά για «Ώχρα», καθώς και παρασκευή του παραδοσιακού ψωμιού του γάμου στον Άγιο Ιωάννη. Στο περιβάλλον του Θεάτρου Αποστόλων, θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο κατασκευής παραδοσιακής κούκλας, ενώ στην Πλατεία Πολιτιστικού Συλλόγου Αποστόλων θα γίνουν ομιλίες για την κυκλική οικονομία και την οικογένεια στα τραγούδια του γάμου όπως επίσης και για το στολισμό της νύφης. Το βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο Αποστόλων, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια του Γάμου από όλη την Ελλάδα.

Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

Η τρίτη μέρα ξεκινά με ξενάγηση στον Πολιτισμό και την Ιστορία της περιοχής, επισκέψεις σε μοναστήρια, λαογραφικά μουσεία και κατασκευή κεραμικών με πηλό. Το απόγευμα, στην Πλατεία Πολιτιστικού Συλλόγου Αποστόλων θα γίνει ανταλλαγή βιβλίων και εικαστική έκθεση, ενώ στο Θεάτρο του χωριού θα παρουσιαστούν εκθέσεις με την προίκα του γάμου και τα γαμοκούλουρα. Η βραδιά θα κλείσει με μουσική παράσταση από το Γυναικείο φωνητικό Σύνολο «ΑΝΕΜΙ» και μια συναυλία με τη Νίκη Ξυλούρη και τους Cretan Winds.

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Η τελευταία μέρα του φεστιβάλ περιλαμβάνει επίσκεψη στο χωριό Νίθαυρη για ανάβαση στο σπήλαιο Paul Faurre, ξενάγηση στο φαράγγι του Πατσού – Άγιος Αντώνιος και αμπελουργικό περίπατο σε τοπικό Οινοποιείο. Στην Πλατεία Πολιτιστικού Συλλόγου Αποστόλων θα συνεχιστούν η εικαστική έκθεση και οι ομιλίες για τη βιολογική παραγωγή και την αμπελουργία. Το βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο Αποστόλων, θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τη Στέλιο Σταματογιαννάκη με τίτλο «Συμπέθεροι απ’ τον Άη Βασίλη» και το φεστιβάλ θα κλείσει η μεγάλη συναυλία με το Μανώλη Κονταρό με τίτλο: «Λίγο μετά το γάμο: Αρχίζω και τρελαίνομαι κι αλλάζω χαρακτήρα».

Το 9ο Amari Green Festival υπόσχεται τέσσερις ημέρες γεμάτες δράσεις, πολιτισμό και διασκέδαση. Σε συνεργασία με πάνω από δεκαπέντε Πολιτιστικούς Συλλόγους, καλλιτέχνες, μουσικούς, χορευτές, επιστήμονες και εθελοντές, το φεστιβάλ συμβάλλει στην προώθηση της τοπικής κουλτούρας και της αειφόρου ανάπτυξης. Σας περιμένουμε όλους να ζήσουμε μαζί αυτή τη μοναδική εμπειρία!

Σας περιμένουμε όλους να γιορτάσουμε μαζί την παράδοση και την καινοτομία, στο πανέμορφο και φιλόξενο Αμάρι!

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

9:00 – 12:00: Ξεκλειδώνοντας το σεντούκι του χρόνου με τις αναμνήσεις του Γάμου μιας άλλης εποχής – Σχολή Ασωμάτων: Μαζεύουμε γαμήλιες φωτογραφίες, βιβλία για ανταλλαγή, τραγούδια και μαντινάδες του γάμου ή και στην ηλεκτρονική διεύθυνση amarigreenfestival@gmail.com

17:00 – 19:00: Προκριματικοί αγώνες 5Χ5 σε Πλάτανο, Φουρφουρά, Μέρωνα.

18:30 – 19:30: Πλάτανος: Ξενάγηση στο Μουσείο Σχολικής Ζωής

18:30 – 19:30: Πεζοπορικές διαδρομές στη Φύση, τον Πολιτισμό και την Ιστορία μας – ΓΕΡΑΚΑΡΙ: Πρώτη πεζοπορική διαδρομή – ανάβαση στον Προφήτη Ηλία.

19:30 – 20:00: Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου: Ομιλία με θέμα «Διαχείριση Υδάτων». Εισηγήτρια: Μαρία Μπατή – ΔΗΩ.

ΠΛΑΤΑΝΟΣ – Δημοτικό Σχολείο:

 • 20:00 – 20:30: Ομιλία με θέμα «Αναγεννητική Γεωργία και παρουσίαση του προτύπου ORA». Εισηγητής: Νικήστρατος Δεμέτζος – ΔΗΩ.
 • 20:30 – 21:00: Προβολή ντοκιμαντέρ Kiss the Ground” (Φίλα τη Γη)
 • 21:30: Βραδιά Θερινού Σινεμά!!! Προβολή ταινίας

ΦΟΥΡΦΟΥΡΑΣ – Δημοτικό Σχολείο:

 • 20:00 – 20:30: Ομιλία με θέμα «Γεωπάρκο Ψηλορείτη και τα Επιχειρηματικά βήματα της UNESCO». Εισηγητής: Δρ. Χαράλαμπος Φασουλάς – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και μέλος του Συμβουλίου του προγράμματος του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO, πρόεδρος ΔΙΚΤΥΟΥ ΙΔΑΙΩΝ.
 • 20:30 – 21:00: Ομιλία με θέμα «Απαντήσεις για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων». Εισηγητής: Γιώργος Σαββάκης – Αναγγενητικός Γεωπόνος Εφαρμογών.
 • 21:00 – 21:30: Ομιλία με θέμα «Φωνές: Η προφορική ιστορία στο προσκήνιο». Εισηγητής: Ματθαίος Φρατζεσκάκης.
 • 21:30: Δημοτικό Σχολείο Φουρφουρά: Θεατρική παράσταση «Ο κόσμος είναι πλάνη» του σατιρικού ποιητή Γεώργιου Σουρή σε σκηνοθεσία της Βαλεντίνας Κιαγιά. Μία καυστική σάτιρα για το προξενιό και την προίκα!!! Συντελεστές: Ψωρίλης: Θωμάς Μάσκας, Μαριορή: Άννα Μαρίνα Καργιωτάκη, Κοπρίτης: Constantino Costa.

20:00: Πλατεία Γερακαρίου: Ομιλία με θέμα «Το θέατρο στο Ρέθυμνο και στο Αμάρι τον 20ο αιώνα. Η περίπτωση του ηθοποιού Σάββα Γενεράλη». Πρόκειται για τον πρώτο επαγγελματία Ρεθεμνιώτη ηθοποιό ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του 1930 άφησε το Γερακάρι για να σπουδάσει ηθοποιός στην Αθήνα. Επιστρέφοντας χάρισε στο Ρέθυμνο μία ανθηρή περίοδο με τη θεατρική δράση του. Αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του θεάτρου στην επαρχία αλλά και γενικότερα στην Κρήτη. Εισηγήτρια: Ηθοποιό – θεατρική ερευνήτρια Άννα Τζανιδάκη

21:30: Πλατεία Γερακαρίου: Βραδιά Θερινού Σινεμά!!! – Προβολή ταινίας El Greco.

 

Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

08:00 – 12:00: Πεζοπορικές διαδρομές στη Φύση, τον Πολιτισμό και την Ιστορία μας!

 • ΛΟΧΡΙΑ: Δεύτερη πεζοπορική διαδρομή – ανάβαση στον Κάρταλο με απεριόριστη θέμα στον κάμπο και τον κόλπο της Μεσσαράς και τη νοτιοανατολική πλευρά του Ψηλορείτη!
 • ΦΟΥΡΦΟΥΡΑΣ:  Τρίτη πεζοπορική διαδρομή – ανάβαση στην Ώχρα.

09:00 – 12:00: Άγιος Ιωάννης: Με πολύ κέφι και μεράκι πλάθουμε και φουρνίζουμε το ψωμί του γάμου σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο σκορπίζοντας μυρωδιές και ξυπνώντας αναμνήσεις μιας αλλοτινής εποχής! Μία πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ιωάννη «Ο Κυμινάρης».

18:00 – 20:00: Περιβάλλον χώρος Θεάτρου Αποστόλων: «Εργαστήριο κατασκευής παραδοσιακής κούκλας (κουτσούνας)». Ένα δημιουργικό ταξίδι στην ιστορία της Ελληνικής παραδοσιακής κούκλας, στην τεχνική και την εξέλιξή της. Ένα εργαστήριο για μικρούς και μεγάλους. Ελάτε να φτιάξετε το δικό σας χειροποίητο παιχνίδι, ράβοντας, κεντώντας  και ζωγραφίζοντας όπως παλιά. Επιμέλεια: Κατερίνα Γιαβρίδη, εικαστικός – εκπαιδευτικός.

Πλατεία Πολιτιστικού Συλλόγου Αποστόλων:

 • 19:00 – 19:30: Ομιλία με θέμα «Κυκλική Οικονομία και Βιώσιμη Ανάπτυξη: Επιχειρηματικές ευκαιρίες στην τοπική ανάπτυξη». Εισηγητής: Μανιούδης Μανώλης, Οικονομικός Αναλυτής – PhD & PostDoc, στέλεχος του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ
 • 19:30 – 19:45: «Αφουγκράσου μου κυρά μου, άκου την παραγγελιά μου: Οικογένεια και κοινωνία στα τραγούδια και τις ευχές του Γάμου». Εισηγητής: Θεόδωρος Ρηγινιώτης
 • 19:45 – 20:00: «Το ντύσιμο και ο στολισμός της νύφης». Εισηγήτρια: Ασπασία Κοκολογιάννη, εκπαιδευτικός – ερευνήτρια
 • 20:00 – 20:15: «Όλα μας ξανάστροφα κι ο γάμος την Τετάρτη». Εισηγήτρια: Αναστασία Πλατυρράχου, Επιμελήτρια Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνου. Το συντονισμό έχει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουρουτών.

21:00: Δημοτικό Θέατρο Αποστόλων: ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ με χορό «Σ’ όσους γάμους κι αν επήγα: Μουσικές της Ελλάδος». Μία μουσικοχορευτική γιορτή με αφορμή το γάμο και τα ποικίλα έθιμα του ανά την επικράτεια, μέσα από τραγούδια και χορούς από την Κρήτη, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και το Αιγαίο που αναδεικνύουν την πλούσια ελληνική μουσική παράδοση!

Την εκδήλωση θα πλαισιώνουν χορευτικά συγκροτήματα από τις προαναφερόμενες περιοχές!!!

Μανώλης Μπουνταλάκης: κρητική λύρα – πολίτικη λύρα – λύρα Θράκης, Βαγγέλης Μαμαλάκης: κρητικό λαούτο – στεριανό λαούτο, Αθηνά Συσκάκη: βιολί, Βαγγέλης Παππάς: κλαρίνο, Κώστας Κονταξάκης: κρητικό λαούτο, Γιώργος Γεωργίου: νταούλι – μπεντίρ – τουμπελέκι – τουμπάκι

Μουσικοχορευτικός σύλλογος Ακρήτες – χορευτές και χορεύτριες του Λύκειου Ελληνίδων.

 

Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

Ξενάγηση και γνωριμία με τον Πολιτισμό και την Ιστορία μας!

 • 08:00 – 12:00: Ξενάγηση και γνωριμία με τον Πολιτισμό και την Ιστορία μας – ΒΟΛΙΩΝΕΣ: Επίσκεψη και ξενάγηση στο κτήμα ΚΟΤΣΙΦΗ και στην Ιερά Μονή Βένι.
 • 09:30 – 12:00: ΑΝΩ ΜΕΡΟΣ: Επίσκεψη και ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο, στο στιβανάδικο και στην Καλοειδαινα

11:00 – 14:00: Κατασκευάζουμε κεραμικά με πηλό από το Αμάρι

 • 11:00: Συνάντηση έξω από το ΠΑΝΑΚΡΟΝ για μετάβαση στον παλιό πιθαρόλακο να πάρουμε χώμα
 • Μετάβαση στη Βισταγή στο εργαστήριο για παρουσίαση της διαδικασίας παρασκευής πηλού από το χώμα.
 • Οι συμμετέχοντες φτιάχνουν ένα αντικείμενο με τον ντόπιο πηλό.

Με την καλλιτεχνική επιμέλεια του κου Γιώργου Βαρδαξή

11:00 – 14:00: Μεσονήσια: Παρασκευή και στολισμός παραδοσιακών κουλουριών του Γάμου σε συνεργασία με τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο.

12:00 – 15:00:

 • Βισταγή: Ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο Βισταγής.
 • Ξενάγηση στην Ιερά Μονή Ασωμάτων.
 • Ποδηλατοδρομία: Από την Ιερά Μονή Ασωμάτων ανακαλύπτουμε τις ομορφιές του Αμαριώτικου τοπίου». Σε συνεργασία με τον ποδηλατικό σύλλογο ATLAS Ρεθύμνου. Μία διαδρομή από τη Βισταγή στην Ιερά Μονή Ασωμάτων.

18:00: Ημιτελικοί 5Χ5

17:00 – 22:00: Πλατεία Πολιτιστικού Συλλόγου Αποστόλων: Ανταλλαγή βιβλίων: «Τα βιβλία αλλάζουν χέρια και χωριά για να ξαναδιαβαστούν».
Φέρτε μαζί σας βιβλία που έχετε διαβάσει ή έχετε αφήσει στο ράφι κάποιας βιβλιοθήκης να σκονίζονται και ανταλλάξτε τα με άλλα. Ελάτε να συμμετάσχετε σε ένα ταξίδι στη γνώση, την ιστορία, τη λογοτεχνία και τον πολιτισμό μας. Θα χαρούμε πολύ να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια!

17:00 – 22:00: Πλατεία Πολιτιστικού Συλλόγου Αποστόλων: Εικαστική έκθεση «ΙΔΑΙΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ». Παράλληλα λειτουργεί Bazaar «Χαμόγελο του Παιδιού» για την ενίσχυση των δράσεων του Οργανισμού στηρίζοντάς τον έμπρακτα ώστε να συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα σε κάθε παιδί και την οικογένειά του που βρίσκονται σε ανάγκη ή κίνδυνο χαρίζοντας τους πολλά Χαμόγελα!

18:00 – 20:00: Περιβάλλον χώρος Θεάτρου Αποστόλων: «Εργαστήριο κατασκευής παραδοσιακής κούκλας (κουτσούνας)». Ένα δημιουργικό ταξίδι στην ιστορία της Ελληνικής παραδοσιακής κούκλας, στην τεχνική και την εξέλιξή της. Ένα εργαστήριο για μικρούς και μεγάλους. Ελάτε να φτιάξετε το δικό σας χειροποίητο παιχνίδι, ράβοντας, κεντώντας  και ζωγραφίζοντας όπως παλιά. Επιμέλεια: Κατερίνα Γιαβρίδη, εικαστικός – εκπαιδευτικός.

19:00 – 19:30: Πλατεία Πολιτιστικού Συλλόγου Αποστόλων: Ομιλία με θέμα «Όλα του γάμου δύσκολα». Εισηγήτρια: Παπαδακάκη Μαρία, Αναπληρώτρια καθηγήτρια – πρόεδρος του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΕΛΜΕΠΑ.

19:30 – 20:00: Πλατεία Πολιτιστικού Συλλόγου Αποστόλων: Παρουσίαση των δράσεων Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Αμαρίου.

20:00: Δημοτικό Θέατρο Αποστόλων: Έκθεση προικιών νύφης – γαμοκούλουρα (Πολιτιστικοί Σύλλογοι Κουρουτών, Μεσσονησίων, Λοχριάς, Αγίου Ιωάννη, Παντάνασσας, Νίθαυρης, Φουρφουρά κα).

21:00 – 22:00: Δημοτικό Θέατρο Αποστόλων: Μουσικό ταξίδι στην κρητική παράδοση από το Γυναικείο φωνητικό Σύνολο «ΑΝΕΜΙ» με την παρουσίαση των εθίμων του Γάμου (ο στολισμός των προυκιών της νύφης, τα παινέματα της νύφης, η ευχή της μάνας, η συνεπαρσιά της νύφης με το μπαϊράκι, ο διάλογος με τις μαντινάδες από τις δύο οικογένειες). Η «ΑΝΕΜΙ» τυλίγει γύρω της την κλωστή της μουσικής παράδοσης με μοναδικό τους όργανο τις ανθρώπινες φωνές και τους ήχους των κρουστών οργάνων και όπλο την πολυφωνία! Με την καλλιτεχνική επιμέλεια της Ευγενίας Τόλη – Δαμαβολίτη.

22:00: Δημοτικό Θέατρο Αποστόλων: «Νίκη Ξυλούρη και Cretan Winds ταξιδεύουν τον κρητικό άνεμο σε όλη την Ελλάδα»! Η Μαρία Λούκα γνωστή από τις συνεργασίες της στο έντεχνο αλλά και το παραδοσιακό ρεπερτόριο βρίσκεται για πρώτη φορά στη σκηνή με τη Νίκη Ξυλούρη.  Μια μουσική συνεργασία με ιδιαίτερα πνευστά και ήχους από το παρελθόν μας δείχνουν μια φρέσκια και σύγχρονη ματιά στη δημοτική μας μουσική. Παρέα με το σολίστα των παραδοσιακών πνευστών Γιώργο Ζαχαριουδάκη και το δεξιοτέχνη του λαούτου Στέλιο Συκάκη, συνθέτουν ένα σκηνικό μοναδικό για να ανακαλύψουμε τα μονοπάτια της παράδοσης και να ταξιδέψουμε μουσικά σε όλη την Ελλάδα. Με τις φωνές και το τραγούδι τους μας ταξιδεύουν στην παράδοση ενώ παράλληλα αναδεικνύουν πλευρές της κρητικής μουσικής γεμάτες αγάπη, ευαισθησία και συγκίνηση, όπως μόνο μια γυναικεία προσέγγιση μπορεί να προσφέρει!

 

 

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

09:00 – 12:00: ΝΙΘΑΥΡΗ: Πεζοπορικές διαδρομές στη Φύση, τον Πολιτισμό και την Ιστορία μας! Ανάβαση με ξενάγηση. Σας περιμένουμε στη Βρύση του χωριού για μια ανάβαση με 4Χ4 σε υψόμετρο 700m στο σπήλαιο «Νοτική Τρύπα» Paul Faure. Ξενάγηση – φιλοξενία από τον Πολιτιστικό Σύλλογο.

11:00 – 14:00: Κατασκευάζουμε κεραμικά με πηλό από το Αμάρι. Συνάντηση έξω από το ΠΑΝΑΚΡΟΝ. Στη Βιστάγη για δεύτερη μέρα επαναλαμβάνεται το εργαστήριο πηλού φτιάχνοντας σκεύη νοικοκυριού χρήσιμα για τη νύφη!!

11:00 – 14:00: Πατσός: Ξενάγηση στο φαράγγι του Αγίου Αντωνίου – Πατσού με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού.

12:30 – 14:00: Πατσός – Οινοποιείο Κουρκουλού: Αμπελουργικός περίπατος και γευσιγνωσία Οίνου.

18:00: Τελικός πρωταθλήματος 5Χ5

17:00 – 22:00: Πλατεία Πολιτιστικού Συλλόγου Αποστόλων: Συνεχίζεται η Εικαστική έκθεση «ΙΔΑΙΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ» και Γαμήλιας φωτογραφίας

19:30 – 20:30: Πλατεία Πολιτιστικού Συλλόγου Αποστόλων:

 •  «Βιολογική παραγωγή: Κανονισμός – Αγορά»,
 • «Αμπελουργία και νέες τάσεις»,
 • «Οι καλλιεργήσιμες ποικιλίες χαρουπιάς στην Κρήτη και η διάκρισή τους με βάση τα μορφολογικά χαρακτηριστικά». Εισηγητής: Γιώργος Γαβαλάς, MSc Γεωπόνος

Το συντονισμό έχει ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του Δήμου Αμαρίου Θέμις Κωνσταντινίδης.

21:00 – 22:15: Δημοτικό Θέατρο Αποστόλων: ΣΥΝΑΥΛΙΑ «Συμπέθεροι από τον Άη Βασίλη». Στέλιος Σταματογιαννάκης: λαούτο – τραγούδι, Γιάννης Τσουρδαλάκης: λύρα – τραγούδι, Στέργιος Καραΐσκος: λαούτο – κιθάρα – τραγούδι, Νίκος Ρενιέρης: μπάσο, Ανθή Φουρκή: κρουστά, Στέλιος Μουλακάκης: κρουστά

22:15 – 00:30: Δημοτικό Θέατρο Αποστόλων: ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ με το Μανώλη Κονταρό «Λίγο μετά το γάμο: Αρχίζω και τρελαίνομαι κι αλλάζω χαρακτήρα». Μανώλης Κονταρός: λαούτο – τραγούδι, Μιχάλης Γεωρβασάκης: λύρα, Στέλιος Παπαδάκης: λαούτο, Κων/νος Σφακιανάκης: κιθάρα, Κυριάκος Κοντέκας: ασκομπαντούρα

4 ΜΕΡΕΣ

49 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους

 1. Αγίου Ιωάννη
 2. Κουρουτών
 3. Αποστόλων
 4. Γερακαρίου
 5. Φουρφουρά
 6. Μεσσονησίων
 7. Άνω Μέρους
 8. Λοχριάς
 9. Βολιώνων
 10. Βισταγής
 11. Νίθαυρης
 12. Θρόνους
 13. Αποδούλου
 14. Πλατάνου
 15. Πατσού

Και συνεχίζουμε!!!

 

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ – ΜΟΥΣΙΚΟΙ – ΧΟΡΕΥΤΕΣ – ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ – ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ και πλέον των ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ!!!

Λεπτομέρειες

Αρχή:
19 Ιουλίου
Τέλος:
22 Ιουλίου
Κόστος:
Δωρεάν

Διοργανωτής

Δήμος Αμαρίου

Χώρος Διεξαγωγής

ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΙΟΥ